Image 1
Image 2

La BAC s-a testat sensibilitatea elevilor la poezia modernă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Probele scrise ale Bacalaureatului 2019 au început ieri, 1 iulie, cu examenul la Limba şi literatura română.

În judeţul Satu Mare, proba a fost susţinută de 1.862 candidaţi din totalul de 1.882 înscrişi, deci doar 20 de elevi au fost absenţi. De asemenea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare ne-a cominucat că nu au fost semnalate incidente pe parcursul desfăşurării probei de ieri.

Subiecte

La subiectul III, cel care le dă cele mai mari emoţii absolvenţilor, elevii au avut de realizat un eseu referitor la o poezie din opera unui anume autor. Astfel, absolvenţii profilului Umanist şi cei de profilul Pedagogic au avut de ales între Tudor Arghezi şi Ion Barbu.

La profilul Real, elevii au analizat texte din opera lui George Bacovia sau Lucian Blaga.

La Subiectul al II-lea, candidaţii la Bacalaureat au avut de argumentat perspectiva narativă dintr-un text de Mihail Sadoveanu.

Un alt subiect a avut ca cerinţă realizarea unui text argumentativ despre importanţa pregătirii înaintea susţinerii unui discurs.

Subiectul I punctul A a cuprins 5 cerinţe, formulate pe baza unui fragment la prima vedere din “Amintiri de la Junimea din Iaşi”, de George Panu.

Wikipedia ar fi comunicat subiectele cu o zi înainte

Cititorii noştri au semnalat faptul că operele literare cerute la Subiectul III erau ştiute cu o zi înainte de susţinerea examenului. Unii au spus că au aflat informaţii de pe anumite grupuri, în timp ce alţii susţin că site-ul Wikipedia a fost cel care a publicat informaţii conform cărora un anumit text „Pică la real” sau „Pică la uman”.

Accesul în săli cu ceas de mână, interzis

Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise s-a făcut în intervalul orar 7.30 – 8.30. Elevilor nu le-a fost permis să intre în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări sau telefoane mobile.

De asemenea, conform instruirii făcute de inspectorul şcolar judeţean, Călin Durla, elevii au fost obligaţi să renunţe la ceasul de mână atunci când au intrat în săli, indiferent dacă ceasurile au fost clasice sau smart. În anii trecuţi au fost semnalate cazuri în care elevii au copiat cu ajutorul ceasurilor inteligente. Aşa cum a spus inspectorul şcolar, nu întotdeauna profesorii pot face diferenţa între cele două şi e mai bine să se prevină copiatul.

Elevii spun că prima probă nu i-a pus în mare încurcătură

Câţiva dintre elevii care au susţinut Bacalaureatul la centrul de examen de la Mihai Eminescu au afirmat că nivelul de dificultate al subiectelor nu a fost foarte ridicat şi că se aşteptau să fie mai grele. Referitor la pregătire, elevii ne-au spus că au încercat să înveţe în fiecare zi, dar în perioada dinainte de examen le-a fost mai greu să se concentreze şi să reţină informaţiile. Cu emoţii, elevii se pregătesc pentru următoarele probe, iar cei de la profil real ne-au mărturisit că sunt mai îngrijoraţi pentru proba la Matematică.

Examenul continuă astăzi cu proba la Limba şi Literatura Maternă (maghiară, germană, sârbă, croată, slovacă, turcă, ucraineană şi italiană), iar miercuri va avea loc proba obligatorie a profilului. Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului şi specializării, este programată joi, 4 iulie.

Primele rezultate ale Bacalureatului 2019 vor fi afişate în 8 iulie.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

INCIDENTE ÎN HRIP

Elev bruscat la o şcoală

Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare a remis redacţiei ziarului nostru un Buletin informative privind incidentul de la Şcoala Gimnazială „Anton Pann” Hrip. Redăm integral textul comunicatului.