Image 1
Image 2

La Casa Ferenţiu s-a lansat cartea “Flăcări”, semnată de Dariu Pop, readusă în actualitate de scriitorul Ioan Nistor

Lansare la Casa Ferentiu
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Lansare la Casa Ferentiu
Lansare la Casa Ferentiu

Dariu Pop a fost cel care a realizat pentru Satu Mare prima geografie, precum și prima hartă a judeţului

Casa Ferenţiu din Satu Mare continuă găzduirea evenimentelor culturale de ţinută, cu impact local şi naţional. În acest context poate fi integrată activitatea organizată în cursul după- amiezii de marți, 16 octombrie, la care a participat lume bună din peisajul cultural sătmărean.

 

Este vorba despre lansarea de către poetul Ioan Nistor a volumului “Flăcări – Tricomedie în 3 acte”, scrisă de omul de cultură adoptat sătmărean, disputat de mai multe judeţe – Dariu Pop.

Reuniunea culturală a fost deschisă de poetul Dumitru Păcuraru, în calitate de moderator, dar şi de amfitrion. Despre Dariu Pop, activitatea sa culturală, didactică şi gazetărească au vorbit: criticul literar Alexandru Zotta, poetul George Vulturescu, istoricii Marta Cordea şi Viorel Câmpean, nu în ultimul rând, Zamfir Danciu, directorul Direcţiei de Cultură Satu Mare, editorul, poetul Aurel Pop.

De ce Dariu Pop s-a apucat să scrie dramaturgie?

După ce amfitrionul Dumitru Păcuraru a prezentat câteva date istorice referitoare la imobilul în care s-a desfăşurat evenimentul cultural, dar şi despre familia Ferenţiu, al cărei exponent Augustin, a fost primul primar român în Satu Mare după Marea Unire de la 1918, vreme de cinci ani, până în anul 1929, au avut loc practic luările de cuvânt.

Din start s-a pus o întrebare legitimă: De ce Dariu Pop s-a apucat să scrie dramaturgie? Asta în condiţiile în care el a fost preocupat de literatură, mai ales de poezie, de muzică, de geografie, de multe alte domenii. Şi-a risipit energia pe anumite paliere ale culturii.

Cât priveşte aplecarea lui Dariu Pop spre dramaturgie în condiţiile în care existau în România o suită de actori şi actriţe, ce-i drept mai puţine care să poată deveni vedete în acele vremuri, se presupune că a căutat modalitatea cea mai potrivită de a intra în contact cu publicul. Teatrul era o modalitate la îndemână de a interacţiona cu publicul. Dariu Pop a căutat şi a reuşit în bună măsură să promoveze cultura românească. Subiectele patriotice, dar şi cele comice au contribuit la culturalizarea românilor. Dariu Pop, prin demersurile sale culturale a căutat să recupereze timpul pierdut în cultura sătmăreană. S-a străduit ca la momentul respectiv să ridice cultura sătmăreană la cerinţele vremii. Prin scrierile sale a căutat să impună mai multe nivele ale conflictului dramatic, prin recurgerea şi la conflicte eroice, dublate de intriga poliţistă.

Piesa poate fi citită şi prin cheia scenariului de film. O piesă curajoasă pentru vremea respectivă.

Dariu Pop ar putea fi revendicat de mai multe judeţe precum Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, dar el rămâne legat de Satu Mare prin ceea ce sătmărenii au făcut pentru el, dar şi prin ceea ce a făcut el pentru cultura sătmăreană. Ioan Nistor, prin demersurile sale realizează o operă monografică a omului de cultură Dariu Pop.

Poate sunt puţini cei care ştiu că Dariu Pop a fost primul care a realizat pentru Satu Mare prima geografie a judeţului, dar tot el a alcătuit prima hartă a judeţului nostru. De-a lungul anilor a reuşit ca să cunoască şi să deţină informaţii asupra a numeroase localităţi începând din Maramureş, până la Carei.

Dariu Pop, potrivit afirmaţiilor unor contemporani, a fost un pionier al culturii româneşti. A fost chiar director de şcoală în perioada în care dr. Vasile Lucaciu lupta pentru promovarea limbii române în şcolile din aceste ţinuturi. Pe vremea primarului Augustin Ferenţiu, Dariu Pop a făcut pledoarie pentru limba română.

În cuprinsul cărţii supuse atenţiei cititorilor, Dariu Pop prezenta la vremea aceea minuţioase indicaţii regizorale.

În finalul întâlnirii cu autorul şi cartea, Ioan Nistor a mulţumit participanţilor, spunând că participarea la lansare reprezintă un omagiu adus lui Dariu Pop. Cartea cuprinde aspecte despre spionaj, eroism, moarte şi despre iubire. Acesta este un eveniment dedicat lui Dariu Pop, care acum 100 de ani lupta pe front ca vânător de munte, pentru eliberarea Ardealului.

Primele lucrări dramatice din aceste ţinuturi

Dariu Pop a scris primele lucrări dramatice din aceste ţinuturi, scenete pentru copii, puse în scenă la Şcoala Grigore Moisil din Satu Mare, şi piese pentru primele formaţii de teatru din Nord-Vestul ţării. În anul 1940 s-a refugiat la Turda, apoi a trăit la Cluj, dar a fost uitat.

Reuniunea culturală s-a încheiat prin recitarea de către Ioan Tipu Sălăjanu a unui rondel dedicat lui Ioan Nistor, dar şi cu recitarea de către tânărul Alex Vaştag, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Doamna Stanca din Satu Mare, a unui poem. A participat elita intelectuală a Sătmarului: Ştefan Haiduc, Voicu D. Rusu, Maria Rusu, Mihai Sas, Lucian Cucuiet, Lia Koka, Adriana Zaharia, Viorica Nistor, Ioan Viman, Nicolae Pop, Nicoleta Câmpian, Paula Horotan, Raluca Istrate, Gheorghe Şanta, Dana Criste, Ioan Andreica, Ioan Moldovan, Cristina Gherman.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with