Oamenii au început să plece de la protestul din Capitală, dupa ora 22.00 | Informaţia Zilei

Oamenii au început să plece de la protestul din Capitală, dupa ora 22.00

Update: Protestatarii din Capitală au început să plece din Piaţa Victoriei dupa ora 22.00. Se aproximează prezenţa a aproximativ 24.000 de persoane.

Update: La ora 21.00, Mediafax anunţă sunt peste 15.000 de persoane în Piata Victoriei.

Update: La ora 20.00 erau peste 5.000 de persoane la protestul paşnic din Bucureşti.

UPDATE: Jandarmeria Bucureşti face un apel la cei care vor participa, sâmbătă, la protestul din Piaţa Victoriei, să se manifeste paşnic. Pe de altă parte, Brigada Rutieră va lua măsuri de restricţionare a traficului în zona Pieţei Victoriei, începând cu ora 14.30.

„Sâmbătă, 10 august a.c., Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB) va asigura măsurile de ordine publică şi protecţia participanţilor, cu ocazia celor două manifestaţii care vor avea loc în Capitală, ambele fiind declarate şi avizate în cadrul Comisiei de Avizare a Cererilor de Organizare a Adunărilor Publice. Organizatorii au comunicat faptul că începând cu ora 14.00, până la ora 22.15, va avea loc o adunare publică în Piaţa Victoriei, iar între orele 17.00 – 21.00, o alta manifestaţie în Piaţa Revoluţiei”, se arată într-un comunicat transmis, vineri de Jandarmeria Bucureşti.

Update: La ora 13.30, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj românilor şi autorităţilor.

”În urmă cu un an, români de pretutindeni au venit în Piaţa Victoriei să îşi manifeste în mod democratic nemulţumirea faţă de un guvern incompetent şi corupt. Guvernul PSD şi-a atacat atunci propriii cetăţeni cu bâte şi gaze lacrimogene pentru că oamenii au avut curajul să-şi facă auzită vocea. O astfel de tragedie nu trebuie să se mai repete niciodată! Evenimentele de anul trecut din 10 august trebuie elucidate, trebuie găsiţi cei care au dat comanda politică pentru acţiunile violente împotriva cetăţenilor. Dacă astăzi, la un an de la evenimentele dramatice din Piaţa Victoriei, oamenii vor manifesta, este obligatoriu ca Guvernul să se abţină de la acţiuni de forţă şi să nu facă decât ceea ce trebuie să facă, să păstreze ordinea cu calm. Participarea activă şi implicarea oamenilor este dovada vie a maturizării societăţii şi semnalul clar că niciun politician nu mai poate ignora vocea tot mai puternică a românilor.”

250.000 de oameni sunt aşteptaţi astăzi, 10 august, în Piaţa Victoriei din Capitală. A trecut un an de la protestele violente din 2018, atunci când în urma violenţelor dintre forţele de ordine şi protestatari au existat răniţi în ambele tabere.

Dosarul privind acele violenţe a fost pasat de la Parchetul militar către DIICOT. Întrebarea este dacă în acest an manifestaţia va avea amploarea celei de anul trecut.

Primăria Capitalei a aprobat organizarea unei manifestări pentru data de 10 august în Piaţa Victoriei. Vicepremierul Mihai Fifor, ministru interimar al Afacerilor Interne, a reluat joi seara apelul către participanţiisă protesteze paşnic, iar primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi-a delegat atribuţiile către viceprimarul Aurelian Bădulescu în perioada 8 – 11 august. Vor fi proteste şi în alte oraşe din ţară, inclusiv în Satu Mare.

Pe 10 august se împlineşte un an de la protestul în urma căruia mii de români au simţit efectul gazelor lacrimogene, iar sute au ajuns din Piaţa Victoriei direct la spital.

În acest an sunt aşteptaţi 250.000 de români în Piaţa Victoriei, unde este organizat un nou protest sub emblema „Diaspora vine acasă”, dar şi „Nu uităm ce aţi făcut astă vară”. Pe fondul tragediei de la Caracal, tot mai mulţi oameni îşi anunţă prezenţa la protestele din judeţşi din alte localităţi din ţară, dar şi în diaspora.

La Bucureşti va fi prezent şi Davide Martello, celebrul pianist german care a cântatîn mai multe zone de conflict ale lumii şi care a susţinut, anul trecut, un moment şi în Piaţa Victoriei din Bucurelti. Pianistul Davide Martello a anunţat pe o reţea de socializare că şi-a anulat concertele din
Germania pentru a veni în Bucureşti: “Oamenii se vor putea ascunde în spatele pianului meu, dacă forţele de ordine vor folosi din nou gaze lacrimogene”.

Protestatarii cer pedepsirea vinovaţilor pentru violenţele de anul trecut

Totodată grupul „Corupţia ucide” anunţă că vineri seară, de la ora 19, la Casa Activistului din Capitală, va fi organizat un atelier de pictat bannere: “Vino cu materiale textile, cartoane, sprayuri, vopsea textilă, markere etc. Vom pregăti împreună mesajele pe care dorim să le transmitem pe 10 August în Piaţa Victoriei”.

“Pe 10 August ieşim cu toţii în Piaţa Victoriei aşa cum am ieşit anul trecut când românii din iaspora s-au alăturat fraţilor lor rămaşi în ţară împotriva unei majorităţi politice al cărei unic scop a fost să-şi scape politicienii corupţi de problemele cu legea, mergând până în punctul în care ar fi fost în stare să elimine cu totul infracţiunile din Codurile Penale. Dă vestea mai departe! Anul acesta ieşim să cerem pedepsirea vinovaţilor pentru modul în care au ales forţele de ordine conduse de Carmen Dan să se comporte cu românii ieşiţi la protest împotriva Guvernului. A trecut aproape un an, iar ancheta dosarului 10 August nu pare să înainteze. Cei care ne-au încălcat drepturile în stradă, spărgând protestul paşnic cu gaze, pulane şi tunuri cu apă, îşi văd de treabă liniştiţi, sunt încă în funcţii”, se arată pe pagina de Facebook Corupţia Ucide.

75 de revendicări

De asemenea, organizatorii spun că au 75 de revendicări, incluzând: finalizarea anchetelor şi judecarea violenţelor din 10 august 2018, timpul revoluţiei şi mineriadelor, implementarea numărului maxim de 300 de parlamentari şi a proporţionalităţii acestora, implementarea punctului 8 de la Timişoara într-o formă legală şi actualizată, reinstituirea libertăţii de exprimare prin modificarea legii adunărilor publice ce permite în acest moment abuzul autorităţilor, centrele comunitare româneşti din diaspora, modul de desfăşurare a alegerilor, repatrierea, traficul transfrontalier în scopul exploatării sexuale şi discriminarea copiilor români din Austria, demararea anchetei privind actele false şi infracţiunile membrilor Consiliului Românilor de Pretutindeni.

Proteste au fost anunţate şi în alte oraşe din ţară precum Cluj, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Sibiu, Braşov, Craiova, Satu Mare, dar şi în diaspora – Roma, Paris şi Milano.

Pentru ieşirea în stradă de la Satu Mare, mai multe persoane sau mobilizat pe reţelele de socializare. Întâlnirea va avea loc în Pasajul Corneliu Coposu, sâmbătă, de la ora 18:00.

”Toţi românii lucizi şi oneşti din ţară şi din străinătate sunt invitaţi să ia atitudine împotriva Aparatului de Stat controlat de PSD (Guvern, Parlament, Administraţii locale) care îşi bate joc de naţiune în cel mai ticălos mod: prin legi care favorizează infractorii, lăsând victimele în voia sorţii; prin administraţie iresponsabilă ne-a dus în recesiune economică; prin politici pentru grupuri de interese au alungat profesioniştii şi muncitorii calificaţi din ţară, în toate domeniile; prin cea mai mare rată de impozitare a muncii din estul Europei au blocat dezvoltarea şi au ştrangulat antreprenoriatul; prin salarii umflate artificial în domeniul bugetar şi prin pensii speciale nejustificate de nimic decât de slugărnicie, au dus ţara la cel mai mare grad de îndatorare externă istorică şi la cel mai mare deficit bugetar procentual şi cantitativ de când suntem membri UE. Alte sute de decizii, legi, măsuri şi directive care ne condamnă la subdezvoltare, stat discreţionar şi, în general, la domnia proştilor tupeişti. Această administraţie şi majoritate legislativă sunt calamitatea de care trebuie să scăpăm urgent. 10 august 2019 = RESETROMÂNIA”, transmit cei de la Reset România.

Fifor face apel la proteste paşnice

Joi seara, vicepremierul Mihai Fifor, ministru interimar al Afacerilor Interne, a reluat apelul
către participanţii la manifestaţiile anunţate pentru data de 10 august să o facă în mod paşnic şi legal. În plus ministrul şi-a exprimat convingerea că noul comandant al Jandarmeriei, generalul Constantin Florea, va gestiona evenimentele în mod „corect, transparent şi legal”.

„Aş vrea să reiau apelul pe care l-am făcut şi zilele trecute şi să îi îndemn pe toţi cei care vor participa la manifestaţiile din 10 augustsă o facă în mod paşnic, să o facă în mod legal. Este,
categoric, un drept fundamental al cetăţeanului de a protesta, un drept pe care îl respectăm. Sunt absolut convins că noul comandant al Jandarmeriei Române, generalul Florea, are capacitatea de a gestiona în mod cât mai corect, în mod transparent, în mod legal şi fără incidente desfăşurarea
evenimentelor”, a declarat Mihai Fifor, la Palatul Victoria.

Ca şi anul trecut, primarul general Gabriela Firea şi-a delegat atribuţiile

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, şi-a delegat atribuţiile către viceprimarul Aurelian Bădulescu în perioada 8-11 august 2019. Şi anul trecut, în timpul protestelor din 10 august, primarul Gabriela Firea îşi delegase atribuţiile viceprimarului Bădulescu. În decizia prin care Gabriela Firea îl lasă la conducere pe Aurelian Bădulescu este menţionată şi obligaţia viceprimarului “de a întreprinde orice alte măsuri legale de natură a asigura caracterul paşnic şi civilizat al adunărilor publice”. În cazul în care şi Aurelian Bădulescu va lipsi, responsabilitatea protestului din 10 august îi revine Directorului General de Poliţie Locală, Daniel Mihai Răsica.

Vineri, consilierul general PNL Ciprian Ciucu a declarat că ”dacă şi Bădulescu alege să dispară ca măgarul în ceaţă”, atribuţiile ajung chiar la şeful Poliţiei Locale.

”10 August, deci Firea dispare din peisaj. La fel ca data trecută, îi deleagă şi acum lui Bădulescu atribuţiile pe ordine publică. Dar ce să vezi, atribuţiile de primar pot ajunge chiar mai jos, la şeful
Poliţiei Locale. Asta dacă şi Bădulescu alege să dispară şi el ca măgarul în ceaţă”, a scris, vineri, pe Facebook, consilierul PNL Ciprian Ciucu.

După ce a fost criticată, Gabriela Firea a transmis că este în Capitală şi va lucra sâmbătă,
dar afirmă că sunt 17 evenimente programate, iar delegarea s-a făcut pentru “alte măsuri legale”.
“Nu fug de răspundere, aşa cum nu am făcut-o niciodată”, a transmis Firea.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517