Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Nu există niciun proiect  politic  în care să nu se stipuleze că la baza alegerii candidaților vor sta sondajele.  Expresia “Cel mai bine plasat” este praf aruncat în ochii alegătorilor. În realitate, candidații sunt desemnați de grupurile foarte restrânse care conduc în realitate partidele. La USL, în mod paradoxal, candidatul prezidențial nu este ales după principiul celui mai bine plasat. El este Crin Antonescu, chiar dacă o personalitate din PNL l-ar depăși pe Antonescu de două ori. Acest punct din protocolul USL începe să fie speculat nu doar de adversari, ci și de PSD.

Mai multe sondaje comandate de PSD scot în mod intenționat în evidență diferențele dintre  liderii celor două partide. Victor Ponta îl depășește pe președintele PNL la toate capitolele. :i, totuși, înțelegerea rămâne. Crin Antonescu este candidatul USL în condițiile în care, conform ultimelor sondaje, peste jumătate din electoratul PSD este nefavorabil candidatului liberal.

Doar 43% din alegătorii social democrați susțin poziția oficială a partidului. Este un semnal nu doar pentru candidat, ci și pentru conducerea PSD. Pentru o formațiune recunoscută pentru disciplina sa nu este dificil să ia o decizie. Se va ține seama de litera și spiritul protocolului USL sau de sentimentele pesediștilor?

Liberalii nu au cum să nu-și dea sema că la originea acestor sondaje destabilizatoare stau chiar partenerii lor social democrați. Pe de altă parte și PSD are toată îndreptățirea să știe care este starea propriului electorat. Uneori, în partidele socialiste, recunoscute pentru disciplina internă, se ține seama și de dorințele maselor populare. Își va întoarce PSD fața către popor ca să-și poată motiva renunțarea la candidatura lui Crin Antonescu? Este o întrebare la care în acest moment nu poate răspunde nici Victor Ponta. Nici el nu știe ce să facă, nu știe care decizie va fi mai bună pentru viitor.

Jocul sondajelor influențează și electoratul dreptei. Apărut după un plan bine gândit, Partidul Mișcarea Populară, îi face alegătorului o ofertă mai generoasă decât a PDL. Trecând încă de la primul sondaj de pragul electoral, PMP intră în rândul formațiunilor de care trebuie să se țină cont. Fără îndoială va prelua capitalul electoral al președintelui Băsescu, iar în plus va deschide calea speculațiilor pe marginea unui nou cuplu președinte-premier. Nu știm cine va fi președintele, însă se știe cine va fi premierul. Nimeni altul decât Traian Băsescu.

De fapt este vorba despre schema Putin-Medvedev. Așadar, conform acestui raționament, îl putem considera pe Emil Boc candidatul prezidențial al PMP.  Problema este că Emil Boc încă nu a intrat în jocul sondajelor. Să-și dorească cumva Traian Băsescu un alt partener, în persoana doamnei Udrea? Greu de crezut, dar plauzibil. Sunt oameni care nu renunță niciodată la putere, iar Traian Băsescu este unul dintre ei.

Ca și predecesorul său, președintele Ion Iliescu în ultimul mandat, și el este parte activă în jocul sondajelor. Deocamdată nu are partener, cu toate că este prima opțiune a dreptei pentru un cuplu președinte-premier. Pe moment, așa cum se prezintă azi lista personalităților, nu există decât un singur cuplu oficial președinte-premier, oferta USL Antonescu-Ponta. La PDL Vasile Blaga și-a prezentat candidatul prezidențial, însă el nu se dă drept viitorul prim ministru. Să vedem în continuare ce jocuri ne propun sondajele. Cum se spune, nici cei ce nu cred în sondaje nu pot trăi fără ele.