Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, emisiune în limba maghiară, cu Eva Laczko, invitaţi Lang Laszlo, Kosa Attila, titlul emisiunii: Milyen evet zart az Egyhazmegyei Caritas Szervezte? ( Cum a fost anul ce s-a încheiat pentru Organizaţia Caritas a Diecezei?) (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adelin Ghiarfaş, Mircea Dobra,Ioan Leitner, titlul emisiunii: Klaus Iohannis va iniţia referendum pentru graţiere şi amnistie (reluare) 02.27 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Doina Feher – raport la 960 de zile 03.37 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat Univerval Band 04.36 Sănătate, emisiune în limba maghiară, cu Eva Laczko, invitat Vass Zoltan, titlul emisiunii: Virozikok, influenza, szezon betegsegek ( Viroze, gripă, boli de sezon) 05.36 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Gheorghe Mihalca, titlul emisiunii: Stadiul plăţii subvenţilor pentru anii 2015 şi 2016 06.30 Gimnastica de dimineaţă cu Ioana Zaharia şi antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă cu Ioana Zaharia şi antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, emisiune în limba maghiară, cu Eva Laczko, invitaţi Lang Laszlo, Kosa Attila, titlul emisiunii: Milyen evet zart az Egyhazmegyei Caritas Szervezte? ( Cum a fost anul ce s-a încheiat pentru Organizaţia Caritas a Diecezei?) (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă cu Ioana Zaharia şi antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adrian Havrincea, titlul emisiunii: Utilitatea textului argumentativ în viaţa de zi cu zi 10.23 Sănătate, emisiune în limba maghiară, cu Eva Laczko, invitat Vass Zoltan, titlul emisiunii: Virozikok, influenza, szezon betegsegek ( Viroze, gripă, boli de sezon) 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adelin Ghiarfaş, Mircea Dobra,Ioan Leitner, titlul emisiunii: Klaus Iohannis va iniţia referendum pentru graţiere şi amnistie (reluare) 13.00 Ştiri 13.37 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Vasile Andrieş, titlul emisiunii: Cotele apelor din judeţ între normalitate şi pericol 14.35 Teleshopping 15.50 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Minunea în viaţa omului contemporan 15.48 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Szodoray-Paradi Farkas, titlul emisiunii: Cât de importantă este protecţia liliecilor? 16.24 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strîmb, titlul emisiunii: Vitamina B8 Molecula coaforului 17.40 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Emanuel Gyenes, titlul emisiunii: Aventura lui Mani la Dakar 2017 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Daniela Ciuta, Ionel Costescu, titlul emisiunii: Mica Unire, primul pas spre înfăptuirea României 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Radu Roca, Iuliu Ilyes, Adrian Pop, titlul emisiunii: Graţierea este prioritatea numărul unu a României? 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vass Zoltan, titlul emisiunii: Cum ţinem virozele la distanţă? 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Sfaturi la început de an 23.30 Ştiri

Viile Satu Mare – premiul 1 la făcut caltaboşi în Ungaria

Scris de Ioan Aniţaş, 21 ianuarie 2013 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Echipa din Viile Satu Mare

Echipa din Viile Satu Mare

La concursul de tăiat porci de la Napkor au luat premii şi echipele din Ardud şi Căpleni

    Sâmbătă, 19 ianuarie, cu o săptămână în avans, în oraşul Napkor – Ungaria, a avut loc cea de a XII-a ediţie a concursului de tăiat porci cu participare internaţională. Echipele sătmărene s-au întors acasă cu premii. 

Interesul faţă de această manifestare internaţională este în creştere. Aşa cum au subliniat organizatorii, la ediţia din anul precedent au participat 22 de echipe, în vreme ce la cea de a XII-a ediţie desfăşurată sâmbătă, 19 ianuarie, au luat parte 27 de echipe. Majoritatea echipelor au fost din Ungaria, alături de care au participat cele din Ardud, Căpleni şi Viile Satu Mare – judeţul Satu Mare, dar şi din Slovacia şi Ucraina.

Reprezentare la nivel de secretar de stat

Echipa din Ardud

Echipa din Ardud

Pe parcursul acestei manifestări s-au urmărit o serie de obiectiv. Printre acestea menţionăm îmbinarea utilului – păstrarea tradiţiilor în ceea ce priveşte sacrificarea porcilor pentru consum propriu, cu plăcutul – o mai bună cunoaştere între participanţi şi nu în ultimul rând promovarea rasei de porci Mangaliţa. De-a lungul zilei de sâmbătă au fost organizate expoziţii cu vânzare, degustarea produselor tradiţionale, dar şi activităţi culturale.

Pe o vreme deosebit de rece, în timp ce omătul continua să se aştearnă atât la Satu Mare, cât şi la Napkor, echipele participante la competiţie aşteptau preluarea porcilor care şi-au găsit sfârşitul într-un cadru organizat. Sute de persoane s-au adunat în spaţiul amenajat pentru desfăşurarea concursului.

Porcii au fost puşi la dispoziţia echipelor participante de către o fermă specializată în creşterea animalelor din rasa Mangaliţa, mai puţin doi aduşi de concurenţi. Odată ce porcul a fost ales, a urmat asomarea şi sacrificarea. Pe o targă, 4-6 membri ai fiecărei echipe au dus animalul în faţa standului amenajat, acolo unde au urmat etapele cunoscute în general pentru ca porcul să poată deveni cârnat, caltaboş, şuncă, slănină, jambon, jumări, tobă ş.a.

Deja la acea oră a dimineţii, în jurul ore 7 – ora Ungariei, mulţi curioşi s-au perindat prin faţa standurilor. Imediat ce porcii au fost sacrificaţi, sângele a fost prăjit în ulei cu ceapă, fiind apoi oferit membrilor echipei, dar şi unor privitori. Servirea micului dejun a fost precedată de consumul de pălincă, produs care ulterior a fost înscris şi pentru jurizare. Vinul în amestec cu o serie de arome era deja pus la fiert.

Echipa din Capleni

Echipa din Capleni

Dacă majoritatea echipelor înscrise în competiţie au pârlit porcul, echipa din Căpleni, ducând mai departe tradiţia şăvească, a aşezat porcul într-o covată mare din lemn şi a opărit animalul. Cu linguri special a fost ras părul, după care a început pârlitul.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.