Image 1
Image 2

La mănăstirea de la Scărişoara a fost sărbătorită naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Peste 2000 de credinciosi s-au rugat la Manastirea de la Scarisoara
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Peste 2000 de credinciosi s-au rugat la Manastirea de la Scarisoara
Peste 2000 de credinciosi s-au rugat la Manastirea de la Scarisoara

Miercuri, 24 iunie, începând cu ora 10, la mănăstirea d la Scărişoara Nouă, care poartă hramul Sfântului Ioan Botezătorul a fost oficiată o slujbă cu ocazia sărbătoririi naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Peste 1.000 de persoane au participat la slujba oficiată de Preasfinţitul Iustin Sigheteanu, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, unii atât din Carei, Satu Mare şi localităţile învecinate cât şi din judeţul Maramureş, terenul din jurul mănăstirii fiind ocupat de autoturisme personale, microbuse sau autobuse.
La slujbă au participat 80 de preoţi, stareţi, maici şi călugări de la episcopiile Sătmarului şi Maramureşului, iar din oficialităţi au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare Adrian Ştef, vicepreşedintele CJ Mircea Govor, primarul comunei Pişcolt Cosmin Vasile Varga, şi directorul de cancelarie al Instituţiei Prefectului Raul Băbţan.
După oficierea ceremoniei religioase şi rostirea predicii Preasfinţitul Iustin Sigheteanu a fost felicitat pentru împlinirea vârstei de 54 de ani, primind cadouri din partea Consiliului Judeţean Satu Mare, iar din partea mănăstirii a primit  cadou o frumoasă icoană reprezentândui pe martirii Brâncoveni.
Preasfinţitul Iustin Sigheteanu a spus că este o mare împlinie în viaţa mănăstirii faptul că s-a rectitorit biserica după ce anul trecut s-a luat decizia de a o reconstrui, biserica veche necorspunzând din punct de vedere arhitectural cu noile clădiri construite la mănăstire.
“Pentru arhitectura bisericească modernitatea este aducerea tradiţiei bisericeşti în actualitate. Această clădire este foarte modernă, chiar dacă are elemente vechi şi este ancorată în tradiţie. Este un spaţiu unic, iar odată ce biserica va fi înălţată sătmărenii şi careienii vor avea o adevărată cetate a frumuseţii. Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru că în doar un an de zile am reuşit să avem o biserică funcţională, iar până ce va fi finalizată construcţia bisericii de sus această biserică catacombă va fi inima acestei mănăstiri” a declarat episcopul Maramureşului şi Sătmarului.

Odată cu terminarea ceremoniei religioase, credincioşii au fost invitaţi la masă, ei fiind serviţi cu sarmale şi cozonaci.
Sfinţirea bisericii de la Scărişoara Nouă a coincis şi cu sărbătoarea Sânzienelor, singura tradiţie păgână pe care tradiţia populară sătească o sărbătoreşte la solstiţiul de vară şi care este regăsită în calendarul creştin ortodox pe data de 24 iunie, aceasta fiind data naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, protectorul judeţului Satu Mare şi patronul mănăstirii.
“Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre marii sfinţi, fiind proorocul care a făcut trecerea de la Vechiul Testament, de la legea veche la legea nouă. Este mare pentru că Dumnezeu i-a încedinţat o misiune deosebită, de a fin antemergătorul Domnului, de a predica şi a face botezul pocăinţei şi de a îl arăta lumii pe Hristos ca fiind mântuitorul lumii. Este un sfânt uni de aceea atât de mulţi creştini poartă numele lui. Sânzienele este denumirea populară a a acestei sărbători. Tradiţia spune că de Sânziene fetele care culeg flori de pe câmp şi le pun sub pernă îşi vor visa ursitul. Biserica promovează tradiţia şi nu o combate, dar accentul nu cade pe acest lucru, fiecare fată având perechea hărăzită de la Dumnezeu” a precizat Preafericitul Iustin Sigheteanu.

4 comentarii

  1. se inghesuie sefimea judetului la sfintiri baut si mancat dar nu sunt in stare sa repare drumul care duce in SCARISOARA mam distrat ca au fost 80 de preoti adusi pentru o sfintere mare pacat ca sa daramat vechea biserica si vom fi nevoiti sa suportam sume URIASE pentru a satisface pofta unor indivizi .Dar asta e noi suntemi crestini sau poate CRETINI

Lasă un răspuns

Connect with