17.08.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 01.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.00 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Dispariţie sau crimă 2. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu. 05.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Gergely Csaba, Tillinger Ştefan. Titlul emisiuni: Pictura – O stare a sufletului. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 14.45 Teleshopping 15.00 Cultură, La Poessis a avut loc Forumul Economic Invest. 16.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blajan. Titlul emisiunii: Popicari de la CSM încep un nou sezon. 18.30 Audienţe în direct (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu.

Judeţu’ şi ministru’

Scris de Dumitru Păcuraru, 27 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În prima fază singurul criteriu de formare a echipei guvernamentale părea să fie fidelitatea faţă de partid, evident cuplată cu obedienţa faţă de lider. Este extrem de greu să vrei să faci performanţă cu mediocri. Multe din numele vehiculate pentru funcţiile de miniştri din ultimele zile, cu tot respectul, aparţineau unor persoane slab pregătite profesional, cu o cultură generală deficitară.
În ultima clipă a apărut un alt criteriu: funcţiile se vor împărţi teritorial.

Distribuindu-se funcţiile din guvern pe judeţe, nu doar cele de miniştri, ci şi cele de secretari de stat, guvernul Dăncilă devine un miniparlament format din reprezentanţi zonali. Acest lucru nu înseamnă că din fiecare judeţ s-a ales câte un om competent într-un anumit domeniu. S-a dat ca să fie mulţumită toată lumea.
Se remarcă numărul relativ mare de femei. Din guvernul Dăncilă fac parte nouă femei. Noroc că avem un guvern foarte stufos. Dacă ar fi 12 ministere femeile ar fi majoritare. Fiind vorba despre 28 de portofolii reprezentantele sexului frumos se vor pierde în peisaj.

Dar cum premierul este femeie ceea ce va ieşi în evidenţă va fi elementul feminin. Este adevărat că femeile nu conduc cele mai importante ministere. Mai degrabă sunt simple elemente de decor.

Pentru a treia oară într-un an în PSD se reconfigurează sferele de influenţă. Dacă la formarea primului guvern, în ianuarie 2017, Liviu Dragnea a decis singur cine să fie premier, şi bănuim că a făcut tot singur lista de miniştri, dacă la instalarea Guvernului Tudose a decis tot de unul singur componenţa guvernului, iată că după un an situaţia pare schimbată.

De data aceasta PSD a coborât democraţia din pod şi li s-a permis liderilor judeţeni să facă propuneri. Portofoliile s-au împărţit pe judeţe. Au fost pedepsite organizaţiile judeţene care s-au dat de partea lui Mihai Tudose. Toţi miniştrii lăudaţi de Tudose au fost daţi afară. Organizaţiile fidele au fost recompensate.

Cât de mult contează modalitatea aleasă pentru desemnarea membrilor guvernului din moment ce criteriul suprem nu a fost competenţa? În ciuda politizării excesive, în componenţa echipei guvernamentale au păstruns şi câteva personaje ceva mai competente. Este cazul ministrului de Finanţe.

Probabil şi al ministrului Fondurilor Europene. Un ministru bun ar putea fi şi Sorina Pintea, care a condus Spitalul Judeţean Baia Mare. La Cultură a ajuns un actor. Pentru că este un minister al tinerilor, este posibil ca şi tânăra Ioana Bran să devină un ministru bun.

Odată cu schimbarea premierului, deci şi a guvernului, se modifică şi programul de guvernare. PSD are posibilitatea de a transforma eşecul într-o victorie. S-a ivit o nouă şansă de a lansa noi promisiuni. Într-adevăr, pentru a se apropia de tineri, PSD promite că tinerii sub 26 de ani pot accesa credite de până la 40.000 de lei fără dobândă.

Capacitatea PSD de a face promisiuni este infinită. Parcă ar fi vorba despre o competiţie. Îi trece cuiva o chestie prin cap şi imediat PSD sare cu o nouă promisiune. Nimeni şi nimic nu-i poate sta în cale. Partidul lui Dragbea s-a specializat în promisiuni. Că doar nu-i doare în pix să promită. Că nu se ţin de cuvânt nu-i nicio problemă.

Trecând peste orice glumă, trebuie consemnat că PSD se află la a treia încercare de formare a unui guvern. Dacă şi de data aceasta dă greş, întregul eşafodaj clădit pe promisiuni se dărâmă ca un castel de nisip. De data aceasta responsabilitatea cade în sarcina organizaţiilor judeţene. Dacă şi guvernul Dăncilă cade înainte de soroc, PSD nu mai are căderea morală de a trece la a patra încercare. Până atunci PSD rămâne ceea ce a fost, un partid al baronilor locali, văzuţi şi nevăzuţi.

Abonează-te acum Online!