Program ITV: 00.05 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat Gabriela Opriş, titlul emisiunii: Planul de investiţii al Serviciului de Ambulanţă Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Aurelia Fedorca, Romeo Nicoară şi Tiberiu Gunthner, titlul emisiunii: Ce schimbări au fost în judeţ după alegerile locale? (reluare) 02.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Iuliu Ilyes – raport la 7.400 de zile 03.37 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.44 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Mircea Achim, titlul emisiunii: Paulonia – o afacere de succes 05.37 Unio, creşterea şi decăderea unui brand 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia şi antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă cu Ioana Zaharia şi antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat Gabriela Opriş, titlul emisiunii: Planul de investiţii al Serviciului de Ambulanţă Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia şi antrenoarea Simona Nistea 09.30 Sănătate, emisiune în limba maghiară, cu Eva Laczko, invitat Diaconu Agnes, titlul emisiunii: Eloadas a majbetegek szamara Nagykarolyban (Simpozion dedicat pacienţilor cu afecţiuni hepatice la Carei) 10.28 Mersul economiei, cu Mihai Ghencean, invitat Adelin Ghiarfaş, titlul emisiunii: Război al băncilor cu guvernul pentru Legea dării în plată 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Aurelia Fedorca, Romeo Nicoară şi Tiberiu Gunthner, titlul emisiunii: Ce schimbări au fost în judeţ după alegerile locale? (reluare) 13.00 Ştiri 13.38 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Alexandru Zotta, titlul emisiunii: Stilul în scriere 14.30 Teleshopping 14.45 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Psalmi pentru toată vremea 15.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Mircea Achim, titlul emisiunii: Paulonia – o afacere de succes 16.35 Ne cheamă natura, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strîmb, titlul emisiunii: Beneficiile legumelor cu păstăi, capsule şi seminţe 17.40 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Simona Pop şi Francisc Csiszar, titlul emisiunii: Simona Pop, fata de aur a Sătmarului 18.30 Audienţe în direct, emisiune în limba maghiară, cu Eva Laczko 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Maria Pop, titlul emisiunii: Fructele de pădure şi antioxidanţii 22.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Să învăţăm să gândim pozitiv 22.50 Educaţie ecologică, emisiune în limba maghiară, cu Eva Laczko, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Paragfu, mint ellenseg es barat ( Ambrozia, ca duşman şi prieten) 23.30 Ştiri

Viile Satu Mare – premiul 1 la făcut caltaboşi în Ungaria

Scris de Ioan Aniţaş, 21 ianuarie 2013 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Echipa din Viile Satu Mare

Echipa din Viile Satu Mare

La concursul de tăiat porci de la Napkor au luat premii şi echipele din Ardud şi Căpleni

    Sâmbătă, 19 ianuarie, cu o săptămână în avans, în oraşul Napkor – Ungaria, a avut loc cea de a XII-a ediţie a concursului de tăiat porci cu participare internaţională. Echipele sătmărene s-au întors acasă cu premii. 

Interesul faţă de această manifestare internaţională este în creştere. Aşa cum au subliniat organizatorii, la ediţia din anul precedent au participat 22 de echipe, în vreme ce la cea de a XII-a ediţie desfăşurată sâmbătă, 19 ianuarie, au luat parte 27 de echipe. Majoritatea echipelor au fost din Ungaria, alături de care au participat cele din Ardud, Căpleni şi Viile Satu Mare – judeţul Satu Mare, dar şi din Slovacia şi Ucraina.

Reprezentare la nivel de secretar de stat

Echipa din Ardud

Echipa din Ardud

Pe parcursul acestei manifestări s-au urmărit o serie de obiectiv. Printre acestea menţionăm îmbinarea utilului – păstrarea tradiţiilor în ceea ce priveşte sacrificarea porcilor pentru consum propriu, cu plăcutul – o mai bună cunoaştere între participanţi şi nu în ultimul rând promovarea rasei de porci Mangaliţa. De-a lungul zilei de sâmbătă au fost organizate expoziţii cu vânzare, degustarea produselor tradiţionale, dar şi activităţi culturale.

Pe o vreme deosebit de rece, în timp ce omătul continua să se aştearnă atât la Satu Mare, cât şi la Napkor, echipele participante la competiţie aşteptau preluarea porcilor care şi-au găsit sfârşitul într-un cadru organizat. Sute de persoane s-au adunat în spaţiul amenajat pentru desfăşurarea concursului.

Porcii au fost puşi la dispoziţia echipelor participante de către o fermă specializată în creşterea animalelor din rasa Mangaliţa, mai puţin doi aduşi de concurenţi. Odată ce porcul a fost ales, a urmat asomarea şi sacrificarea. Pe o targă, 4-6 membri ai fiecărei echipe au dus animalul în faţa standului amenajat, acolo unde au urmat etapele cunoscute în general pentru ca porcul să poată deveni cârnat, caltaboş, şuncă, slănină, jambon, jumări, tobă ş.a.

Deja la acea oră a dimineţii, în jurul ore 7 – ora Ungariei, mulţi curioşi s-au perindat prin faţa standurilor. Imediat ce porcii au fost sacrificaţi, sângele a fost prăjit în ulei cu ceapă, fiind apoi oferit membrilor echipei, dar şi unor privitori. Servirea micului dejun a fost precedată de consumul de pălincă, produs care ulterior a fost înscris şi pentru jurizare. Vinul în amestec cu o serie de arome era deja pus la fiert.

Echipa din Capleni

Echipa din Capleni

Dacă majoritatea echipelor înscrise în competiţie au pârlit porcul, echipa din Căpleni, ducând mai departe tradiţia şăvească, a aşezat porcul într-o covată mare din lemn şi a opărit animalul. Cu linguri special a fost ras părul, după care a început pârlitul.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu
Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.