Image 1
Image 2

La Certeze continuă certurile pentru pământ

Problemele cu pământurile s-au înmulțit din cauza dosarelor incomplete sau analizării lor superficiale
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Problemele cu pământurile s-au înmulţit din cauza dosarelor incomplete sau analizării lor superficiale
Problemele cu pământurile s-au înmulţit din cauza dosarelor incomplete sau analizării lor superficiale

    Problema retrocedărilor terenurilor forestiere din localitatea Certeze, judeţul Satu Mare, nu îşi află rezolvarea. În prezent există aici 500 de dosare rămase în coadă de peşte chiar şi dup[ 24 de ani. În şedinţa Comisiei Locale de Fond Funciar de miercuri, 11 martie, spiritele s-au încins.

Oamenii nemulţumiţi au acuzat autorităţile de tergiversare, rea-voinţă şi totală ineficacitate. Aceştia spun că se plimbă de ani de zile cu actele doveditoare în mână, cu procesele verbale validate şi nimeni nu îşi asumă responsabilitatea de a-i pune în posesie.
La întâlnire au participat şi reprezentanţii Instituţiei Prefectului Satu Mare, care au trasat sarcini clare care să ducă la rezolvarea acestor necazuri. Termenul dat de către aceştia se întinde până la sfârşitul lunii mai, anul curent.

Comunele cu cele mai multe nereguli la capitolul fond funciar

Cosmin Dorle, şeful departamentului juridic din cadrul Instituţiei Prefectului Satu Mare, a nominalizat în cadrul emisiunii ITV “Audienţe în direct” câteva localităţi unde Comisiile Locale de Fond Funciar nu îşi duc la bun sfârşit atribuţiile, ba mai rău, nu îşi asumă responsabilitatea deciziilor, ci membrii aruncă vina unul pe altul. Printre acestea se numără şi localitatea Certeze, acolo unde s-au deplasat miercuri reporterii şi redactorii Informaţia Zilei şi Informaţia TV pentru a observa cum se desfăşoară o şedinţă unde aceste probleme sunt puse pe tapet. Situaţia din teren nu este deloc roz, întrucât certezenii prezenţi în sală susţin că au acte doveditoare, procese verbale de validare, hotărâri judecătoreşti favorabile, dar nu sunt puşi în posesie. “O reprezint pe Graner Ileana în vârstă de 82 de ani. Dosarul acesteia este validat încă din anul 2006 şi trebuia să fie pusă în posesia unei suprafeţe de pădure de 1,82 hectare. De atunci o tot plimbă pe bătrână, iar acum pe mine, fără să ne facă titlu de proprietate. Înţeleg că sunt multe speţe în care oamenii au probleme deoarece pământurile revendicate sunt ocupate, dar acesta este liber şi nefolosit de nimeni. De ce îşi bat joc de noi? Eu cred că până nu se implică cineva de la Bucureşti aici situaţia tot aşa va rămâne“, a declarat Sas Luşca.
Cetăţenii ştiu doar ceea ce autorităţile le spun, dar din nefericire nici membrii comisiei, în frunte cu primarul Petre Ciocan, nu ştiu ce au dreptul sau nu să facă. “Aici la noi în cele mai multe situaţii oamenii au hotărâri judecătoreşti definitive. Prin acestea instanţa de judecată ne cere să îi punem în posesia terenurilor amplasate strict pe un amplasament, iar unele ne permit să îl schimbăm dacă acest lucru se impune. În situaţia în care avem mai mulţi proprietari pe un teren, cum procedăm? De unde îi dăm pădure omului dacă noi nu dispunem? Luăm din proprietatea comunei?“, a spus primarul Petre Ciocan.

Mai mulţi proprietari pe aceeaşi suprafaţă de teren sau pădure

Cosmin Dorle a explicat modul în care lucrurile trebuie să se desfăşoare. “De proprietatea comunei nu aveţi voie să vă atingeţi, însă Ocolul Silvic care are suprafeţe întinse de pădure aici în Certeze trebuie să vă pună la dispoziţie suprafeţele de care aveţi nevoie. În cazul în care suprafeţele de teren se suprapun îi oferiţi omului un alt amplasament> dacă acesta este refuzat, în termen de 10 zile îi mai oferiţi încă unul pe care să îl accepte. Pentru aceasta trebuie să colaboraţi cu Ocolul Silvic, pentru că altfel lucrurile se tergiversează şi nu faceţi altceva decât să vă ridicaţi oamenii în cap. Comisia Locală este cea care decide locaţia suprafeţei de teren care trebuie atribuită“, a declarat Cosmin Dorle.
Totodată şeful departamentului juridic din cadrul Instituţiei Prefectului a subliniat că nu lipsa terenurilor este problema la Certeze, ci multele dosare incomplete sau analizate superficial.
Pentru situaţia din prezent atât primarul Petre Ciocan, viceprimarul Ciorba Ioan, cât şi avocatul Adrian Cozma, prezent la întâlnire, acuză Instituţia Prefectului şi Comisia Judeţeană de Fond Funciar. “Credem cu tărie că dacă Instituţia Prefectului se implica aşa cum trebuie de la începutul anilor 2000, când multe dintre aceste dosare au ajuns în instanţă, azi nu mai ajungeam aici. Reprezentanţii Comisiei Judeţene de Fond Funciar trebuiau să se implice şi să ajute oamenii să îşi rezolve problemele pe cale administrativă“, spune Adrian Cozma, avocatul Consiliului Local Certeze.
Cosmin Dorle spune că toate documentele se aflau în posesia Comisiei Locale de Fond Funciar şi că analiza în amănunt şi modul în care se întocmeşte dosarul intrau şi intră şi în prezent în atribuţiile membrilor, secretarului şi bineînţeles  primarului, care este şi preşedintele comisiei.
Şedinţa a fost una aprinsă, oamenii au intervenit, primarul s-a apărat, iar reprezentanţii Instituţiei Prefectului au decis. Toate dosarele incomplete sau unde încă există semne de întrebare trebuie analizate şi trimise la Satu Mare pentru validare sub formă completă până la sfârşitul lunii mai. În cazul dosarelor validate, oamenii trebuie în cel mai scurt timp posibil să fie puşi în posesie pe vechile amplasamente ori să se găsească alte locaţii. În caz contrar se vor aplica sancţiuni drastice.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns