Image 1
Image 2

La Ardud Vii a avut loc a şaptea ediţie a Taberei de Ornitologie

La Ardud Vii a avut loc a şaptea ediţie a Taberei de Ornitologie
La Ardud Vii a avut loc a şaptea ediţie a Taberei de Ornitologie
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
La Ardud Vii a avut loc a şaptea ediţie a Taberei de Ornitologie
La Ardud Vii a avut loc a şaptea ediţie a Taberei de Ornitologie

Societatea Română de Ornitologie, Sucursala Satu Mare a organizat în perioada 15 – 17 august cea de-a VII-a ediţie a Taberei de Ornitologie. Întâlnirea membrilor societăţii a avut loc în localitatea Ardud Vii la Casa Helga Winter. Ediţia din acest an a reunit 23 de participanţi, 10 adulţi şi 13 tineri din grupul Bubo Porumbeşti, Vanellus Micula şi Larus Satu Mare. Programul dedicat celor trei zile a fost unul variat, în care au fost cuprinse sesiuni de comunicare, dar şi activitate de teren prin observarea de mişcare şi migraţie timpurie a păsărilor. În fiecare dimineaţă, membrii societăţii au mers să observe păsările în pădurile din împrejurimi, dar şi în zonele părăsite. Au fost identificate peste 20 de specii, după cum precizează preşedintel  sucursalei Satu Mare, Fazekas Lorand.

Printre păsările identificate s-a numărat: mierla neagră, sturzul cântător, grangurul, piţigoiul mare, mărăcinarul negru, sfrânciocul roşiatic, gaiţa, graurul, rândunica, ciocănitoarea mare, dar şi stoluri de grauri. Totodată, au fost idenficate şi câteva răpitoare de zi precum: şorecar comun şi viespar. Preşedintele Fazekas a sublinicat ca deosebit de interesant stolul de viespari aflaţi în migraţie, care probabil au venit din partea nord-centrală a Europei şi s-au îndreptat spre sud, migrând spre zona tropicală.

În cadrul dezbaterilor au fost  organizate şi o serie de proiecţii, dar şi discuţii libere faţă de cele constatate. Un invitat special al ediţiei din acest an afost prorectorul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”,  pr. univ. dr. Gavril Ardelean care a susţinut o scurtă expunere prin care a subliniat importanţa ornitologiei, implicit la nivel local.

Pentru a îmbina utilul cu plăcutul, participanţii au vizitat mai multe obiective turistice şi culturale din zonă. Membrii societăţii au făcut un popas la Cetatea din Ardud şi la sculptorul Vaştag Istvan.

În ultima zi a taberei s-a discutat pe baza notiţelor şi observaţiilor făcute urmând ca în luna septembrie când va avea loc şedinţa lunară a societăţii, membrii participanţi să traseze concluziile întâlnirii. Nu în ultimul rând ediţia din acest an a dat posibilitatea pasionaţilor de păsări să îi  instruiască pe mai tinerii membri, oferindu-le mai multe sfaturi şi date utile specifice acestei activităţi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with