Image 1
Image 2

Viile Satu Mare – premiul 1 la făcut caltaboşi în Ungaria

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Echipa din Viile Satu Mare
Echipa din Viile Satu Mare

La concursul de tăiat porci de la Napkor au luat premii şi echipele din Ardud şi Căpleni

    Sâmbătă, 19 ianuarie, cu o săptămână în avans, în oraşul Napkor – Ungaria, a avut loc cea de a XII-a ediţie a concursului de tăiat porci cu participare internaţională. Echipele sătmărene s-au întors acasă cu premii. 

Interesul faţă de această manifestare internaţională este în creştere. Aşa cum au subliniat organizatorii, la ediţia din anul precedent au participat 22 de echipe, în vreme ce la cea de a XII-a ediţie desfăşurată sâmbătă, 19 ianuarie, au luat parte 27 de echipe. Majoritatea echipelor au fost din Ungaria, alături de care au participat cele din Ardud, Căpleni şi Viile Satu Mare – judeţul Satu Mare, dar şi din Slovacia şi Ucraina.

Reprezentare la nivel de secretar de stat

Echipa din Ardud
Echipa din Ardud

Pe parcursul acestei manifestări s-au urmărit o serie de obiectiv. Printre acestea menţionăm îmbinarea utilului – păstrarea tradiţiilor în ceea ce priveşte sacrificarea porcilor pentru consum propriu, cu plăcutul – o mai bună cunoaştere între participanţi şi nu în ultimul rând promovarea rasei de porci Mangaliţa. De-a lungul zilei de sâmbătă au fost organizate expoziţii cu vânzare, degustarea produselor tradiţionale, dar şi activităţi culturale.

Pe o vreme deosebit de rece, în timp ce omătul continua să se aştearnă atât la Satu Mare, cât şi la Napkor, echipele participante la competiţie aşteptau preluarea porcilor care şi-au găsit sfârşitul într-un cadru organizat. Sute de persoane s-au adunat în spaţiul amenajat pentru desfăşurarea concursului.

Porcii au fost puşi la dispoziţia echipelor participante de către o fermă specializată în creşterea animalelor din rasa Mangaliţa, mai puţin doi aduşi de concurenţi. Odată ce porcul a fost ales, a urmat asomarea şi sacrificarea. Pe o targă, 4-6 membri ai fiecărei echipe au dus animalul în faţa standului amenajat, acolo unde au urmat etapele cunoscute în general pentru ca porcul să poată deveni cârnat, caltaboş, şuncă, slănină, jambon, jumări, tobă ş.a.

Deja la acea oră a dimineţii, în jurul ore 7 – ora Ungariei, mulţi curioşi s-au perindat prin faţa standurilor. Imediat ce porcii au fost sacrificaţi, sângele a fost prăjit în ulei cu ceapă, fiind apoi oferit membrilor echipei, dar şi unor privitori. Servirea micului dejun a fost precedată de consumul de pălincă, produs care ulterior a fost înscris şi pentru jurizare. Vinul în amestec cu o serie de arome era deja pus la fiert.

Echipa din Capleni
Echipa din Capleni

Dacă majoritatea echipelor înscrise în competiţie au pârlit porcul, echipa din Căpleni, ducând mai departe tradiţia şăvească, a aşezat porcul într-o covată mare din lemn şi a opărit animalul. Cu linguri special a fost ras părul, după care a început pârlitul.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

IFPLUS BANII CASH

Populația din satele sătmărene nu prea știe să folosească cardurile

În ultima perioadă s-a stârnit la nivel naţional o adevărată isterie atât în ceea ce priveşte limitarea sumelor pe care persoanele fizice şi/sau juridice le vor plăti în numerar, cât şi plăţile cu cardul.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now