Audienţe în direct, cu Eva Laczko,invitați: Kereskenyi Gabor, Maskulik Csaba.Titlul emisiunii:Van koltsegvetesunk! Mire lesz eleg? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați: Alexandru Horvat, Ressler Stefan, Horea Andreco . Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă,prima vizită externă la Bruxelles. (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Anițaș, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Dispariție sau crimă? 03.30 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda –rapor la 1.380 de zile . 04.30 Reportaj-Mihai Neamțu 05.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiță, invitat: Marta Bzduch. Titlul emisiunii: Obezitatea se plătește cu sănătatea. 05.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko,invitați: Kereskenyi Gabor, Maskulik Csaba.Titlul emisiunii: Van koltsegvetesunk! Mire lesz eleg? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 09.30 Sănătate, frumusețe, stil, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: În pași de dans de la pasiune la performanță. 10.30 Religie, cu Eva Laczko, invitați: Istvanfi Szilard, Racz Ervin, Pallai Bela. Titlul emisiunii: Miert van szuksegunk a bojtre? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați: Alexandru Horvat, Ressler Stefan, Horea Andreco . Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă,prima vizită externă la Bruxelles. (reluare) 13.00 Știri 13.30 Viața la țară, cu Ioan Anițaș. Titlul emisiunii: Zootehnia sătmăreană la cheremul multinaționalelor. 14.20 Teleshopping 14.40 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat:Elisabeta Bekessy.Titlul emisiunii:Situl Someșul inferior aduce oportunități inițiativelor de mediu. 15.15 Mesager educațional, cu Vasile Nechita, invitați: Ovidiu Pop, Marius Horsia, Marina Necșe. Titlul emisiunii: Organizații de tineret la CNME. 16.00 Info studio, cu Ioan Anițaș, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Dispariție sau crimă. 17.00 Panoramic sportiv, cu Ionut Blăjan, invitați: Robert Magos, Armin Vida. Titlul emisiunii: Planurile șahului A.J de karate Satu Mare in anul 2018. 17.30 Zone foclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 18.30 Audiențe în direct 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumusețe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Știri

Județu’ și ministru’

Scris de Dumitru Păcuraru, 27 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În prima fază singurul criteriu de formare a echipei guvernamentale părea să fie fidelitatea față de partid, evident cuplată cu obediența față de lider. Este extrem de greu să vrei să faci performanță cu mediocri. Multe din numele vehiculate pentru funcțiile de miniștri din ultimele zile, cu tot respectul, aparțineau unor persoane slab pregătite profesional, cu o cultură generală deficitară.
În ultima clipă a apărut un alt criteriu: funcțiile se vor împărți teritorial.

Distribuindu-se funcțiile din guvern pe județe, nu doar cele de miniștri, ci și cele de secretari de stat, guvernul Dăncilă devine un miniparlament format din reprezentanți zonali. Acest lucru nu înseamnă că din fiecare județ s-a ales câte un om competent într-un anumit domeniu. S-a dat ca să fie mulțumită toată lumea.
Se remarcă numărul relativ mare de femei. Din guvernul Dăncilă fac parte nouă femei. Noroc că avem un guvern foarte stufos. Dacă ar fi 12 ministere femeile ar fi majoritare. Fiind vorba despre 28 de portofolii reprezentantele sexului frumos se vor pierde în peisaj.

Dar cum premierul este femeie ceea ce va ieși în evidență va fi elementul feminin. Este adevărat că femeile nu conduc cele mai importante ministere. Mai degrabă sunt simple elemente de decor.

Pentru a treia oară într-un an în PSD se reconfigurează sferele de influență. Dacă la formarea primului guvern, în ianuarie 2017, Liviu Dragnea a decis singur cine să fie premier, și bănuim că a făcut tot singur lista de miniștri, dacă la instalarea Guvernului Tudose a decis tot de unul singur componența guvernului, iată că după un an situația pare schimbată.

De data aceasta PSD a coborât democrația din pod și li s-a permis liderilor județeni să facă propuneri. Portofoliile s-au împărțit pe județe. Au fost pedepsite organizațiile județene care s-au dat de partea lui Mihai Tudose. Toți miniștrii lăudați de Tudose au fost dați afară. Organizațiile fidele au fost recompensate.

Cât de mult contează modalitatea aleasă pentru desemnarea membrilor guvernului din moment ce criteriul suprem nu a fost competența? În ciuda politizării excesive, în componența echipei guvernamentale au păstruns și câteva personaje ceva mai competente. Este cazul ministrului de Finanțe.

Probabil și al ministrului Fondurilor Europene. Un ministru bun ar putea fi și Sorina Pintea, care a condus Spitalul Județean Baia Mare. La Cultură a ajuns un actor. Pentru că este un minister al tinerilor, este posibil ca și tânăra Ioana Bran să devină un ministru bun.

Odată cu schimbarea premierului, deci și a guvernului, se modifică și programul de guvernare. PSD are posibilitatea de a transforma eșecul într-o victorie. S-a ivit o nouă șansă de a lansa noi promisiuni. Într-adevăr, pentru a se apropia de tineri, PSD promite că tinerii sub 26 de ani pot accesa credite de până la 40.000 de lei fără dobândă.

Capacitatea PSD de a face promisiuni este infinită. Parcă ar fi vorba despre o competiție. Îi trece cuiva o chestie prin cap și imediat PSD sare cu o nouă promisiune. Nimeni și nimic nu-i poate sta în cale. Partidul lui Dragbea s-a specializat în promisiuni. Că doar nu-i doare în pix să promită. Că nu se țin de cuvânt nu-i nicio problemă.

Trecând peste orice glumă, trebuie consemnat că PSD se află la a treia încercare de formare a unui guvern. Dacă și de data aceasta dă greș, întregul eșafodaj clădit pe promisiuni se dărâmă ca un castel de nisip. De data aceasta responsabilitatea cade în sarcina organizațiilor județene. Dacă și guvernul Dăncilă cade înainte de soroc, PSD nu mai are căderea morală de a trece la a patra încercare. Până atunci PSD rămâne ceea ce a fost, un partid al baronilor locali, văzuți și nevăzuți.

Abonează-te acum Online!