20.02.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Sorin Haiduc, Simion Bărnuţiu, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Greii PNL s-au întâlnit cu preşedintele.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 04.00 Recital de pian 05.00 Cultură - File din istoria cenaclului Afirmarea. 05.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Poezia sătmăreană în contextual globalizării. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Sorin Haiduc, Simion Bărnuţiu, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Greii PNL s-au întâlnit cu preşedintele.(reluare) 10.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Ansamblul Transilvania. 10.45 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ioana Zaharia. Titlul emisiunii: Capcanele mentale. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Sorin Haiduc, Simion Bărnuţiu, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Greii PNL s-au întâlnit cu preşedintele.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Cultură cu Ioana Vladimirescu, invitati: Formaţia Nostalgia din Carei. 17.15 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

La jumătatea mandatelor

Scris de Dumitru Păcuraru, 31 mai 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cei doi ani scurşi de la alegerile locale din iunie 2016 vor fi sărbătoriţi diferit de fiecare partid. PSD are de gând să organizeze un miting, cel mai mare miting al unui partid de stânga care s-a văzut în România. PNL pregăteşte o moţiune de cenzură care ar putea avea succes cu condiţia să fie votată şi de parlamenari PSD. S-au mai văzut cazuri. Guvernul Ungureanu a căzut cu complicitatea unor parlamenari PDL, iar premierul Sorin Grindeanu a fost eliminat în urma voturilor aleşilor PSD.

  Puţine partide mici au ce sărbători la jumătatea drumului parcurs de aleşii locali. La nivel local primarul, indiferent din ce formaţiune face parte, are o putere fără egal în comparaţie cu orice altă funcţie centrală. Majorităţile din consilii se formează după alte criterii decât majoritatea parlamentară. Există o nuanţă care face diferenţa dintre parlament şi un consiliu local. În vreme ce parlamentarul nu-şi pierde mandatul dacă trece la un alt partid decât cel pe lista căruia a fost ales, în cazul consilierilor trecerea la alt partid se pedepseşte cu pierderea mandatului.

Prin urmare la nivel de consilii locale şi judeţene o majoritate negociată după alegeri poate funcţiona până la sfârşit. Ea depinde aproape în totalitate de voinţa conducerii partidului, mai cu seamă a preşedintelui de organizaţie.

Această situaţie este un factor de stabilitate sau încurajează crearea unor grupuri de interese transpartinice? În acelaşi timp facilitează apariţia baronilor locali. Preşedinţii de organizaţii sunt protejaţi de criticile unor consilieri datorită statutului incert al alesului local. Consilierul local şi judeţean nu este la dispoziţia alegătorilor, ci la cheremul grupului care conduce partidul. Parlamentarul, ales şi el pe listă de partid, poate trece la orice partid. Două legi, aceeaşi ţară.

O altă diferenţă uriaşă este între alegerea primarilor şi alegerea preşedintelui ţării. Primarii sunt aleşi dintr-un singur tur, iar preşedintele din două tururi. Se poate astfel afirma că preşedintele, ales de majoritate, este al tururor românilor, în vreme ce primarul ales dintr-un singur tur, votat aşadar de membrii şi simpatizanţii unui partid, este primarul unui partid.

Este incorent, nedemocratic, dar interesul de partid a primat la eleborarea legii alegerilor locale. Partidele mari având cel mai mare număr de primari au ajuns la un compromis şi şi-au împărţit teritoriile. UDMR de asemenea profită de această lege. Sunt avantajaţi şi primarii foarte populari care câştigă indiferent din ce partid fac parte. Pentru aceştia se bat partidele să-i atragă pe listele lor.

O analiză la jumătatea mandatului se patru ani se impune în fiecare localitate. Dinspre primari şi preşedinţi de consilii judeţene se vede jumătatea plină a paharului, iar dinspre alegători jumătatea goală.

La modul general nu s-a făcut mare lucru în ultimii doi ani din cauza politicii investiţionale a guvernului PSD-ALDE. Banii au fost dirijaţi spre salarii. În această perioadă PSD şi-a consolidat poziţia electorală  sacrificând totul pentru sloganul alegerilor viitoare, „Am mărit salariile”. Este o strategie machiavelică. Va avea consecinţe negative în plan general, va da rezultate pe termen scurt, adică la alegrile următoare, însă pentru administraţiile locale, pentru primari, efectul este invers. Primarii sunt cele mai expuse victime ale politicii guvernului PSD-ALDE. La prezentarea bilanţului pe doi ani ei pot da liniştiţi vina pe guvernele PSD-ALDE. 

Abonează-te acum Online!