Image 1
Image 2

La Muzeul de Artă şi-au dat întâlnire pictura şi grafica

Eszter Lang, Felicia Grigorescu, Agneta Labancz Cismaşiu (foto Al. A. Ardelean)
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Expun artistele Eszter Lang şi Agneta Labancz Cişmaşiu

Eszter Lang, Felicia Grigorescu, Agneta Labancz Cismaşiu (foto Al. A. Ardelean)
Eszter Lang, Felicia Grigorescu, Agneta Labancz Cismaşiu (foto Al. A. Ardelean)

Vineri seară, la Muzeul de Artă Satu Mare, în saloanele din stânga intrării, a fost deschisă o expoziţie comună a artistelor Eszter Lang din Debrecen, Ungaria, şi Agneta Labancz Cişmaşiu din Cluj, intitulată “Întâlniri”.

Aparent, e vorba de două modalităţi total diferite de a vedea lumea, atât din punct de vedere tematic, cât şi prin forma de realizare. După ce parcurgi însă cele două seturi de lucrări gândul te poartă la binomul spirit-materie şi la două perspective aparent contrarii, dar în fond complementare.

La intrare te întâmpină picturile doamnei Labancz, pline de simboluri spirituale (crucea, potirul, întrepătrunderea dintre energie şi formă) şi cu un joc fin al nuanţelor coloristice, devenite un fel de aură a lumii. Câteva tablouri sugerează foarte puternic tema Învierii Domnului, altele evocă lumea spiritelor, altele încearcă să treacă dincolo de lucruri spre energia care le animă. E o artă puternică, emoţionantă, transparentă, cu mare impact emoţional.

De cealaltă parte, Eszter Lang propune un mod total opus de a privi şi reprezenta lumea. Desenele sale au ceva din atlasele medicale de anatomie. Par să privească lucrurile în alcătuirea lor intimă, în ţesuturile materiei, iar liniile de forţă sunt trasate ca nişte fire electrice bine izolate şi legate strâns. Abia se întrevede o urmă de transcendere a formei în acest demers artistic condus cu mână fermă şi mare atenţie la detalii. O demonstraţie de măiestrie grafică.

Şi totuşi, cele două artiste reuşesc, împreună, în întâlnirea lor, o reconciliere a celor două tipuri de privire asupra lucrurilor într-o viziune holistică. Este loc şi pentru spiritualizare, şi pentru analiza detaliului material. Întâlnirile din această expoziţie ar putea ajuta cele două emisfere cerebrale ale privitorilor să facă în fine cunoştinţă şi să se împace una cu alta.

A prezentat Felicia Grigorescu. A cântat la pian mica minune Izabela Voropciuc.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with