17.08.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 01.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.00 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Dispariţie sau crimă 2. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu. 05.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Gergely Csaba, Tillinger Ştefan. Titlul emisiuni: Pictura – O stare a sufletului. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 14.45 Teleshopping 15.00 Cultură, La Poessis a avut loc Forumul Economic Invest. 16.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blajan. Titlul emisiunii: Popicari de la CSM încep un nou sezon. 18.30 Audienţe în direct (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu.

Iuliu Maniu a fost comemorat la Colegiul Tehnic Carei, care îi poartă numele

Scris de Vasile Nechita, 02 februarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Vineri, 2 februarie 2018, începând cu ora 9, la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Carei, a avut loc un moment comemorativ în cinstea lui Iuliu Maniu.

De la moartea acestui strălucit om politic român se împlinesc în aceste zile 65 de ani.

    Iuliu Maniu şi-a început cariera politică în cadrul Partidului Naţional Român din Transilvania. În Monarhia Austro-Ungară, a fost ales, în 1906, deputat în Parlamentul din Budapesta. Pe 22 mai 1906 ţine primul său discurs în Dieta de la Budapesta.

Împreună cu personalităţi de primă mărime ale Partidul Naţional Român din Ungaria şi Transilvania, precum Gheorghe Pop de Băseşti şi Ştefan Cicio-Pop, Iuliu Maniu a participat hotărâtor la pregătirea unirii Transilvaniei cu Vechiul Regat.

Iuliu Maniu s-a numărat între organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României.

 

Momente din comemorarea lui Iuliu Maniu

 

Manifestarea a debutat în Cabinetul de limba română al Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu”, cu un cuvânt de bun venit al directorului Adrian Micovshi. Cu acest prilej, Dragoş Georgescu, directorul Fundaţiei Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”, a prezentat o scurtă biografie a omului politic Iuliu Maniu. De asemenea, profesoara Nicoleta Latiş, bibliotecară la Biblioteca Municipală Carei, a evidenţiat rolul acestei personalităţi în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

 

Expoziţie

 

La finalul manifestării, participanţii au avut ocazia să vizioneze o expoziţie de fotografii cu instantanee din viaţa lui Iuliu Maniu, organizată în holul liceului, după care a fost depusă o coroană de flori pe placa comemorativă a personalităţii politice ardelene, aşezată la intrarea principală a clădirii instituţiei şcolare.

Manifestarea a fost organizată de Direcţia de Cultură Carei, Biblioteca Municipală Carei, Fundaţia Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” , în colaborare cu Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Carei.

 

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.