Image 1
Image 2

La mijlocul mandatului de primar

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Bucureștiul dă întotdeauna tonul în materie de campanie electorală. Ales cu cel mai mare număr de voturi, după președintele țării, primarul general al Capitalei are teoretic și cea mai mare șansă de a candida cu succes pentru cea mai înaltă funcție în stat.

Klaus Iohannis a demonstrat că se poate ajunge președintele țării și din poziția unui primar de provincie. Desigur, cu condiția să fii susținut de un partid mare. Pentru că votul politic este important și atunci când alegerea se face pentru o persoană.

În timp ce la PSD se pune problema alegerii unui prezidențiabil capabil să câștige în fața candidatului dreptei, PNL se concentrează pe găsirea unei formule pentru desemnarea unui candidat unic al dreptei pentru primăria generală a Capitalei.

Liberalii au înțeles că o campanie electorală bună la alegerile locale, constituie un exemplu pentru toate primăriile din țară. În realitate PNL nu vrea altceva decât să transfere modul de lucru a campaniei prezidențiale la nivel local. Așa cum în turul doi se votează candidatul dreptei la fel în campania pentru locale se poate vota candidatul dreptei.

Dar în timp ce președintele este ales din două tururi, primarii sunt aleși dintr-un singur tur. Este un defect al democrației pe care l-au acceptat toate partidele. Au făcut acest lucru cu gândul la primarii în funcție care, de regulă, se clasează pe primul loc în primul tur. Dacă s-ar intra în turul doi, cei mai mulți dintre primarii în funcție ar pierde.

Ministrul Justiției a anunțat că va elabora un cod electoral. Desigur, acesta nu are legătură cu alegerea dintr-un singur tur sau din două tururi a primarilor. Întâmplător sau nu, intenția lui Tudorel Toader survine după ședința PNL București la care s-a discutat despre viitoarele alegeri.

Victoria zdrobitoare a PNL la alegerile parlamentare din 2016 a marcat o nouă etapă în exercitarea puterii, în înțelegerea rolului pe care-l joacă partidul sau coaliția câștigătoare. Cu toate prerogativele sale, cu toate că se spune că președintele este cel mai puternic om în stat, se demonstrează zi de zi că partidele care formează majoritatea parlamentară fac ce vor.

Cine câștigă face ce vrea, de multe ori la limita legii. Nu se poate contrazice faptul că PNL-ALDE guvernează cum vor. La fel se întâmplă și la nivel local. Mai mult decât un prim ministru, un primar face ce vrea. Asta i se reproșează și doamnei Gabriela Firea, asta i se poate reproșa oricărui primar din țară.

Cel ce câștigă, ia în mână frâiele puterii și rareori se întâmplă să le lase din mâini până la sfârșitul mandatului, în cazul în care pierde alegerile. Uneori se mai întâmplă să-i întrerupă distracția DNA-ul, însă în ultima vreme și acest mijloc de stopare a abuzurilor, eventualelor acte de corupție, s-a cam stopat.

Prin urmare singura soluție a rămas pregătirea temeinică pentru alegeri. S-ar părea că PNL a înțeles acest lucru, cel puțin la București.
În restul țării, sunt situații diferite, de la județ la județ, de la localitate la localitate. O notă cu totul aparte o fac zonele cu populație mixtă.

Alegerea primarilor dintr-un singur tur avantajează candidații PSD în localitățile dominate de PSD, avantajează primarii PNL în locurile dominate de PNL și avantajează candidații UDMR în care ponderea populației maghiare este de peste 30-35%.

Declanșate de PNL la București, la apropierea jumătății de mandat, s-a extins cu rapiditate problema alegerilor primarilor. Pare cam devreme, însă disputele politice interminabile grăbesc lucrurile așa cum nu s-a mai făcut până acum.

Prin urmare, odată cu campania pentru europarlamentare, pentru prezidențialele de anul viitor, începe și campania pentru locale de peste doi ani?

Oameni greu de înlocuit

Nu putem să ne luăm rămas bun de la discreta aniversare a 30 de ani de la înfiinţarea ziarului Informaţia Zilei fără să reamitim cititorilor lista celor mai buni comentatori ai fenomenului politic şi cultural din judeţul Satu Mare apărut după 1989.