Image 1
Image 2

La Muzeul Ţării Oaşului a fost lansat un album dedicat meşterului olar Istvánfi Géza

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe parcursul plecării spre Negreşti-Oaş, cu un microbus în convenţie, grupul sătmărenilor de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi de la Cenaclul literar Cronograf a avut parte de o schimbare dramatică a vremii. De la o dimineaţă însorită, am fost întâmpinaţi pe drum de o ploaie torenţială încă înainte de a ajunge în Livada.

Acea vreme ploioasă ne-a însoţit până la ”ciuperca” Muzeului în Aer Liber al Ţării Oaşului, anume făcută pentru a proteja vizitatorii de intemperii. Acolo ne aşteptau, înghesuiţi, aşezaţi pe bănci de lemn, câteva zeci de localnici iubitori de cultură şi folclor, mulţi în straie oşeneşti, veniţi la lansarea cărţii (sau a albumului): „În dogoarea lutului ars: meşterul olar Istvánfi Géza din Vama”, de Maria Carmen Sas.

 

Despre cartea-album

 

Rolul de moderator i-a revenit gazdei manifestării – Anca Rusu, managerul Muzeului Ţării Oaşului, care a adresat un mesaj de bun venit participanţilor şi a dat cuvântul celor care au dorit să intervină. Astfel, au vorbit despre carte, despre autoare şi despre personajul principal al lucrării: Aurelia Fedorca, primarul oraşului Negreşti-Oaş; Robert Laszlo, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare; Felician Pop, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor de Nord-Vest; Remus Vârnav, fostul director al muzeului gazdă; dr. Ilie Gherheş de la Muzeul Etnografic al Maramureşului.

Cu toţii au apreciat utilitatea şi valoarea documentară a acestei cărţi-album. Alte completări: albumul are o introducere în limbile română, engleză şi maghiară (Robert Laszlo), meşteşugul olăritului cu scopul de a crea suvenire pentru turişti, a fost salvat de Iosif Uglar, fostul prim secretar de partid comunist, care a creat o cooperativă meşteşugărească în acest scop (Remus Vârnav). Au mai luat cuvântul autoarea lucrării, precum şi Istvánfi Géza.

După prezentări, Adrian Lupescu i-a dedicat lui Istvánfi Géza melodia „Ulciorul”, iar un grup de ceteraşi a încântat participanţii cu un program de melodii din Oaş.

În continuarea programului, participanţii au avut parte şi de o demonstraţie de olărit a meşterului Istvánfi Géza. De asemenea, l-i s-a oferit prilejul de a experimenta modelarea lutului cu propriile mâini, alături de meşterul olar.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with