Image 1
Image 2

Şi în judeţul Satu Mare se caută gaze de şist

harta-perimetrelor pentru prospectarea gazelor de sist
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
harta-perimetrelor pentru prospectarea gazelor de sist
harta-perimetrelor pentru prospectarea gazelor de sist

Perimetrul “Voivozi” va fi exploatat de companiile MOL Ungaria şi Expert Petroleum

În judeţul Satu Mare, mai exact în Mădăras, Craidorolţ şi Moftin se efectuează de mai mulţi ani forări de prospecţiune pentru căutarea gazului natural şi a ţiţeiului.

Dat fiind faptul că forajele de până acum la adâncimi de sub 2.000 de metri nu sunt convingătoare, cantităţile estimate nefiind rentabil de exploatat, se va fora la adâncimi mai mari.

Dar, ceea ce se ştie mai puţin este faptul că pe o parte a judeţului nostru se extinde din judeţul Bihor perimetrul “Voivozi” pentru prospectarea şi exploatarea gazelor de şist, după cum susţine ebihoreanul.ro.

La sfârşitul săptămânii, în mai multe localităţi din ţară, circa 100 de ONG-uri conform mediei centrale, au scos în stradă mii de oameni care au protestat împotriva exploatării gazelor de şist.

 Concesionări pe 30 de ani

Cele patru perimetre petroliere concesionate în Bihor se întind de la nordul la sudul judeţului şi de la graniţa cu Ungaria până în zona deluroasă şi montană a judeţului. Harta perimetrelor se întinde peste graniţa cu judeţul Satu Mare până la cea cu Aradul, de-a lungul frontierei cu Ungaria.

Chestiunea gazelor de şist a început să fie cunoscută încă din 2011 când s-a aflat că patru perimetre pentru explorare-dezvoltare-exploatare petrolieră (EX-1 Voivozi, EX-2 Tria, EX-3 Băile Felix şi EX-4 Tulca) au fost concesionate, încă din 2010, de către Agenţia Naţională de Resurse Minerale unor companii străine, timp de 30 de ani, pentru exploatarea acestui tip de gaze. Perimetrul Voivozi a fost dat companiilor MOL Ungaria şi Expert Petroleum, care vor fora la început în scop de prospectare, în Sudul şi în Estul judeţului.

Fracturarea hidraulică se foloseşte în România din anii ’60

Metoda de fracturare hidraulică se practică în România din anii ’60 – ’70, în exploatările convenţionale de petrol şi gaze, susţin specialiştii. Metoda nu este nouă.

 Citiţi continuarea pe ediţia tipărită de marţi, 8 aprilie, a Informaţiei Zilei

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns