Image 1
Image 2

La o sută de ani de la naștere, Edith Piaf întruchipează mai mult ca niciodată spiritul Parisului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Edith Piaf - 1947
Edith Piaf – 1947

La o sută de ani de la naștere, Edith Piaf rămâne icoana Parisului în ochii lumii, așa cum au arătat manifestările de omagiere a victimelor atentatelor din 13 noiembrie care au recurs la cântecele sale, relatează sâmbătă AFP.

Născută în 19 decembrie în Belleville, Edith Piaf a fost omagiată sâmbătă în cadrul unei slujbe oficiate la o biserică din acest cartier parizian și evenimentele vor continua tot weekend-ul, când vor avea loc recitaluri în sala de concerte a Filarmonicii. Alături de steagul tricolor, Turnul Eifell și imnul “La Marseillaise”, cântăreața este un simbol al Franței.

De curând Madonna, în lacrimi, și-a întrerupt concertul pentru a cânta “La vie en rose”, iar la Los Angeles, Celine Dion a ales “‘L’hymne ŕ l’amour” pentru a aduce un omagiu victimelor atentatelor de la Paris la American Music Awards. În Mexic, clubul de fotbal Tigres a difuzat “La vie en rose” după ce a ținut un moment de reculegere, în timp ce pe rețelele de socializare circulau intens extrase din versiunea lui Edith Piaf a melodiei “Sous le ciel de Paris” și videoclipuri cu anonimi cântând “Je ne regrette rien”.

“Dacă vreți să declarați război culturii și artei de a trăi franceze, succes…Îi vor aduce pe Jean-Paul Sartre, pe Edith Piaf, vin bun, țigări Gauloises…Sunteți terminați”, spunea umoristul John Oliver, star al canalului american HBO într-un scheci devenit viral.

“Chiar înainte de conținutul pieselor, vocea ei i-a emoționat pe oamenii din toată lumea. Vocea rezistă timpului și trece granițele și este emoționant să văd cum vrăbiuța din Belleville este în primele rânduri când țara trece printr-o tragedie”, arată biograful cântăreței, Robert Belleret.

“Ea simbolizează spiritul parizian, fraternitatea, oamenii simpli din Paris. A avut o viață oarecum dezordonată și nu a urmat totdeauna căi prea ortodoxe, prin urmare nu o putem considera o eroină care ar vehicula valorile franceze. Dar este un bun purtător de cuvânt fiindcă a avut pasiunea de a-și face meseria până la limita forțelor sale”, apreciază el.

Edith Piaf a fost prima artistă franceză cu o reală audiență internațională, îndeosebi în Statele Unite și, cu excepția lui Charles Aznavour, a rămas printre puținii care au avut un asemenea succes în limba lui Moliere. Notorietatea ei rămâne neștirbită de la moartea survenită în 10 octombrie 1963. “La vie en rose”, piesă ale cărei versuri sunt scrise de Edith Piaf, figurează an de an în topul primelor zece cântece franceze cu cele mai bine plătite drepturi de autor pe plan internațional, alături de piese semnate de David Guetta sau Daft Punk.

Succesul mondial al filmului regizorului francez Olivier Dahan “La Mome” și premiul Oscar câștigat de Marion Cotillard în rolul principal au sporit faima unei artiste ale cărei melodii au fost reluate, printre alții, de Lady Gaga, Grace Jones, Anna Calvi și Frank Sinatra.

Dovadă a interesului de care se bucură Edith Piaf și la o sută de ani de la naștere stau spectacolele montate în jurul cântecelor și a vieții sale, care sunt prezentate aproape peste tot în lume, de la Rio la Budapesta, trecând prin Londra, New York și bineînțeles Paris.

“La celălalt capăt al lumii poate fi auzită Piaf într-un bistro. Îmi aduc aminte că am auzit +L’hymne ŕ l’amour+ într-o cafenea pe o coastă în Chile, în magazine din Japonia…Nu există în lume multe alte cazuri asemănătoare”, a spus Belleret, citat de AFP.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with