Image 1
Image 2

Jocul dintre așa-zisa putere și așa-zisa opoziție

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Președintele Iohannis avertiza și după căderea guvernului Dăncilă, dar și după înfrângerea ei usturătoare la alegerile prezidențiale, că PSD este departe de a fi învins.

După o scurtă păruială internă partidul s-a repliat. Viorica Dăncilă a fost pusă pe linie moartă. Ales pentru că deținea funcția de președinte al Camerei Deputaților, noul președinte interimar se dovedește un politician versat în jocul parlamentar.

În foarte scurtă vreme Marcel Ciolacu a început să redea încrederea în partid. Cel mai puternic argument este votul. Având un număr mare de deputați, PSD începe să lovească în punctele vulnerabile.

Dacă PNL a forțat în vară votul pentru dublarea alocațiilor pentru copii, spre disperarea guvernului PSD care se vedea nevoit să scoată bani, iată că guvernul PNL este pus exact în aceeași situație. PSD a propus dublarea alocațiilor deja dublate.
Metoda se cheamă “ochi pentru ochi, dinte pentru dinte” și este specifică grupărilor mafiote.

PSD nu ar fi reușit singur să dea peste cap adversarul devenit între timp dușman de moarte. A fost ajutat de partenerii de guvernare ai PNL. Alături de PSD au votat 19 deputați UDMR, 9 deputați USR, un singur deputat ALDE și câțiva deputați de la Minorități. Cam mulți trădători.

Dincolo de încărcătura sentimentală, folosirea copiilor în lupta politică, acest caz arată fragilitatea raporturilor dintre partidele politice care au votat pentru căderea unui guvern, dar care în realitate nu susțin guvernul care i-a luat locul.

În același timp, arată și neseriozitatea politicienilor, nivelul scăzut al celor aleși să construiască o societate sănătoasă, practic să conducă țara. După aceste episoade, încrederea în clasa politică va scădea și mai mult. Cum pot pretinde respect din partea cetățenilor astfel de politicieni?

De fapt, deputații din PSD, UDMR, USR și ALDE nu au votat pentru dublarea alocațiilor pentru copii, ci împotriva PNL. Cum se spune, au vrut să-i bage mortul în casă în modul cel mai perfid, folosindu-se de copii.

Trist, dar adevărat, există o categorie socială care trăiește din alocațiile pe care le primesc pentru copii, din ajutoare sociale, refuzând să muncească.

Ceea ce se întâmplă acum pe scena politică trece dincolo de orice logică, dincolo de principii, dincolo de interesul național. Jocul dintre partidele parlamentare ține de răzbunare. UDMR a răspuns în felul acesta la intenția PNL de a modifica legea alegerilor locale astfel încăt primarii să fie aleși din două tururi. Votul celor 9 deputați USR arată cât se poate de clar situația tensionată din partidul lui Dan Barna.

Situația nu poate fi depășită decât prin declanșarea alegerilor anticipate. Adică prin dizolvarea acestui parlament. Dacă s-ar pune problema în mod real, exact adversarii PNL ar vota împotrivă. PNL este condamnat să rămână la guvernare. Mai are însă de executat încă o condamnare. Este condamnat să nu poată realiza o majoritate parlamentară solidă. PNL nu se poate baza sută la sută nici măcar pe USR, partid ce părea să-i fie foarte aproape în timpul opoziției. Practic, în parlament nu mai există nici putere, nici opoziție. Cel mult putem folosi termeni aproximativi, ceva de genul așa-zisa putere și așa-zisa opoziție. În felul acesta, pe zi ce trece se ia distanță față de democrație.

Îndreptate împotriva guvernului Orban, nu mai punem la socoteală protestele celor care se văd în situația de a-și pierde pensiile speciale. Și este vorba despre categorii grele, osatura unui stat, magistrați, lucrători din serviciile speciale, bugetari din administrațiile locale.

Întrebarea firească este de ce PNL se cramponează să rămână la guvernare. De ce nu forțează alegerile anticipate? Probabil din oportunism. Poate din interese de ordin personal, ceea ce ar fi extrem de grav.

În aceste circumstanțe se aniversează 30 de ani de la revoluția din decembrie 1989. Cu siguranță primul ministru va fi colindat de Crăciun, mai ales de copiii cărora li s-au dublat alocațiile, dar cât de fericite sărbători va avea guvernul care trebuie să facă rost de câteva miliarde de lei?

Sesiune grea

După o lungă vacanţă, mai mult sau mai puţin meritată, parlamentarii se reîntorc în băncile Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Sigla Informatia Zilei

Ţara jumătăţilor de adevăr

Asculta acest articol Un eşec nu se poate transforma într-o victorie. Oricât s-ar strădui întreaga populaţie, România a căzut examenul