Audienţe în direct, cu Eva Laczko,invitaţi: Kereskenyi Gabor, Maskulik Csaba.Titlul emisiunii:Van koltsegvetesunk! Mire lesz eleg? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Alexandru Horvat, Ressler Stefan, Horea Andreco . Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă,prima vizită externă la Bruxelles. (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Dispariţie sau crimă? 03.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda –rapor la 1.380 de zile . 04.30 Reportaj-Mihai Neamţu 05.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marta Bzduch. Titlul emisiunii: Obezitatea se plăteşte cu sănătatea. 05.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko,invitaţi: Kereskenyi Gabor, Maskulik Csaba.Titlul emisiunii: Van koltsegvetesunk! Mire lesz eleg? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: În paşi de dans de la pasiune la performanţă. 10.30 Religie, cu Eva Laczko, invitaţi: Istvanfi Szilard, Racz Ervin, Pallai Bela. Titlul emisiunii: Miert van szuksegunk a bojtre? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Alexandru Horvat, Ressler Stefan, Horea Andreco . Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă,prima vizită externă la Bruxelles. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Zootehnia sătmăreană la cheremul multinaţionalelor. 14.20 Teleshopping 14.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat:Elisabeta Bekessy.Titlul emisiunii:Situl Someşul inferior aduce oportunităţi iniţiativelor de mediu. 15.15 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi: Ovidiu Pop, Marius Horsia, Marina Necşe. Titlul emisiunii: Organizaţii de tineret la CNME. 16.00 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Dispariţie sau crimă. 17.00 Panoramic sportiv, cu Ionut Blăjan, invitaţi: Robert Magos, Armin Vida. Titlul emisiunii: Planurile şahului A.J de karate Satu Mare in anul 2018. 17.30 Zone foclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Iubim o ţară care nu ne iubeşte

Scris de Dumitru Păcuraru, 16 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Numite „festivaluri”, „zile culturale”, „sărbători ale poeziei”, până la urmă orice întâlnire scriitoricească se transformă într-o dezbatere pe marginea susţinerii sau nu a culturii naţionale. Sau, în cazul minorităţilor, a păstrării culturii şi tradiţiei identitare a minorităţii respective.

Inclusă la „alte categorii sociale”, breasla scriitorilor a avut şi are în continuare un statut incert. Cineva spunea că toată lumea îşi poate vinde produsul muncii sale, cu excepţia scriitorului. Dacă o florăreasă duce un buchet de flori la o primărie cu ocazia zilei de 8 martie, primeşte o sumă de bani. Dacă, prin absurd, primăria respectivă ar dori să cumpere un poem cu autograf  primarul ar deveni nu doar ridicol, ci ar risca şi un dosar penal.

„Susţinerea” culturii a devenit pentru fiecare instituţie o întreprindere de mare risc din partea autorităţilor. Este de neconceput ca o primărie, un consiliu judeţean, sau oricare entitate a statului care adună bani de la toată lumea, să-şi permită luxul de a achiziţiona o lucrare de artă de la un tânăr artist sau de la un artist consacrat. Într-o instituţie a statului intră mai uşor un pliculeţ cu iarbă decât o lucrare de artă sau o carte. :i asta pentru că nu există o legislaţie adecvată. Câte un primar sau un preşedinte de consiliu judeţean mai găseşte câte o portiţă în stufoasa legislaţie românească şi, cu riscul de rigoare, mai susţine câte o revistă, câte un festival. Dar scriitorul în sine nu se regăseşte nicăieri ca, să zicem, creator de bunuri spirituale sau imateriale.

    În perioada când noul guvern PSD-ALDE anunţa creşteri spectaculoase de salarii, un minister dedicat, cel puţin prin nume, culturii, era asaltat de sindicate care nu aveau nicio treabă cu cultura pentru a cere avizele necesare negocierii cu guvernul majorările salariale pentru bugetari. Guvernul mână-largă  nu i-a inclus nici pe scriitori, nici pe artiştii plastici printre clienţii săi politici. În schimb a obligat administraţiile locale să majoreze cu 50% salariile actorilor şi muzicienilor. Foarte bine, dar de ce scriitorul şi artistul plastic a fost lăsat înafara oricărei preocupări? Pur şi simplu nu există conceptul de cultură scrisă. În capul multor reprezentanţi ai autorităţilor sunt nişte aiuriţi care scriu aşa, de capul lor, nişte poezii, nişte romane. Nu mai vorbim de parlamentarii care nu înţeleg nimic.

La această situaţie sunt o mie de răspunsuri şi toate în defavoarea partidelor politice, a guvernelor de toate culorile, în ultimă instanţă a preşedintelui, oricum s-ar numi el. Un pact pe cultură? Hai să fim serioşi!

Dacă s-ar aloca luptei împotriva ignoranţei, a inculturii un 0,0001% din cât se alocă luptei anti-teroriste, combinată cu lupta anti-corupţie, s-ar putea vorbi despre  existenţa unei conştiinţe naţionale. La nivelul guvernanţilor, pentru că ea există dincolo de orice subvenţii de stat.

Pornind de la acest dezinteres generalizat, avem o idee despre  modul în care se raportează puterea în general la cultura naţională. Avem şi o explicaţie la neputinţa funciară de a face din Centenar o sărbătoare a spiritului. Sub linia celor o sută de ani se va defila, se va mânca fasole cu cârnaţi. Nu se vor regăsi sintezele, antologiile, analizele critice pe marginea literaturii din ultimii o sută de ani. Nu se va regăsi nici arta plastică a ultimilor o sută de ani, cu expoziţii retrospective, albume, monografii. Nu sunt incluşi nici istoricii, deşi teoretic s-a format o echipă undeva pe la Cotroceni. Nu mai vorbim despre refacerea caselor memoriale ale celor care au făcut istorie.

După cum se vede, nu prea sunt obişnuit să scriu despre cultură. Materia mea primă zilnică sunt scandalurile, politicienii, partidele. Am făcut o excepţie de Zilele Culturale Poesis. Ca scriitor, pot spune şi eu alături de alţi confraţi: s-ar părea că iubim o ţară care nu ne iubeşte. Iar cu ocazia Centenarului demonstrează o dată în plus că nu se iubeşte nici pe sine.

Abonează-te acum Online!