Joi, la Poesis se lansează volumul „Nicolae Mureşan, Cântecul Codrului – o cărare spre sufletul omului”

În organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare şi în parteneriat cu Asociaţia „Trecui aseară prin Codru”, joi 17 martie 2022, de la ora 17:00 la Centrul Multicultural „Poesis”, va avea loc Medalionul Cultural „Nicolae Mureşan” şi lansarea volumului „Nicolae Mureşan, Cântecul Codrului – o cărare spre sufletul omului” cu prilejul împlinirii vârstei de 65 de ani.

Volumul „Nicolae Mureşan, Cântecul Codrului – o cărare spre sufletul omului” a apărut la Editura „Limes” – Cluj, sub coordonarea lui Felician Pop şi a Biancăi Angela Cionca, şi cuvântul de binecuvântare arhierească a Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, fiind editată sub egida Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare

Nicolae Mureşan, în întreaga sa activitate a militat pentru păstrarea şi valorificarea tradiţiei şi creaţiei cultural- artistice, a patrimoniului cultural imaterial tradiţional din zona etnofolclorică a Codrului din judeţul Satu Mare. De-a lungul anilor, Nicolae Mureşan a reprezentat un etalon al melosului popular codrenesc, iar repertoriul său a intrat în fondul de aur al muzicii populare româneşti, astfel Sătmarul a ajuns să fie cunoscut în toate colţurile ţării.

Într-o lume a globalizării este important să ne axăm pe coordonatele menţinerii, afirmării şi perpetuării elementelor definitorii ale unei naţiuni: limba, cultura în general, etnografia şi folclorul. Întreaga activitate a interpretului de muzică populară, Nicolae Mureşan este caracterizată de convingerea că nu pierderea, ci dimpotrivă păstrarea identităţii noastre naţionale este singura în măsură să ne asigure un loc demn în rândul naţiunilor europene şi a popoarelor lumii.

Nicolae Mureşan a rămas un focalizator al culturii şi spiritualităţii populare, un suport important în stabilirea şi păstrarea identităţii noastre în epoca globalizării şi a integrării statului în rândul naţiunilor europene. Şi-a dat seama că şansa noastră este dată de ceea ce aproape toate naţiunile occidentale au pierdut: sacrul, viaţa rurală, existenţa unor forme de cultură populară şi de viaţă arhaice, a patrimoniului imaterial, pe care nu le mai putem întâlni altundeva.

Nicolae Mureşan are un repertoriu cunoscut, şi recunoscut, participări la festivaluri, manifestări culturale, emisiuni radio şi televiziune, judeţene, naţionale şi chiar internaţionale, fiind printre personalităţile de prestigiu din lumea folclorului sătmărean.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517