00.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Ardelean, Florin Iura, Mircea Ciocan. Titlul emisiunii: Candidatul PSD la prezidenţiale, stabilit duminică, după alegeri. (reluare) 02.00 Ne Cheamă Natura 03.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu– raport la 7575 de zile. 04.00 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Szilagyi Ştefan. Titlul emisiunii: Fotbalul judeţean îşi decide în curând campioana sezonului 2018-2019. 05.00 Festival concurs - Samus Guit Art la Poesis 06.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Ştiri 07.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Ardelean, Florin Iura, Mircea Ciocan. Titlul emisiunii: Candidatul PSD la prezidenţiale, stabilit duminică, după alegeri. (reluare) 09.00 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu, invitat: Mariana Sălăgean. Titlul emisiuni: Echipele PSD de campanie primite cu braţele deschise în judeţ.(reluare) 10.00 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii: Realitatea şi provocările familiilor. 11.15 Teleshopping 11.30 Ştiri 12.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Ardelean, Florin Iura, Mircea Ciocan. Titlul emisiunii: Candidatul PSD la prezidenţiale, stabilit duminică, după alegeri. (reluare) 14.00 Cultură 14.15 Teleshopping 14.30 Promovare Electorală, Ludovic Orban a găsit la Satu Mare o organizaţie PNL puternică. (reluare) 15.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Pădurea şi fauna pe care o adăposteşte. 16.20 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu– raport la 7575 de zile. 17.10 Zone Folclorice, cu Ioana Vladimirescu 18.00 Cultură – Performanţe istorice pentru învătământul sătmărean. 18.30 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu (reluare) 23.30 Reportaj la Sâmbra Oilor 22.05.2019

La Dindeşti a fost restricţionată creşterea porcilor

Scris de Ioan Aniţaş, 10 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Crescătorii au obligaţia ca orice suspiciune de boală sau îmbolnăvire la porci să o anunţe imediat medicului veterinar şi Direcţiei Sanitare Veterinare

Crescătorii au obligaţia ca orice suspiciune de boală sau îmbolnăvire la porci să o anunţe imediat medicului veterinar şi Direcţiei Sanitare Veterinare

Este singura localitate din judeţ unde mai sunt active 6 focare de pestă africană

Aşa cum am scris cu diverse ocazii în ultima periodă, în satul Dindeştiu Mare, comuna Andrid, au fost confirmate mai multe focare de pestă porcină africană.

Odată cu tăierea de sărbători a unui număr relativ mare de porci, potrivit celor spuse de doctorul veterinar Nicolae Dumuţa, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – DSVSA Satu Mare, se reduce simţitor posibilitatea transmiterii virusului ucigaş.

Măsuri severe la Dindeşti

Pentru mai multă siguranţă, locuitorilor din acest sat, în care mai sunt de stins 6 focare de pestă porcină africană, li s-a recomandat ca măcar câteva luni de zile să nu se mai introducă porci în gospodării. Şi la introducerea acestora în coteţe demersul să fie supravegheat de către medicul veterinar concesionar.

Aşa cum am mai scris, dacă nu apar alte focare noi, peste aproximativ două săptămâni în judeţul nostru ar putea fi stinse şi închise toate focarele de pestă porcină africană din gospodăriile populaţiei.

Bătălia continuă în mediul silvatic, acolo unde este greu de controlat mişcarea mistreţilor, dar situaţia nu este îngrijorătoare. Este relativ redus numărul mistreţilor morţi natural, dar şi al celor împuşcaţi, la care s-a confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane.

Măsuri de biosecuritate

Direcţia Sanitar Veterinară impune în continuare înăsprirea la maxim, a tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale cât şi în cele non profesionale, constând în împrejmuirea totală a exploataţiei, asigurarea unui dezinfector rutier şi pietonal, vestiar filtru, echipament de protecţie obligatoriu, respectarea condiţiilor privind angajarea personalului muncitor şi circulaţia personalului în exploataţii, angajaţi permanenţi, cu carnete de sănătate, vizate la zi, cu interdicţia de a creşte porci la domiciliu sau în altă localitate, fără a intra în contact cu alţi porci domestici sau mistreţi, accesul vizitatorilor se va face doar în cazuri fortuite şi numai cu respectarea regimului de filtru.

Suinele domestice din exploataţiile non profesionale trebuie ţinute numai în spaţii închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie.
Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreţi. Scroafele/vierii nu vor fi scoase/scoşi din exploataţie în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploataţii.
Reamintim crescătorilor şi deţinătorilor de suine că în cazul apariţiei unui nou focar de pestă porcină africană porcii se ucid numai în exploataţia unde există focarul de boală.

Se vor aplica măsuri de igienă şi biosecuritate corespunzătoare, reprezentate şi de schimbarea hainelor şi încălţămintei cu care s-au efectuat deplasări de către persoane autorizate în fondurile de vânătoare, aceste măsuri fiind aplicate şi tuturor persoanelor participante care intră în contact cu porcii mistreţi, pentru a reduce riscul de difuzare a virusului pestei porcine africane.

Reamintim şi pe această cale că toţi crescătorii de suine, atât cei din exploataţiile profesionale, cât şi cei din exploataţiile non profesionale, au obligaţia ca orice suspiciune de boală sau îmbolnăvire la porci să fie anunţată imediat medicului veterinar concesionar, medicului veterinar oficial, precum şi DSVSA Satu Mare.

Abonează-te acum Online!
  1. miklos a spus: 14 ianuarie 2019, ora 15:29

    este dubios cum a reaparut focarul de la dindesti cand dsva a declarat ca au fost sacrificati toti porcii din focar (bolnavi si sanatosi).Se pare ca doctorul sau doctorii au lasat cu buna stiinta porci in viata.Ar trebui dati in judecata .

  2. zoli a spus: 11 ianuarie 2019, ora 10:31

    Tov.Domuta iar umblati cu porcii vopsiti.Sper ca procesatorii de carne din judet au fost atenti cu d-voastra si cu ocazia sarbatorilor de iarna precum au fost si de alte dati

  3. covrig a spus: 11 ianuarie 2019, ora 07:56

    Pai nu-i gata nici acum vaccinul despre care vorbeati zilele trecute sau doreati sa pareti intelectuali?

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.