La Satu Mare s-au comemorat victimele inundaţiilor din 14 mai 1970 | Informaţia Zilei

La Satu Mare s-au comemorat victimele inundaţiilor din 14 mai 1970

Scris de Ioan Aniţaş, 15 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ziua de 14 Mai 1970 a rămas în mentalul colectiv, dar mai ales în memoria şi sufletele sătmărenilor de vârsta a treia, ca o zi cu multiple conotaţii.

A fost ziua în care apele învolburate ale Someşului au inundat o bună parte a municipiului Satu Mare, fiind înregistraţi 56 de morţi, au murit peste 20.000 de animale, sute de locuinţe au fost afectate de diluviu sau chiar distruse. Potrivit evaluărilor de atunci, pierderile suferite de populaţie au fost estimate de autorităţi la 259 de milioane de lei. A fost un moment zero de refacere a unor cartiere ale reşedinţei de judeţ, nu în ultimul rând, dovada solidarităţii umane indiferent de etnie şi religie.

Pentru a păstra vie în memoria sătmărenilor jerfa unor semeni implicaţi în a limita dimensiunile pagubelor, care şi-au periclitat viaţa pentru a salva alte vieţi omeneşti, dar şi pentru a comemora victimele, an de an, la Satu Mare se organizează manifestări comemorative în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în acele momente apocaliptice, atunci când puhoaiele au măturat tot ceea ce le-a stat în cale.

Comemorarea de la Satu Mare a avut loc chiar pe 14 mai, în cartierul 14 Mai, în vecinătatea monumentului ridicat în memoria celor care şi-au pierdut viaţa ca urmare a inundaţiilor fără precedent.

Continuarea o puteţi citi în ediţia tipărită a cotidianului Informaţia Zilei din 15 mai 2019.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517