26.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 01.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 02.30 Ne cheamă natura 03.30 Cultură, Fior de Zatmar 04.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko , invitat: Kallos Zolan, Szejke Otttilia. Titlul emisiunii: Cum va fi noul an şcolar pentru secţiile maghiare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară 10.20 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Laurenţiu Costin. Titlul emisiunii: ”Pescuirea minunată” – găsirea sensului vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 13.00 Ştiri 13.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Lorincz Tiberiu.Titlul emisiuni: Căile ferate înguste din jurul Sătmarului. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 16.10 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dorel Ziman. Titlul emisiunii: Un nou început de an şcolar la liceul cu program sportiv Satu Mare. 17.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta.

Kelemen Hunor: România nu este o ţară model în ceea ce priveşte protecţia drepturilor minorităţilor

Scris de I. Z., 22 februarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

România nu este o ţară model în ceea ce priveşte protecţia drepturilor minorităţilor, iar problema maghiară nu este nici pe departe rezolvată, susţine preşedintele UDMR Kelemen Hunor, după publicarea raportului Comitetul Consultativ al Consiliului Europei. 

„România nu este o ţară model în ceea ce priveşte protecţia comunităţilor minoritare. Această realitate, repetată deseori şi în multe foruri, este susţinută, încă o dată de ultimul raport al Consiliului Europei. Uniunea salută concluziile Comitetului Consultativ al Consiliului Europei, în care se regăsesc şi câteva referinţe la raportul paralel, prezentat de UDMR”, a declarat Kelemen Hunor, într-un  comunicat remis AGERPRES. 
Acesta susţine că, după intrarea în Uniunea Europeană, ţara noastră nu a mai respectat angajamentele impuse în procesul de aderare. 
„Aceasta dovedeşte faptul că analizele noastre sunt corecte: situaţia minorităţilor naţionale şi, implicit, a maghiarilor din România, nu este nici pe departe rezolvată. După intrarea în UE, în 2007, România nu a mai respectat angajamentele care i-au fost impuse în procesul de aderare. Dacă acestea nu sunt îndeplinite la nivel de ţară, minorităţile sunt cel mai mult afectate”, a adăugat preşedintele UDMR. 
Potrivit sursei citate, România transmite în exterior, în special pe căi diplomatice, imaginea unei ţări model în privinţa respectării drepturilor minorităţilor, ‘însă faptele demonstrează altceva – realitate evidentă acum şi pentru Consiliul Europei’, iar ţara noastră ar trebui să pună accent mai mare pe dialogul dintre majoritate şi minoritate. 
„În locul furnizării informaţiilor eronate, România ar trebui să pună un accent mai mare pe dialogul dintre majoritate şi minoritate, un dialog sincer, bazat pe respect reciproc”, a subliniat Kelemen Hunor, care a adăugat că formaţiunea pe care o reprezintă ‘va continua să reprezinte în mod consecvent comunitatea maghiară, atât în ţară, cât şi în forumurile internaţionale şi să atragă atenţia asupra încălcării drepturilor comunităţii noastre’. 

Potrivit comunicatului, Comitetul Consultativ al Consiliului Europei îşi exprimă îngrijorarea faţă de multitudinea reacţiilor anti-maghiare venite din partea anumitor politicieni şi a mass-media şi faţă de instigările la ură, din timpul evenimentelor sportive.

„Conform raportului, retorica anti-maghiară afectează discursul public şi, prin urmare, propune prevenirea, identificarea şi condamnarea comportamentelor rasiste şi xenofobe, dar şi atacurile comise în acest scop”, se precizează în comunicatul UDMR.

Abonează-te acum Online!
 1. Dac Bulibas a spus: 02 martie 2018, ora 09:53

  @Babacule !, UDMRaiul nu este un partid etnic ! si nu toate scolile din Tirolul de Sud sunt biligve ( vezi si studiaza Wikipedia ca-i pe limba ta !). Ca esti un # HABARNIST cunoaste deja toata lumea iar eu nu sunt platit ca sa te iluminez !. ( IAR CA FAPT OBISNUIT, comentariul meu de ieri nu l-ati afisat… pe cand # @Babacprostii da…. )

 2. Dac Bulibas a spus: 02 martie 2018, ora 09:24

  In Ungaria la Gyula exista o scoala romaneasca pe care este arborat steagul Romaniei unde elevii invata in lb. romana care nu le foloseste nicaieri !. In Transilvania pe care scoala maghiara este arborat steagul unguresc sau cel secuiesc ?. Lb. romana este ca si nivelul de trai al romanilor, ultima din Europa !. In afara Romaniei nu mai are nicio valoare !. Atunci de ce am invata aceasta limba inutila cand multi migreaza ( statistic locul 2 dupa Sirieni !!!) din tara asta pt. un nivel de trai mai bun ?. Cu lb. romana nu ajungem nicaieri decat in fundatura !. Multi din afara nici nu stiu unde este Romania si confunda Bucurestiul cu Budapesta !. Ca urmare, mai usor cu „….rusinea…. ” !.

 3. Babacu a spus: 01 martie 2018, ora 11:11

  Nu comparati Transilvania cu Tirolul de Sud! In Tirolul de Sud nu exista autonomie pe criterii etnice, nici partide politice etnice. Nimeni nu te refuza daca mergi la magazin si ceri ceva in limba italiana. Toate scolile sint bilingve, doar gradinitele sint separate pentru germani si italieni.
  Nimic din ce spun udemeristii inculti nu are valoare, stim si noi istorie!

 4. Ardeleanul a spus: 28 februarie 2018, ora 20:41

  Da in Ungaria sint cateva zeci de mii de romani, aia aproape ca nu mai stiu romaneste astia de la noi nu vreau sa stie romaneste care este tara care asimileaza mai tare minoritatile mancavari rusinea unguri spurca..i

 5. ado a spus: 28 februarie 2018, ora 16:53

  Cit de schimbatoare e politica asta. Zici ca acum francezii vor sa-i topeasca pe toti intr-un creuzet,nu exista etnii ,doar francezi. Dar in sec.19
  tocmai ei au lansat conceptul statelor nationale, independente ,etc. si in
  functie de asta s-au trasat granitele si s-a impartit Europa dupa razboaie.
  Numai orbul nu vede ca primeaza doar interesele geopolitice, restul povesti pt. creduli.

 6. Dac Bulibas a spus: 28 februarie 2018, ora 08:32

  Numai ca in Italia exista o regiune autonoma Tirolul de Sud, iar Franta si Germania nu este o Colonie ca si Transilvania in cadrul Romaniei unde populatia maghiara bastinasa exista de peste 1000 de ani !. Maghiarii isi cer drepturile in Transilvania lor si nu dincolo de Carpati !( sau Franta, Italia, SUA care sunt tari primitoare si pt acestia – in care nu sunt bastinasi.) Ca urmare, teoria voastra este una demontabila si inca foarte usor.

 7. Babacu a spus: 27 februarie 2018, ora 18:20

  ;Asta spun si eu de ani de zile: partide etnice numai in Romania inapoiata, in tarile civilizate nu exista si nu se permite asa ceva. Nici in Italia, nici in Franta, nici in Germania, nici in Marea Britanie, nici in SUA. Si Romania trebuie sa intre in rindul tarilor civilizate, cit mai repede posibil.

 8. ALEX al V-lea a spus: 24 februarie 2018, ora 06:41

  Eu nu cred ca cei din Vest cunosc realitatile de la noi. Cel putin in Italia dar si in Franta populatia de acolo era habarnista in ceea ce priveste Romania. Parerea lor nu prea cred ca s-ar putea aplica la noi. Istoria romanilor alaturi de maghiari este atipica, deseori acestia au aliati dar si dusmani, functie de contextul istoric. Pe de alta parte fiecare are traditii populare tipice. Daca ar vrea sa ne propuna ceva eu i-as invita in satele noastre sa vada cum stau lucrurile si sa nu se informeze de la niste politicieni de mica anvergura cu interese proprii. In Franta, spre exemplu se face o asimilare intensiva, asa ca negrul, chinezul, romanul, etc. sunt pusi laolalta intr-un creuzet social din care sa rezulte doar francezi. In Italia pe fata lucrurile sunt aratate frumos, pe la spate, italienii sunt destul de refractari la drepturile altora, si pana la urma iti arata ei unde iti este locul. Cel putin in aceste doua tari nu se concepe un partid pe criterii etnice, necum despre dialogul dintre majoritate si minoritate. Lucrurile acestea la ei sunt atenuate de nivelul ridicat de trai.

 9. Babacu a spus: 23 februarie 2018, ora 11:40

  @Dac Bulibas: inca n-ai spus tot, vei vedea si cuvintul „bordel”, asteapta sa apara comentariul…

 10. Dac Bulibas a spus: 23 februarie 2018, ora 11:03

  Vad ca au aparut comentatori # REZIST limitati mintali la slogane format din doua cuvinte sau cel mult patru de tipul : ” scoateti ungurii din tara „; „desfiintati UDMRaiul ” ; „ipocritii de maghiari „; „Transilvania- pamant romanesc”; „jos Guvernul „; „ciuma rosie „; „jigodie ca tine… „; „haznaua”; etc, etc. Pe comentariile acestora eu nu dau doi bani !. Oricat le-as explica/prezenta situatia, acestia tot nu inteleg si nu din vina lor ca urmare nici nu mai incerc ca-mi pierd timpul cu acestia. Le accept asa cum sunt cu ideile lor fixe lipsite de ratiune care nu pot fi schimbate nicicum. Rezistati si urlati linistit la cerul albastru pe care-l considerati de alta culoare. Asta e, va pupa Tata….

 11. tisasomes a spus: 23 februarie 2018, ora 09:35

  intotdeauna hotul e cel care striga mai tare !hotul!

 12. Babacu a spus: 23 februarie 2018, ora 09:22

  „unii nationalisti romani cauta sa ne invrajbeasca cu conationalii maghiari”. Mai, cine ti-a pus tie tastatura in mina? Cum poti spune asa ceva? Deci „nationalistii romani” provoaca si pun doliu in ferestre de Ziua Nationala a Romaniei, nationalistii romani il spinzura pe Avram Iancu in piata publica, nationalistii romani pun bombe in tomberoanele de gunoi, nationalistii romani refuza sa te serveasca daca nu stii limba lor! Ce cauta o jigodie ca tine sa-si dea cu parerea? Du-te mai inapoi in haznaua din care ai iesit!

 13. marius a spus: 23 februarie 2018, ora 07:46

  Ma mir ca nu-i plesneste obrazul de rusine …………..atat el cat si conducatorii UDMR precum si unii nationalisti romani cauta sa ne invrajbeasca cu conationalii maghiari………………rusine…………..

 14. Sergiu Ionel Golban a spus: 23 februarie 2018, ora 07:18

  Da Ungaria este.???

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.