Image 1
Image 2

La Carei a avut loc dezvelirea Monumentului închinat foştilor refugiaţi şi expulzaţi în 1940

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Duminică, 17 iunie 2018, Asociaţia Foştilor Refugiaţi şi Expulzaţi în urma Dictatului de la Viena a organizat ceremonia dezvelirii Monumentului comemorativ închinat refugiaţilor şi expulzaţilor din anul 1940.

Din partea autorităţilor a participat prefectul Darius Filip, Danciu Zamfir, directorului Direcţiei Judeţene pentru Cultură, în schimb a fost remarcată absenţa lui Eugen Kovacs, primarul municipiului Carei. Au mai participat preoţi ai cultului greco-catolic, între care Virgil Bercea, episcop de Oradea, Valer Pop, preot ortodox, delegaţii din judeţele Alba, Cluj, Bihor, Maramureş, reprezentanţi ai unor asociaţii, fundaţii, partide politice. Mulţi dintre cei circa 400 de participanţi erau îmbrăcaţi în port popular, cu cocarde şi panglică tricoloră la brâu. Se distingeau grupurile din satele din câmpia careiană: Horea, Scărişoara, Marna, Lucăceni, Tiream, Moftin, în veşminte naţionale şi purtând inscripţii cu denumirea localităţii de unde provin.
Oficiul de gazde le-a revenit lui Ioan Corneanu, preşedintele Asociaţiei Foştilor Refugiaţi şi Expulzaţi din judeţul Satu Mare şi a Danielei Ciută, preşedinta filialei Carei a aceleiaşi asociaţii, filială care a organizat manifestarea.

Ceremonialul comemorativ

Participanţii s-au adunat în curtea-parc a Bisericii româneşti greco catolice Sf. Apostol Andrei, unde este amplasat şi monumentul comemorativ.
Manifestarea a debutat cu Imnul de stat, intonat de cei prezenţi, apoi s-a procedat la dezvelirea monumentului. În continuare, episcopul Virgil Bercea a oficiat Sfânta Liturghie şi a avut loc un parastas de pomenire. În cuvântul său, episcopul a adus un omagiu adus celor care au suferit pentru păstrarea identităţii româneşti. Totodată, el a transmis un mesaj de concordie pentru credincioşii celor două biserici surori: groco-catolică şi ortodoxă.
Au mai susţinut discursuri comemorative Ioan Corneanu, Florin Găzdac,  prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Foştilor Refugiaţi şi Expulzaţi, Mihai Bertieanu, iniţiator al (născut în Ploieşti, în timpul refugiului, părinţii săi fiind refugiaţi din Carei), Nicolae Decsei, reprezentantul comunităţii de evrei din Satu Mare.
Pe fondul intonării de cântece patriotice de corul Parohiei Ortodoxe din Sanislău, a urmat ceremonialul depunerii de coroane din partea Instituţiei Prefectului, a Direcţiei de Cultură Satu Mare, a structurilor Ministerului de Interne, a unor asociaţii şi fundaţii, a Consiliului Local Lucăceni, a PNL Carei şi PSD.
Au interpretat melodii Adina Negrea din Scărişoara şi Octavian Fazi din Marna Nouă, precum şi corul Vox Samus Art din Satu Mare.

Despre monument

Monumentul comemorativ de la Carei, realizat de sculptorul băimărean Csaba Gyorgyi şi este primul de acest gen din ţară. A fost realizat prin contribuţia financiară majoră a familiei Maria şi Mihai Bertieanu din Carei, a Consiliului Judeţean prin proiect depus de Asociaţia judeţeană a foştilor Refugiaţi în cursul anului 2017 şi a lui Mihai Pătruţescu.
Tot cu acest prilej a fost editată şi distribuită o publicaţie dedicată ”evocării suferinţei refugiaţilor şi expulzaţilor din Ardealul de Nord, editată de Asociaţia SAVO, redactori Sanda şi Ovidiu Mica.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with