Image 1
Image 2

La audienţele instituţiei Avocatul Poporului vin sătmăreni cu probleme legate de terenuri şi moşteniri

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Miercuri, 13 noiembrie 2019, la sediul Prefecturii Satu Mare a avut loc o nouă şedinţă de audienţe cu publicul. Reprezentanţii instituţiei Avocatul Poporului au revenit la Satu Mare, aşa cum o fac lună de lună, pentru a căuta soluţii la problemele sătmărenilor. 

Un bărbat din localitatea Nisipeni s-a prezentat în audienţe deoarece doreşte să vândă un teren, despre care a fost informat că numai jumătate îi aparţine atunci când s-a prezentat la primărie pentru a face demersurile necesare. Ce s-a întâmplat mai exact? În anul 1991 bărbatul a cumpărat o grădină pe care era construită şi o casă iar recent a dorit să vândă terenul respectiv. Mare i-a fost mirarea să afle că de fapt o jumătate din grădină nu îi aparţine ci se află în patrimoniul statului, asta în condiţiile în care, din anul 1991, bărbatul a muncit terenul şi a plătit impozit pentru el.

”A fost între timp legea 18 care nu a fost respectată de primăria Lazuri care nu m-a anunţat, nu m-a pus în posesie. Acum am venit la Avocatul Poporului să văd dacă poate să mă ajute. Şi înainte mea, vechii proprietari, au folosit tot terenul şi nimeni nu a venit să spună nu pune mâna pe el, că nu e al tău”, ne-a declarat Silaghi Iosif.

Înainte să se prezinte în audienţe, în cursul lunii trecute, cetăţeanul s-a adresat primăriei Lazuri unde a depus o cerere prin care să îi fie eliberat titlul de propietate, însă răspunsul îl va primi abia după o lună de la formularea cererii. Bărbatul are cumpărător pentru terenul respectiv, însă din cauza acestei probleme, riscă să îl piardă. 

Probleme la Dindeşti

Nicolae Boitor din muncipiul Satu Mare a cumpărat în anul 1989 o proprietate în localitatea Dindeşti după cum spune chiar el, cu sprijinul părinţilor. Potrivit spuselor sale, este vorba despre o suprafaţă de 29 de ari şi jumătate pe suprafaţa căruia se află o casă şi câteva anexe. ”Atunci eu nu m-am dus cu niciun martor, am avut încredere. Dânşii au făcut hârtii în scris, de faţă cu doi martori. Din păcate martorii au decedat, ei au fost prezenţi când vechii proprietari au afirmat verbal că îmi vând şi terenul. Dar în urmă cu trei ani moştenitorii au primit de la primărie 19 arii şi jumătate şi spun că numai restul de teren este al meu. După ce au murit martorii, m-au dat în judecată. Pe mine mă frământă înţelegerea verbală pe care am avut-o. Fiindcă nu sunt oameni de cuvânt”, a declarat Nicolae Boitor. Bărbatul spune că dacă Avocatul Poporului nu îi dă dreptate, renunţă la cei 19 arii de teren fiindcă nu doreşte să umble în justiţie. Bărbatul spune că declaraţia unui martor a rămas consemnată la un notar iar de acolo reiese că este vorba şi despre această bucată de teren.

Bărbatul mai spune că în urmă cu aproape doi ani, a depus la primăria Andrid actele de revendicare şi încă nu a primit niciun răspuns. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with