Image 1
Image 2

La clasele de profesională din judeţ au rămas 165 de locuri neocupate

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

inspectoratul-scolarDirectorii de licee tehnologice contează pe elevii corigenţi în completarea efectivelor

Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare ne-a făcut cunoscut că până în prezent s-au derulat primele două etape de admitere a absolvenţilor clasei a VIII-a în învăţământul profesional pentru anul şcolar 2014-2015.

Anul şcolar viitor va fi primul în care învăţământul profesional va avea o durată de trei ani şi totodată este ultimul an când elevii claselor a IX-a se pot înscrie la şcolile profesionale (cu durata de doi ani).

Situaţia înscrierilor

Iată situaţia la nivelul judeţului Satu Mare în cazul admiterii în învăţământului profesional cu durata de 3 ani. Astfel, numărul de locuri cuprinse în planul de şcolarizare a fost de 616.
În urma depunerii dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost declaraţi admişi, s-au ocupat 451 de locuri. În acelaşi timp, au rămas 165 de locuri neocupate, disponibile pentru etapa a III-a de admitere.

Avantaje materiale

Pentru promovarea ofertei învăţământului profesional, în judeţ s-au realizat activităţi precum “Săptămâna meseriilor” şi “Târgul meseriilor”. De asemenea, numeroase licee au organizat caravane de informare a elevilor de ciclu gimnazial, deplasându-se în şcolile din mediul rural.
Mai amintim că elevii din învăţământul profesional cu durata de trei ani beneficiază de susţinere financiară, în conformitate cu prevederile legale, prin “Bursa Profesională”. Astfel, se menţine bursa de 200 lei lunar pe care o primesc încă din 2012 elevii care frecventează învăţământul profesional. Mai mult decât atât, ei pot beneficia de susţinere financiară, stimulente şi alte forme de sprijin acordate de compania la care fac practică. Unele firme din judeţ (din zona Carei) chiar s-au implicat prin susţinere financiară în formarea profesională a elevilor.

Vor fi ocupate locurile disponibile?

Cu toate avantajele despre care am făcut vorbire în paragraful precedent, la liceele tehnologice din judeţ au rămas neocupate 165 de locuri. În documentul afişat pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi intitulat “Înscrieri la învăţământul profesional cu durata de trei ani după clasa a VIII-a pentru anul şcolar 2014-2015”, constatăm că unele licee au numeroase locuri neocupate la anumite meserii. Astfel, Colegiul Tehnic Unio Traian Vuia are înmatriculat doar un elev pe cele 28 de locuri la specialitatea zidar-pietrar-tencuitor, acelaşi colegiu are doar 8 elevi (din 28) înmatriculaţi la specialitatea instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze. Doar 10 locuri ocupate din 28 găsim la Liceul Tehnologic Anghel Saligny Turţ, la calificarea tinichigiu-vopsitor auto. Alte licee tehnologice cu puţine locuri ocupate la clasele de profesională sunt: Liceul Tehnologic Tăşnad cu 11 elevi înmatriculaţi la calificarea mecanică, Liceul Tehnologic George Bariţiu, cu 12 elevi înmatriculaţi la calificarea electromecanic utilaje şi instalaţii comerciale electrocasnice şi din industria alimentară, Colegiul Economic Gheorghe Dragoş, cu 13 elevi înmatriculaţi la calificarea ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie.

Corigenţii, ca rezervă pentru locurile neocupate

Repartizarea în învăţământul profesional a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat la nicio repartizare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior primelor două etape de admitere (din motive de corigenţă), va avea loc în perioada 4-5 septembrie şi va fi realizată de comisia de admitere judeţeană.
Este de presupus că învăţământul profesional va avea prioritate, asdic[ va fi preferat la ocuparea celor 165 de locuri în comparaţie cu liceele cu deficit de elevi, dacă ei îşi vor evalua şansele mici de a lua bacalaureatul la absolvire. Rămâne de văzut dacă elevii corigenţi vor opta pentru liceu sau pentru clase de profesională.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS CURIOZITATE

Câți profesori au făcut cumpărături cu cardul de prima didactică

Peste 3600 de profesori au făcut deja cumpărături folosind cardul pentru prima didactică, în valoare de 1500 de lei, până la data de 1 noiembrie, potrivit surselor Edupedu.ro.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now