Image 1
Image 2

Jurnaliștii sătmăreni au aflat pe pielea lor ce înseamnă să fii pompier

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Ziua Porților Deschise pentru Jurnaliști” organizată de ISU Satu Mare

Jurnaliștii sătmăreni au avut parte marți, 27 august, de o activitate atipică, dar palpitantă, organizată special pentru ei de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) “Someș” Satu Mare. Este vorba de “Ziua Porților Deschise pentru Jurnaliști”.

Astfel, cei 12 oameni de presă care au participat la eveniment au avut ocazia să fie pompieri pentru o zi, să vadă ce înseamnă să fii în pielea (și în costumul) unui salvator, dar și să trăiască emoțiile pe care le are victima atunci când așteaptă să fie salvată.

“Am organizat azi o activitate inedită, o zi a porților deschise pentru jurnaliști. O activitate în care cei care sunt mereu în mijlocul evenimentelor, dar concentrați mai mult să redea cu exactitate ceea ce se întâmplă la fața locului, să poată să treacă de partea cealaltă a camerei de filmat. Ne-am dorit ca știrea să fie astăzi despre ei”, ne-a spus Adriana Pop, purtător de cuvânt ISU.

În cadrul activității, jurnaliștii s-au familiarizat cu accesoriile specifice de descarcerare, cu tehnicile de intervenție pentru extragerea unei victime dintr-un autoturism contorsionat, cu intervenția la înălțime și au conștientizat presiunea care apasă pe umerii salvatorilor atunci când totul se desfășoară contra cronometru, dar trebuie să se termine cu bine.

“Este un sentiment aparte să asiști la o acțiune de descarcerare, să vezi pe viu cum fiecare om din echipă își are rolul lui și fiecare secundă contează pentru a putea, într-un final, salva viața omului. Tot respectul meu pentru acești oameni și mulțumiri echipajului rămas peste program pentru noi. Să fiu pompier, chiar și pentru câteva ore, a fost un vis împlinit”, a scris Alina Blăjean într-o postare pe Facebook.

“Azi am trăit o experiență inedită! (sper că nu voi avea parte niciodată de ea în viața reală, dar pe care aș repeta-o, oricând, doar ca exercițiu). Am fost victima unui accident rutier, în urma căruia m-am răsturnat cu mașina și am rămas într-o rână. Am avut ocazia să văd și să simt pe propria piele cum se desfășoară un exercițiu de descarcerare (…) Momentul în care am auzit sirenele a fost ca o gură mare de oxigen. (…) Sunt oameni minunați, dăruiți profesiei, cărora le doresc să aibă parte de cât mai puține astfel de acțiuni în viața reală”, este o parte din textul postat de jurnalista Giorgiana Păduraru.

Activitate de pregătire a primarilor

Tot marți, ISU Satu Mare a organizat convocarea anuală de pregătire de specialitate cu președinții comitetelor locale pentru situații de urgență.

Au fost dezbătute și clarificate aspecte ce țin de apărarea împotriva incendiilor, noile criterii de performanță privind constituirea, încadrarea și dotarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență, avizarea și autorizarea clădirilor cu destinația de unități de învățământ.

De asemenea, s-au stabilit principalele măsuri de remediat în vederea unei asigurări optime a intervențiilor în situații de urgență la nivelul întregului județ.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns