Image 1
Image 2

La Satu Mare au avut loc Consfătuirile naţionale ale inspectorilor şcolari de limbi clasice şi neogreacă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

inspectori la smVineri, 19 septembrie 2014, în sala de conferinţe a Hotelului Dana 2 din Satu Mare a avut loc deschiderea festivă a Consfătuirilor naţionale ale inspectorilor şcolari de limbi clasice şi neogreacă.

Inspectorii, din mai multe judeţe ale ţării au fost aşteptaţi în holul hotelului de profesoare de română, care le-au înmânat câte o mapă de culoare roşie, imprimată cu denumirea acţiunii şi conţinând programul consfătuirilor. De asemenea, pe peretele din faţa invitaţilor a fost afişat un banner tot de culoare roşie, inscripţionat cu denumirea consfătuirii. Participanţii şi-au făcut o poză de grup înainte de începerea lucrărilor. În sală, invitaţii au fost aşteptaţi de un grup de şase fete îmbrăcate în port popular, care le-au înmânat doamnelor câte un fir de trandafir.

 

Oficialităţi participante

 

La masa prezidiului au luat loc mai multe oficialităţi: dr. Eugeniu Avram, prefect, conf.univ.dr. Mina Maria Rusu, inspector general în Ministerul Educaţiei Naţionale, Claudiu Mondici, inspector şcolar general, dr. Ioan Viman, directorul Casei Corpului Didactic, dr. Natalia Boloş, inspector şcolar. La partea festivă au participat şi inspectori şcolari ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare.

 

Discursuri

 

Oficiul de gazdă al consfătuirii l-a făcut Claudiu Mondici. Primul căruia i-a revenit cuvântul a fost prefectul Eugeniu Avram, care le-a adresat musafirilor o urare de bun venit în Satu Mare. El a mai spus că nu acceptă declinul studiului limbilor clasice, care modelează spiritul tinerilor şi îi ajută în viaţă.

În opinia Minei Maria Rusu, limbile clasice sunt temelia ştiinţei de carte a elevului. ”Să facem ceva pentru ca limbile clasice să nu piară!”, a fost îndemnul său patetic. A amintit de manifestarea Pledoarie pentru excelenţă, lăudând ”implicarea cu sufletul” a autorităţilor, ”de dragul culturii”. Referitor la olimpiadele internaţionale, vorbitoarea a spus că are sprijinul Uniunii Elene din România, a Camerei Deputaţilor, unde a avut loc Olimpiada Internaţională a Elenismului, a ministrului Educaţiei, a ambasadorului Greciei şi a consulilor din Grecia şi din Cipru.

După discurs, fetele în costume naţionale i-au înmânat un buchet imens de flori inspectoarei din minister.

În continuare, a luat cuvântul Ioan Viman. Ca de obicei, în cuvinte atent cântărite, vorbitorul a spus că este absolvent al facultăţii de istorie, motiv pentru care iubeşte limba latină. ”Pentru ardeleni, limba latină a fost un fel de legitimaţie cu care am răspuns multor nedreptăţi ale istoriei. De aceea am o deosebită consideraţie faţă de limba latină”, a adăugat vorbitorul.

La rândul său, Natalia Boloş a apreciat evenimentul ca fiind ”major, de talie internaţională”, după care a citat îndelung din clasici greci. A apreciat sprijinul dat de profesoarele de română, care au făcut parte din echipa de organizare a manifestării. încheind cu formula”Nu este progres fără Dumnezeu”. Şi ei i-a fost înmânat un buchet de flori la finalul discursului.

După momentul festiv, oficialităţile locale s-au retras, rămânând în sală inspectoarea generală din minister alături de inspectoarele de limbi clasice din judeţele ţării.

 

Programul consfătuirilor

 

Ca instituţie organizatoare, Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare a întocmit un calendar şi un orar al consfătuirilor din perioada 19-21 septembrie. Astfel, vineri seara a avut loc deschiderea festivă a lucrărilor, pe care am prezentat-o mai sus. Sâmbătă au avut loc prezentări de rapoarte şi ateliere de lucru, iar duminică au avut loc două dezbateri intitulate ”Priorităţi pentru anul şcolar 2014-2015. Statutul limbilor clasice”, urmată de ”Organizarea etapelor naţionale ale olimpiadelor”, activitatea finalizându-se cu concluzii.

 

* * *

 

Dincolo de cuvintele alese, care se rostesc cu astfel de prilejuri, din intervenţiile participanţilor se putea sesiza o oarecare îngrijorare în legătură cu viitorul incert al studiului limbilor clasice în liceu.

 

3 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with