La Consiliul Judeţean pot fi admirate picturile Cristinei Moldovan şi icoane pe sticlă realizate de copii | Informaţia Zilei

La Consiliul Judeţean pot fi admirate picturile Cristinei Moldovan şi icoane pe sticlă realizate de copii

Scris de Vasile Andreica, 07 decembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pictoriţa Cristina Moldovan şi-a deschis joi spre seară o nouă expoziţie personală în spaţiul generos oferit de holul Consiliului Judeţean Satu Mare, într-un eveniment inclus în calendarul Asociaţiei Artiştilor Plastici Satu Mare.

Membră în AAP şi alte asociaţii de profil de mai bine de 10 ani, Cristina Moldovan şi-a dezvoltat în timp o manieră proprie de realizare a peisajelor, genul ei pictural predilect. Multe din lucrările ei, dincolo de a fi evocări ale unor cadre naturale luxuriante, sunt studii de contraste şi nuanţe cromatice. Compoziţiile sunt stratificate şi dozate cu grijă, în pastel sau ulei, în culori luminoase, tonice. În expoziţia curentă apar însă direcţii noi şi foarte interesante: florile invadează peisajele şi le scot dintr-un abstract septic, desenează forme ad-hoc, umplu tabloul de viaţă, iar norii devin un personaj în sine în câteva compoziţii care îşi permit nişte tonuri mai aspre, mai răcoroase. În unele tablouri formele se nasc dintr-un fel de flăcări cromatice, iar felul în care agitaţia apei e redată în una din lucrări iese din clişeele obişnuite. Macii foarte viu coloraţi par să arate şi ei curajul artistei de a explora lucruri pe care înainte nu le făcea, ea profitând din plin de taberele de creaţie la care a participat în anii din urmă, în judeţul nostru şi în alte locuri din Ardeal.

Alături de peisajele pictate de Cristina Moldovan am regăsit cu plăcere icoanele pictate pe sticlă de copiii membri ai cercului “Icoana în suflet de copil” înfiinţat de Asociaţia “Acoperământul Maicii Domnului”, sprijinit de Primăria Satu Mare prin Centrul Cultural “G.M, Zamfirescu” şi de Asociaţia Artiştilor Plastici. Cercul este coordonat de Marinela Gliga şi de părintele Lucian Tompoş, parohul satului Hrip. Copiii dovedesc că şi-au însuşit bine tehnica picturii pe sticlă, multe din lucrările lor fiind remarcabile prin echilibrul formelor şi culorilor în spiritul tradiţiei ortodoxe.

Iatâ cine sunt micii iconari: John Pop, Ştefania Marin, Sara-Teodora Goje, Mădălina Păcurar, Maria Păcurar, Miriam Clipei, Camelia Şugar, Raul Lakatos, Valentin Pop, Antonia Maria Dumitru, Patricia Maria Tarţa, Ilaria Todoran, Dragoş Siladi, Vlad Bura, Mario Bumb, Traian Oşan.

Au cântat la vernisaj folkistele Loredana Morar şi Roxana Gheorghiu. Au prezentat Gergely Csaba, preşedintele AAP, şi Mircea Deac, managerul Şcolii de Arte. Expoziţia (cu ambele sale componente) poate fi văzută în următoarele două săptămâni.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517