Informaţia TV: 07:00 Ştiri 07:30 Gimnastica de dimineaţă cu Emoke Kerekes şi Ioana Zaharia 8.00 Audienţe în direct cu Sergiu Podină, invitat Chiorean Eugen, titlul emisiunii: “Juristul Eugen Chiorean ascultă necazurile sătmărenilor” 9.00 Viaţa la ţară cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: “Găinile Orpington campioane naţionale” 9.54 Mersul economiei cu Mihai Ghencean, invitat Cristian Raţiu, titlul emisiunii: “Accesează firmele sătmărene fonduri guvernamentale?” 10.30 Info Magazin cu Adriana Tivadar, invitaţi Monica Varga, titlul emisiunii: “Plăcerea pentru dansuri latino-americane” 11.16 Teleshopping 11.30 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi Radu Giurcă – consilier judeţean PNL, Masculic Csaba – consilier local UDMR şi professor Mihail Fodor, titlul emisiunii: “D-na politicii româneşti la DNA“ 13.00 Ştiri 13.35 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi dr. Cosmin Raţiu şi dr. Flaviu Simu, titlul emsiunii: “Simpozion de stomatologie la Satu Mare” 14.21 Colaj de muzică populară 14.57 Teleshopping 15.00 / 16.00 Breaking News 15.12 Sănătate, Frumuseţe, Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat Attila Antal 16.00 În slujba comunităţii, realizator Mihai Sălceanu şi Stela Cădar, invitat Alexandru Domokos – primar Culciu, titlul emisiunii: “Raport la 3.840 de zile” 17.00 Info Magazin cu Adriana Tivadar 18:30 Audienţe în direct cu Sergiu Podină, invitat city manager-ul municipiului Satu Mare, Dan Băbuţ 19:30 Ştiri 20:00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Viman Ioan – consilier judeţean PSD, Silviu Zetea – primar PNL Medieşu Aurit şi avocat Ressler Ştefan - FDG 21:30 Ne cheamă natura, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strîmb

Viile Satu Mare – premiul 1 la făcut caltaboşi în Ungaria

Scris de Ioan Aniţaş, 21 ianuarie 2013 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Echipa din Viile Satu Mare

Echipa din Viile Satu Mare

La concursul de tăiat porci de la Napkor au luat premii şi echipele din Ardud şi Căpleni

    Sâmbătă, 19 ianuarie, cu o săptămână în avans, în oraşul Napkor – Ungaria, a avut loc cea de a XII-a ediţie a concursului de tăiat porci cu participare internaţională. Echipele sătmărene s-au întors acasă cu premii. 

Interesul faţă de această manifestare internaţională este în creştere. Aşa cum au subliniat organizatorii, la ediţia din anul precedent au participat 22 de echipe, în vreme ce la cea de a XII-a ediţie desfăşurată sâmbătă, 19 ianuarie, au luat parte 27 de echipe. Majoritatea echipelor au fost din Ungaria, alături de care au participat cele din Ardud, Căpleni şi Viile Satu Mare – judeţul Satu Mare, dar şi din Slovacia şi Ucraina.

Reprezentare la nivel de secretar de stat

Echipa din Ardud

Echipa din Ardud

Pe parcursul acestei manifestări s-au urmărit o serie de obiectiv. Printre acestea menţionăm îmbinarea utilului – păstrarea tradiţiilor în ceea ce priveşte sacrificarea porcilor pentru consum propriu, cu plăcutul – o mai bună cunoaştere între participanţi şi nu în ultimul rând promovarea rasei de porci Mangaliţa. De-a lungul zilei de sâmbătă au fost organizate expoziţii cu vânzare, degustarea produselor tradiţionale, dar şi activităţi culturale.

Pe o vreme deosebit de rece, în timp ce omătul continua să se aştearnă atât la Satu Mare, cât şi la Napkor, echipele participante la competiţie aşteptau preluarea porcilor care şi-au găsit sfârşitul într-un cadru organizat. Sute de persoane s-au adunat în spaţiul amenajat pentru desfăşurarea concursului.

Porcii au fost puşi la dispoziţia echipelor participante de către o fermă specializată în creşterea animalelor din rasa Mangaliţa, mai puţin doi aduşi de concurenţi. Odată ce porcul a fost ales, a urmat asomarea şi sacrificarea. Pe o targă, 4-6 membri ai fiecărei echipe au dus animalul în faţa standului amenajat, acolo unde au urmat etapele cunoscute în general pentru ca porcul să poată deveni cârnat, caltaboş, şuncă, slănină, jambon, jumări, tobă ş.a.

Deja la acea oră a dimineţii, în jurul ore 7 – ora Ungariei, mulţi curioşi s-au perindat prin faţa standurilor. Imediat ce porcii au fost sacrificaţi, sângele a fost prăjit în ulei cu ceapă, fiind apoi oferit membrilor echipei, dar şi unor privitori. Servirea micului dejun a fost precedată de consumul de pălincă, produs care ulterior a fost înscris şi pentru jurizare. Vinul în amestec cu o serie de arome era deja pus la fiert.

Echipa din Capleni

Echipa din Capleni

Dacă majoritatea echipelor înscrise în competiţie au pârlit porcul, echipa din Căpleni, ducând mai departe tradiţia şăvească, a aşezat porcul într-o covată mare din lemn şi a opărit animalul. Cu linguri special a fost ras părul, după care a început pârlitul.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu
Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.