20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Jocuri politice pe marginea legilor justiţiei

Scris de Dumitru Păcuraru, 14 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Nu ştiu dacă în România cătuşele au culoare politică, dar cu siguranţă dezbaterile pe tema Justiţiei au o puternică tentă politică. După cum deschide gura unul sau altul ştii din ce tabără face parte. Pentru simplificare, ştii cine se situează de partea preşedintelui Klaus Iohannis şi cine stă în spatele lui Liviu Dragnea.

Grav este că se simte orientarea politică şi în cazul magistraţilor care, contrar uzanţelor, se exprimă în spaţiul public. În cazul politicienilor este normal. Complexitatea unei reforme a Justiţie ar trebui să depăşească interesele de ordin personal, ca şi pe cele de ordin politic. Nu-i poţi cere însă unei formaţiuni politice, cum nu-i poţi cere nici preşedintelui, să privească lucrurile absolut în mod obiectiv. De pildă nu te poţi aştepta din partea lui Klaus Iohannis să declare: „preşedintele ar trebui scos din jocul politic al numirii Procurorului General şi  şefului DNA”. Liviu Dragnea, în faţa acestei onestităţi politice liderii PSD şi ALDE ar trebui să intervină şi să spună că, dimpotrivă, preşedintele este cel ce trebuie să-i numească pe cei doi şefi ai procurorilor.

Moţiunea simplă pe Justiţie votată ieri s-a axat pe acest subiect. Opoziţia susţinând că preşedintele trebuie să fie cel care are ultimul cuvânt, situaţia s-ar inversa dacă preşedintele ar fi devenit din PSD. Prin urmare, subiectivismul primează. Altfel spus, nu trebuie să-i credem nici pe unii, nici pe alţii.

Nu suferă de o onestitate excesivă nici tabăra lui Iohannis, nici a lui Dragnea. Problema aceasta se va tranşa numeric. Vor câştiga partidele care au mai multe voturi în parlament. Nu va fi o tragedie. Pentru că la următorul ciclu electoral, dacă dreapta va avea majoritatea, iar preşedintele va proveni din rândurile PNL, situaţia se va inversa. Aşa funcţionează democraţia. Jocul democratic presupune interese partizate, include interese personale. Pentru că omul nu ar mai fi om dacă nu ar avea interese personale. Şi trestia, cât este ea de gânditoare  în metafora filozofului, are interese personale: creşte numai acolo unde este apă din plin. În cazul omului, în speţă al politicianului, în mod vulgar, se vorbeşte despre ciolan.

  Nu-i putem exclude din acest joc al intereselor nici pe magistraţi. pentru că nu vin nici  de pe lună, nici măcar din sistemul juridic al Statelor Unite. Ei, ca întreaga societate românească, au opinii proprii care le influienţează activitatea. Orice angajat, ca să nu spunem subordonat, simte în ce direcţie înclină şeful balanţa simpatiilor. Referindu-ne strict la actualul procuror general şi şef al DNA nu trebuie să fii mama Omida ca să simţi că ei înclină balanţa către preşedinte. La fel cum au făcut predecesorii lor din timpul celorlalţi preşedinţi. Dacă nu absolutizăm independenţa Justiţiei, aşa este normal. Te simţi mai confortabil când la vârful scării ierarhice din Justiţie se află o singură persoană, respectiv preşedintele ţării, decât o aglomeraţie de partide, respectiv o fortuită majoritate parlamentară.

Judecând din această perspectivă, şefii procurorilor este ceva mai normal să fie numiţi de preşedinte.

Nu se va întâmpla acest lucru. Majoritatea parlamentară îşi va spune cuvântul. În consecinţă, disputa pe Justiţie va continua şi după votul din parlament. Reforma Justiţiei în varianta Tudorel Toader va fi la fel de contestată cum este reforma gândită de Monica Macovei şi Cătălin Predoiu, mai ales că în timpul guvernului Boc „pachetul” legislativ a fost adoptat prin asumarea răspunderii guvernului. Acum se dezbate public. Un motiv în plus să fie mai mare scandalul. S-a văzut însă că majoritatea funcţionează. Se pare că nimic nu o mai poate împiedica să adopte legile justiţiei în formula convenabilă liderilor Tăriceanu şi Dragnea.

Abonează-te acum Online!