Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Loga Lorant, Gabriela Silaghi, Daniel Săvianu, titlul emisiunii: Loga Dance School, un exemplu pentru toţi (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Pop, Iuliu Ilyes, Ciprian Costea, titlul emisiunii: Regele Mihai I s-a întors pentru totdeauna în România (reluare) 02.38 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Bogdan Adrian Popa, titlul emisiunii: Prevenţia cardiovasculară 03.15 Descoperiri din epoca bronzului 03.50 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strîmb, titlul emisiunii: Remedii florale Bach 05.00 Târgurile de ţară, şansa fermierilor 05.43 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Marius Horşia, titlul emisiunii: Migraţia popoarelor din zilele noastre 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Loga Lorant, Gabriela Silaghi, Daniel Săvianu, titlul emisiunii: Loga Dance School, un exemplu pentru toţi (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.40 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, titlul emisiunii: Cum educăm prin joc? 10.16 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, titlul emisiunii: Cum e să fii diferit? 11.10 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Pop, Iuliu Ilyes, Ciprian Costea, titlul emisiunii: Regele Mihai s-a întors pentru totdeauna în România (reluare) 13.00 Ştiri 13.37 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciurdaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 14.40 Teleshopping 15.00 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în respectarea poruncilor dumnezeieşti 16.16 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia- Metaloglobus Bucureşti 18.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Crina Iznăvoiu, Andrea Chiş, titlul emisiunii: Grădiniţa Guliver îi antrenează pe cei mici în activităţi eco 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita 22.30 Fior di Szatmar 23.30 Ştiri

La Satu Mare a apărut primul vânzător de mărţişoare

Scris de Ioana Vladimirescu, 08 februarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Ioan Stoica vinde de 35 de ani încoace mărţişoare an de an

Ioan Stoica vinde de 35 de ani încoace mărţişoare an de an

Ioan Stoica vinde de 35 de ani încoace mărţişoare an de an

E o vorbă< cu o floare nu se face primăvară. Dar cu un mărţişor? La Satu Mare nu avem încă ghiocei prin pieţe, dar avem un altfel de vestitor al primăverii în persoana lui Ioan Stoica, un comerciant ambulant care de 35 de ani încoace pune în pieptul doamnelor, al domnişoarelor şi al fetiţelor mărţişoare.

L-am întâlnit într-un gang de pe strada Cuza din centrul oraşului. Deşi destul de bine pitit, tot reuşeşte să atragă atenţia trecătorilor. Nu stă pe spaţiul public cu măsuţa încărcată cu mărţişoare pentru că nu e voie, ne mărturiseşte. „De prin 27 februarie ne va lăsa primăria să ne scoatem la vânzare mărţişoarele în zona Casei de modă, cum e obiceiul”.
De 35 de ani confecţionează şi vinde mărţişoare şi ne mărturiseşte că are deja clientela lui, că-s mulţi domnii care au de dat mărţişoare la foarte multe doamne. Am analizat şi noi micile obiecte de podoabă legate de un şnur împletit dintr-un fir alb şi unul roşu. Nu mai sunt ca pe vremuri. Acum ilustrează personajele la modă din filmele pentru adolescenţi, din desenele animate pentru copii< celebrele personaje Frozen, dar şi tradiţionalele figurine Walt Disney. :i totuşi, aşa cum ne spune creatorul mărţişoarelor, la cea mai mare căutare anul acesta au fost hornarii, trifoiul şi potcoava. Mărţişoarele de azi sunt ambalate în cutii cu mesaje de genul „O primăvară începe cu un mărţişor” sau „O primăvară frumoasă”. Cât despre preţuri, acestea încep la 2 lei şi ajung la 5 lei bucata. Comerţul e comerţ şi preţurile nu-s bătute în cuie, aşa că e loc de negocieri mai ales când trebuie cumpărate multe mărţişoare, ne mărturiseşte Ioan Stoica.
Chiar dacă mai este mult până în prima zi a lunii martie, abia că am păşit timizi în februarie, podoaba aducătoare de noroc ori simbol al renaşterii naturii atrage atenţia şi în cele câteva minute cât am stat la poveşti cu Ioan Stoica au fost câţiva sătmăreni ce s-au arătat interesaţi să cumpere mărţişoare, poate pentru a nu lăsa totul pe ultimul moment.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.