Program ITV: 00.38 Szatmar jovoje Brusszelbol nezve (Viitorul Sătmarului văzut din Bruxelle) 01.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 03.00 Fashion Night Out 03.43 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, titlul emisiunii: Confirmarea cercetării româneşti în neuroştiinţă 04.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Cânepa românească nu este drog 05.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Radu Bud, Cosmin Dorle şi Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Radu Bud – Prefectul judeţului Satu Mare vorbeşte despre organizarea alegerilor (reluare) 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia şi antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă cu Ioana Zaharia şi antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, emisiune electorală, cu Sergiu Podină, invitaţi Horea Anderco şi Vasile Deac, titlul emisiunii: Doi candidaţi la Primăria Satu Mare (reluare) 09.00 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Alexandra Riţiu, titlul emisiunii: Rolul limitelor în relaţiile cu ceilalţi 09.35 Teleshopping 10.00 Spiriduş Ghiduş 11.10 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Radu Bud, Cosmin Dorle şi Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Radu Bud – Prefectul judeţului Satu Mare vorbeşte despre organizarea alegerilor (reluare) 12.10Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Petre Ştefănescu, titlul emisiunii: Făurirea şi demolarea fabricilor sătmărene de mobilă13.00 Ştiri 13.30 Ne cheamă natura, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strîmb, titlul emisiunii: Sănătatea, responsabilitatea fiecăruia 14.20 Religie, emisiune în limba maghiară, cu Eva Laczko, invitat Stan Zsolt, titlul emisiunii: Gorogkatolikus elet (Viaţa greco-catolică) 15.10 340 eve szuletett II. Rakoczi Ferenc 16.22 Performanţe fără recompense, cu Alexandra Ardelean, titlul emisiunii: Olimpicii Colegiului Naţional Ioan Slavici 16.50 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi Constantin Demian şi Mircea Timofte, titlul emisiunii: Asistenţii medicali, profesioniştii din linia întâi 17.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat Lavinia Băican 18.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Papp Iosif, titlul emisiunii: Un muzeu inedit la Viile Satu Mare 19.30 Ştiri 20.00 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat Lavinia Băican 20.53 Festivalul muzicii de stradă 21.45 Concert Inedit 22.00 Ştiri 22.38 Tradiţii oşeneşti promovate la Turţ, s-a înfiinţat Asociaţia Socio-Culturală Ţara Oaşului 23.28 Festivalul folcloric al naţionalităţilor Program ITV 29.05.2016: 00.30 Info magazin, cu Adriana Tivadar 01.18 Stand up Comedy, cu Raul 02.35 Concert la filarmonică 03.38 Meci de fotbal, FC Olimpia- Reşiţa 05.23 Lecţia maestrului Tudor Gheorghe, cu Ioana Vladimirescu 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia şi antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă cu Ioana Zaharia şi antrenorul Arnold Anzik 08.08 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Papp Iosif, titlul emisiunii: Un muzeu inedit la Viile Satu Mare 09.00 Spiriduş Ghiduş 10.00 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Gheorghe Sălăgean, titlul emisiunii: Pilonii de bază ai familiei 10.53 Mărturii despre Icoana Maicii Domnului de la Bixad 11.40 Recital de pian la Biserica greco-catolică Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril 12.45 Teleshopping 13.00 Ştiri 13.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 14.40 VI Jeles piros punkosd napjan Neptancgala Szatmarnemetiben 16.10 Meci de fotbal, FC Olimpia – CSM Râmnicu Vâlcea 18.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Iarba pârloagelor, specie invazivă la nivelul UE 18.30 Spiriduş Ghiduş 19.30 Ştiri 20.08 Spectacol de muzică populară la Zilele Oraşului Satu Mare 21.35 Info magazin, cu Adriana Tivadar 22.00 Ştiri 22.30 VI Jeles piros punkosd napjan Neptancgala Szatmarnemetiben

Viile Satu Mare – premiul 1 la făcut caltaboşi în Ungaria

Scris de Ioan Aniţaş, 21 ianuarie 2013 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Echipa din Viile Satu Mare

Echipa din Viile Satu Mare

La concursul de tăiat porci de la Napkor au luat premii şi echipele din Ardud şi Căpleni

    Sâmbătă, 19 ianuarie, cu o săptămână în avans, în oraşul Napkor – Ungaria, a avut loc cea de a XII-a ediţie a concursului de tăiat porci cu participare internaţională. Echipele sătmărene s-au întors acasă cu premii. 

Interesul faţă de această manifestare internaţională este în creştere. Aşa cum au subliniat organizatorii, la ediţia din anul precedent au participat 22 de echipe, în vreme ce la cea de a XII-a ediţie desfăşurată sâmbătă, 19 ianuarie, au luat parte 27 de echipe. Majoritatea echipelor au fost din Ungaria, alături de care au participat cele din Ardud, Căpleni şi Viile Satu Mare – judeţul Satu Mare, dar şi din Slovacia şi Ucraina.

Reprezentare la nivel de secretar de stat

Echipa din Ardud

Echipa din Ardud

Pe parcursul acestei manifestări s-au urmărit o serie de obiectiv. Printre acestea menţionăm îmbinarea utilului – păstrarea tradiţiilor în ceea ce priveşte sacrificarea porcilor pentru consum propriu, cu plăcutul – o mai bună cunoaştere între participanţi şi nu în ultimul rând promovarea rasei de porci Mangaliţa. De-a lungul zilei de sâmbătă au fost organizate expoziţii cu vânzare, degustarea produselor tradiţionale, dar şi activităţi culturale.

Pe o vreme deosebit de rece, în timp ce omătul continua să se aştearnă atât la Satu Mare, cât şi la Napkor, echipele participante la competiţie aşteptau preluarea porcilor care şi-au găsit sfârşitul într-un cadru organizat. Sute de persoane s-au adunat în spaţiul amenajat pentru desfăşurarea concursului.

Porcii au fost puşi la dispoziţia echipelor participante de către o fermă specializată în creşterea animalelor din rasa Mangaliţa, mai puţin doi aduşi de concurenţi. Odată ce porcul a fost ales, a urmat asomarea şi sacrificarea. Pe o targă, 4-6 membri ai fiecărei echipe au dus animalul în faţa standului amenajat, acolo unde au urmat etapele cunoscute în general pentru ca porcul să poată deveni cârnat, caltaboş, şuncă, slănină, jambon, jumări, tobă ş.a.

Deja la acea oră a dimineţii, în jurul ore 7 – ora Ungariei, mulţi curioşi s-au perindat prin faţa standurilor. Imediat ce porcii au fost sacrificaţi, sângele a fost prăjit în ulei cu ceapă, fiind apoi oferit membrilor echipei, dar şi unor privitori. Servirea micului dejun a fost precedată de consumul de pălincă, produs care ulterior a fost înscris şi pentru jurizare. Vinul în amestec cu o serie de arome era deja pus la fiert.

Echipa din Capleni

Echipa din Capleni

Dacă majoritatea echipelor înscrise în competiţie au pârlit porcul, echipa din Căpleni, ducând mai departe tradiţia şăvească, a aşezat porcul într-o covată mare din lemn şi a opărit animalul. Cu linguri special a fost ras părul, după care a început pârlitul.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu
Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.