La "Furdulău" se vând primii căpşuni autohtoni din seră | Informaţia Zilei

La “Furdulău” se vând primii căpşuni autohtoni din seră

Scris de Ioan Aniţaş, 04 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În ultimii ani, cultivarea legumelor în special, dar şi a căpşunelor, în spaţii protejate este o activitate care adună tot mai mulţi adepţi, în ciuda unor costuri suplimentare. Este lesne de intuit că în paralel cu ceea ce înseamnă costuri suplimentare se pot încasa şi venituri considerabil mai mari comparativ cu cele obţinute din vânzarea produselor din câmp.

Nu este pentru nimeni un secret faptul că la nivelul judeţului nostru cultura căpşunului în câmp ocupă aproximativ 1.300 de hectare. Cele mai mari suprafeţe se regăsesc în localităţile Halmeu, Porumbeşti, Micula, Ciuperceni ş.a. Este greu de estimat care este suprafaţa ocupată de cultura de căpşun în spaţii protejate, în special solarii. Cert este că există şi este în creştere. Adevărul este că fermierii care au investit în a cultiva căpşun în spaţii protejate au o şansă în plus. Iată că primele căpşune autohtone din solarii au apărut pe piaţă în urmă cu aproximativ 10 zile, ceva mai repede decât în anii precedenţi. Cine a trecut în aceste zile cu maşina prin localitatea Ciuperceni, spre Livada, a avut bucuria de a vedea căpşune autohtone, dar şi de a cumpăra.

La început de sezon, aceste aşanumite trufandale se puteau cumpăra marţi, 30 aprilie, la preţul de 15 lei caserola, ceea ce înseamnă 600-700 de grame, iar la kilogram 20-25 de lei, în funcţie de capacitatea de negociere a cumpărătorului.

Cu o doză de mâhnire, cei câţiva producători aflaţi la aşanumitul „Furdulău”, înainte de a o coti spre Halmeu, ne-au spus că este o perioadă foarte scurtă în care se vor obţine asemenea preţuri. Au început să se coacă şi căpşunele în câmp, cele care au fost protejate cu folie microporoasă. Preţurile vor scădea în câteva zile. Cei 7-8 cultivatori de căpşune care-şi ofereau spre vânzare roadele muncii lor la „Furdulău” erau majoritatea din Micula, iar ceilalţi din Ciuperceni şi Halmeu.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345