Image 1
Image 2

La 28 de ani de la Revoluţia din decembrie, s-a născut o nouă instituţie de cultură: Casa Meşteşugarilor

Expo Casa Mestesugarilor
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Expo Casa Mestesugarilor
Expo Casa Mestesugarilor

Joi s-a deschis expoziţia “100 de ani de artă şi meşteşuguri la Satu Mare”

Joi, 21 decembrie 2017, de la ora 16, a avut loc deschiderea oficială a expoziţiilor aniversare “100 de ani de artă şi meşteşuguri la Satu Mare”. Expoziţiile au fost amenajate în Casa Meşteşugarilor, cunoscută de sătmărenii mai în vârstă ca fostul Cinema Popular, de pe strada Ştefan cel Mare.

În cadrul expoziţiei “100 de ani de artă la Satu Mare”, primul eveniment dedicat Centenarului, iubitorii de artă au avut prilejul să admire lucrări semnate de artişti care au trăit în Satu Mare. Organizatorii evenimentului sunt Primăria municipiului Satu Mare, Centrul Cultural G.M. Zamfirescu şi Centrul Multicultural Poesis. Au participat primarul Gabor Kereskenyi, viceprimarul Adrian Albu, Dumitru Păcuraru, George Vulturescu, Peter Szocs, scriitori, oameni de cultură.

Expoziţii ale breslelor

Prin Expoziţia meşteşugurilor şi breslelor din Satu Mare, Primăria municipiului Satu Mare readuce în actualitate aceste vechi ocupaţii prezentând elemente, unelte şi produse specifice.
Exponatele sunt grupate pe meserii, atât la parter, cât şi la etaj. Acolo se pot vedea unelte specifice şi articole confecţionate de meseriaşi, pe specialităţi. Astfel, la tâmplărie, se pot vedea o tejghea, un ferăstrău panglică cu cadru şi roţi din lemn, iar pe perete sunt expuse unelte de mână: rindele, burghie, coarbe, ciocane etc. La compartimentul tipografie sunt expuse o tiparniţă simplă şi cărţi legate, iar în imediata vecinătate, se află prese utilizate de pălărieri. La partea de producere a vinului sunt expuse prese de struguri, butoaie din doage de lemn, sticle de diferite forme şi mărimi, utilizate în procesul tehnologic, nu pentru îmbuteliere. Alături, se văd dispozitive şi unelte specifice măcelarilor: maşini de tocat carne, dispozitive pentru producerea cârnaţilor, râşniţe de măcinat piper şi alte condimente, cântare cu diferite unităţi de măsură, în alte părţi se mai pot vedea unelte pentru zugravi, maşini de cusut, harnaşamente, accesorii metalice confecţionate prin forjare.

Expoziţia de artă

O încăpere este rezervată exclusiv unei expoziţii de artă plastică, formată din tablouri ale pictorilor sătmăreni renumiţi în epocă, iar pe un perete sunt expuse tablouri ale pictorilor contemporani. Despre amenajările în ansamblu de la Casa Meşteşugarilor, şi mai ales despre expoziţia de artă plastică, despre pictorii sătmăreni de demult şi cei din actualitate, despre valoarea operelor lor, necesitatea susţinerii artiştilor de autorităţile locale a vorbit Dumitru Păcuraru, Gabor Kereskenyi, Adrian Albu, Peter Szocs, George Vulturescu. Într-un interviu acordat postului de televiziune Informaţia TV, primarul Gabor Kereskenyi a spus că îşi doreşte ca expoziţia să fie vizitată de cât mai mulţi elevi, pentru ca ei să cunoască, acum la 100 de ani de Unire, valorile pe care le are oraşul nostru, ce are el specific.

Istorie recentă

Printr-un proiect transfrontalier Ungaria-România, denumit “Investiţii imobiliare în vederea dezvoltării întreprinderilor româno-maghiare”, în 2015, o clădire emblematică din Satu Mare a fost reabilitată integral. Situată pe strada Ştefan cel Mare, aşadar în centrul istoric al oraşului, clădirea din Satu Mare, unde a funcţionat până după 1989 cinematograful Popular, a fost pe vremuri Casa Meşteşugarilor, utilitate pe care a redobâdit-o la începutul anului 2016. Clădirea a fost construită în anul 1911 în scopul reunirii sub acelaşi acoperiş a breslei meşteşugarilor, principalii susţinători ai vieţii economice a oraşului Satu Mare la începutul secolului XX. Ultima utilitate a clădirii, cunoscută până în zilele noastre, a fost cinematograful Popular, desfiinţat după 1989. Ulterior, deşi este situat în centrul istoric al oraşului Satu Mare, imobilul a fost abandonat şi a intrat într-un proces de degradare continuă. Salvarea a venit în anul 2013, când cu fonduri obţinute prin intermediul unui proiect de cooperare transfrontalieră Ungaria – România, clădirea a intrat în reabilitare integrală în scopul transformării ei într-un centru de afaceri în care să fie promovat mediul de afaceri din judeţele Satu Mare şi Szabolcs Szatmar-Bereg din Ungaria. Proiectul şi-a propus refuncţionalizarea clădirii şi dotarea acesteia cu mobilier, sistem detecţie pentru incendii, sistem antiefracţie, sistem audio-video, sistem de supraveghere, echipamente IT. După reabilitare, fostul cinematograf Popular redevine Casa Meşteşugarilor şi îşi recăpătă destinaţia iniţială, devenind un centru de afaceri, de perfecţionare, expoziţii şi promovare. Casa Meşteugarilor are mai multe microateliere, săli de cursuri şi de promovare, o sală de conferinţe cu 300 de locuri, o sală mai mică pentru seminarii, precum şi spaţii pentru organizarea de expoziţii. Valoarea totală a proiectului a fost de peste 1,9 milioane de euro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

PATRIMONIUL CINEMATOGRAFIEI ROMÂNEȘTI

Cinematografia românească are în palmares o colecție atractivă de filme istorice

Vizionarea acestor producții poate fi și o analiză interesantă a scenariilor filmelor în raport cu adevărurile istorice. Acest aspect a fost deseori dezbătut de istoricii români. Unele dintre filmele istorice apărute înainte de Revoluție au avut scenarii care s-au abătut de la faptele reale. Din considerente care țineau de politica vremii sau pentru a mulțumi publicul care are în permanență nevoie de eroi.