00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Tiberiu Markos, Alexandru Horvat, Adelin Ghiarfaş . Titlul emisiunii: Iohannis cere vot anticipat şi prin corespondenţă. (reluare) 01.45 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Ciută. Titlul emisiuni: Daniela Ciută – raport la 1720 de zile. 03.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Constantin Lohan. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între realitate şi necesitate. 04.00 Concert simfonic la Filarmonica „Dinu Lipatti” 05.30 Cultură, Comemorare de ziua eroilor la Gerăuşa. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Avram. Titlul emisiuni: Expoziţia de cai şi competiţia de atelaje se impune ca o tradiţie.(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Religie cu Mihaela Ghiţă, invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiuni: Cum îl putem cunoaşte pe Dumnezeu? 10.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Tiberiu Markos, Alexandru Horvat, Adelin Ghiarfaş . Titlul emisiunii: Iohannis cere vot anticipat şi prin corespondenţă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 14.10 Teleshopping 14.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Petrică Mureşan. 15.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Constantin Lohan. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între realitate şi necesitate. 16.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan 17.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Petrică Mureşan. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Ciută. Titlul emisiuni: Daniela Ciută – raport la 1720 de zile. 20.06.2019

Judeţul Satu Mare nu a primit bani suficienţi pentru asistenţa socială

CJSM-sedinta

CJSM-sedinta

Consilierii  judeţeni sătmăreni, întruniţi în data de 22 martie în cadrul unei şedinţe extraordinare, au votat în unanimitate singurul proiect aflat pe ordinea de zi, privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a cotei de 17,5% din impozitul pe venit pentru

echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, estimat a fi încasat la nivelul judeţului Satu Mare în anul 2019, în sumă de 241,3 milioane de lei, precum şi a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, în conformitate cu prevederile din Legea bugetului de stat pe anul 2019, în sumă de 266,3 milioane de lei.

            În vederea repartizării, sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată au fost comunicate instituţiei judeţene de Ministerul Finanţelor, Consiliul Judeţean Satu Mare având doar rol consultativ. Sumele aprobate astăzi de aleşii judeţeni se repartizează bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţului, în completarea veniturilor proprii, proporţional cu necesarul stabilit pe total judeţ, pentru asigurarea unui buget de funcţionare pentru anul 2019.

           S-a stabilit de către legiuitor suma de 450 lei/locuitor/an pentru judeţe, dar nu mai mult de 275 milioane lei/an/judeţ; nu mai puţin de 12 milioane lei/an/municipiu; nu mai puţin de 6 milioane lei/an/oraş; 1.000 lei/locuitor/an pentru comune, dar nu mai puţin de 2 milioane lei/an/comună.

            Astfel, prin Legea bugetului de stat, Judeţului Satu Mare i s-au repartizat sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată în valoare totală de 266,3 milioane de lei. Din această sumă, 201,5 milioane de lei sunt alocate pentru asigurarea bugetului de funcţionare a Judeţului Satu Mare, 7,1 milioane de lei sunt destinate compensării pierderilor înregistrate de UAT-uri în anul 2018, iar pentru acoperirea cheltuielilor cu asistenţa socială au fost alocate 57,6 milioane de lei. Pentru acest ultim capitol, sumele repartizate ar trebui să acopere 90% din cheltuielile pe anul 2019, diferenţa de 10% revenind în sarcina autorităţilor locale, însă conform estimărilor realizate privind cheltuielile pentru anul 2019, sumele alocate până în prezent sunt insuficiente.

Înainte de propunerea acestui proiect de hotărâre pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare, Consiliul Judeţean a trimis adrese în scris fiecărei primării din judeţ.

“Nici eu, nici majoritatea primarilor din judeţ nu suntem pe deplin mulţumiţi de această repartizare, însă înainte de şedinţa extraordinară am primit o adresă de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Satu Mare prin care se specifică faptul că prin rectificări ulterioare se vor reglementa fondurile pentru capitolul bugetar privind asistenţa socială. Sperăm într-o rectificare în a doua jumătate a anului, pe baza raportărilor reale pe anul 2019”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, la finalul şedinţei extraordinare.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.