Image 1
Image 2

La Filarmonica ”Dinu Lipatti” s-a desfăşurat concursul „Recitatio”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

recitatioFilarmonica ”Dinu Lipatti” din Satu Mare a găzduit vineri, 27 martie, a IX-a ediţie a concursului de recitări din lirica poeţilor sătmăreni, intitulat „Recitatio”.


Scena sălii Filarmonicii era pavoazată cu flori multicolore, confecţionate din hârtie creponată.
Participanţi
Au participat: Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Robert Laszlo, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Felician Pop, consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean, Cristian Boloş, preot, poeţi, oameni de cultură, numeroşi elevi şi profesori, jurnalişti. Preşedintele juriului a fost Felician Pop.
Poezii scrise de autori sătmăreni
După cum ne-a spus directorul Robert Laszlo, într-un interviu pentru Informaţia TV, în competiţia de recitare s-au înscris 54 de participanţi, inclusiv grupuri de elevi. Îndată după obişnuitele alocuţiuni, susţinute de Adrian Ştef şi Robert Laszlo, două prezentatoare anunţau alternativ, în limbile română şi maghiară, numele recitatorilor şi instituţia de învăţământ de la care provin. Poeziile erau în totalitate scrise de autori sătmăreni. Am notat numele câtorva: Ion Vădan, Corina Petrescu, George Vulturescu, Radu Ulmeanu, Emil Matei, Ady Endre, Ion Popdan, Vasile Rus, Ioan Gavrilaş, Robert Laszlo, George Achim, Liliana Lazăr Doboş, Elena Ioana Koka, Dimitrie Sfura, Ana Cicio, Teodor Curpaş, Dumitru Ţimerman.
Premii
Juriul acordă următoarele premii: Marele Premiu, Recitatori: Premiul I , Premiul II, Premiul III Grupuri: Premiul I, Premiul II, Premiul III. Se vor mai acorda Premiile Speciale ale Asociaţiei Scriitorilor de Nord Vest şi al Asociaţiei Culturale „Sătmărenii”. Juriul poate redistribui aceste premii în funcţie de prestaţia concurenţilor.

Premii Recitatio 2015

 

Marele Premiu:

Duţescu Darius – Liceul Teoretic Carei

 

Premiul I

Mihaly Roxana – Liceul Teoretic Carei

Şiman Claudiu – Liceul Teoretic Carei

Fedorca Horea- Colegiul Naţional “Doamna Stanca”

 

Premiul II

Pfeifer Melany – Liceul Teologic Romano Catolic “Ham Janos”

Jank Anna – Liceul Teologic Romano Catolic “Ham Janos”

Katerenciuc Corina – Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”

 

Premiul III

Sárvári Dániel- Liceul Teologic Romano Catolic ,,Ham Janos`

Telegdy Aron- Liceul Teologic Romano Catolic ,,Ham Janos`

Kovacs Balint Boroka- Colegiul Naţional „Kölcsey Ferenc”

Borbely Patricia – Liceul Teoretic Carei

Şichet Alisia – Liceul Tehnologic Tarna Mare

 

Premii speciale:

Florin Lăcătuş – Liceul Unirea Satu Mare

Marcel Ursan – Şcoala Generală “Vasile Lucaciu” Carei

Haidu Anita – Colegiul Naţional „Kölcsey Ferenc”

Antal Julia – Colegiul Naţional „Kölcsey Ferenc”

Kugler Dora- Colegiul Naţional „Kölcsey Ferenc”

Silaghi Simina- Colegiul Naţional “Doamna Stanca”

Constantin Cristina- Liceul Teoretic “Unirea”

Krasnai Daniel- Liceul Tehnologic Ardud

Torja Ionel Cristian –  Liceul de Arte “Aurel Popp”

7 comentarii

  1. citesc cele cinci comentarii, si se vede de la o posta ca toate-s scrise de acelasi individ redus. aceleasi idei putine, dar fixe. Vreau sa-ti spun ca de la Eminescu a evoluat un grup format dintr-un elev si o eleva, elevul era cu chitara si au luat premiul III.
    poate ca nu stii ce inseamna grup- de la doua persoane in sus. daca esti singur pe scena esti la categoria individual.
    spor la comentat, aiurea in tramvai. o duminica placuta!
    si mai lasa invidiile la o parte! 😉

  2. A un concurs penibil! Sa dai premii la grup liceului Eminescu fara sa fie prezenti recitatori si sa nu dai altora….?!!!! Am vazut recitatori foarte buni care nu au luat nimic!!! Plus sala aia sinistra (goala) de incapeam cu totii, lejer, in primele 6 randuri. Sa mai adaugam si subiectivismul jurizarii, favoritismul si calitatea slaba a unor care nu meritau nimic si pe care i-ati premita doar ca erau de la colegiile natiionle. A fost o rusine de concurs!

  3. Am participat la acest concurs si pot afirma ca niciodata nu am asistat la ceva mai penibil: sala arhigoala ( cred ca incapeam cu totii in primele 5-6 randuri), calitatea scazuta a recitarilor, subiectivism cat incape din partea juriului, favorizarea anumitor scoli si premii date pe ochi frumosi, au incununat editia 2015 a fasului cultural RECITATIO. Cel mai jenat moment a fost premierea liceului Eminescu la sectiunea ”grupuri” desi scoala nu a avut niciun grup in concurs!!!!! Eminescu i-a premiii si cand nu se prezinta!!!! In schimb am vazut elevi foarte buni care nu au luat nimic!!! Ar trebui sa va fie rusine!!!! Nu am vazut in sala nici un om de cultura, un poet, un inspector scolar care sa urce pe scena si sa le vorbeasca elevilor despre poezie sau utilitatea competitiei. L-au adus pe un folkist cu piese ce contineau limbaj explicit cand in sala erau elevi!!! A fost un concurs sub orice critica! Nu mai particip niciodata!!!

  4. Am participat la acest concurs si pot afirma ca in viata mea nu am vazut ceva mai penibil: calitatea scazuta a recitarilor, sala arhigoala, jurizare total subiectiva / partinitoare cu marile colegii din urbe si mai ales premii date pe ochi frumosi. Cel mai jenant a fost premierea marelui liceu Eminescu cu premiul 3 la sectiunea grupuri desi scoala nu a avut nici macar un recitator pe scena!!! Am vazut elevi foarte buni de la scoli mici care nu au luat nimic. Rusine tuturor organizatorilor. Am asistat la un recital folk cu limbaj explicit desi in sala erau elevi minori. In alta ordine de idei, jumatate din concurs a fost tinut si prezentat in limba maghiara.

    Asa ca degeaba critica Felician cadrele neimplicate. Ideea e simpla: Nu merita efortul!!! La ce a fost ieri pe scena filarmonicii. Data viitoare cred ca o sa ramaneti sa recitati singurk, deoarece tot mai putini va cor baga in seama.

    Recitatio= amatorism, subectivism, bani aruncati degeaba pe un concurs stupid.

Lasă un răspuns

Connect with