ITM Satu Mare face recomandări pentru protecţia angajaţilor în perioadele de caniculă | Informaţia Zilei

ITM Satu Mare face recomandări pentru protecţia angajaţilor în perioadele de caniculă

Scris de Cristina Bursuc, 14 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare recomandă o serie de măsuri în perioadele cu temperaturi extreme (Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000, aprobată prin Legea nr. 436/2001, şi Normele Metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 580/2000), precum şi măsuri de securitate în muncă pe şantiere, în exteriorul încăperilor, în perioadele cu instabilitate atmosferică accentuată, furtuni şi descărcări electrice. Redăm în continuare principalele măsuri.

Potrivit legii, prin temperaturi extreme pozitive se înţeleg temperaturile exterioare ale aerului, care depăşesc +37*C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer; asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie; asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus vor lua următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă. Aceste două măsuri se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se vor lua măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni. Încălcarea acestor ultime prevederi se sancţionează cu amendă între 1.500 – 2.500 lei.

În perioadele cu instabilitate atmosferică accentuată, furtuni şi descărcări electrice, la posturile de lucru exterioare se impun următoarele măsuri de siguranţă: posturile de lucru mobile ori fixe, situate la înălţime sau în adâncime, trebuie să fie solide si stabile, ţinându-se seama de influenţele externe la care pot fi supuse.

Dacă suportul şi celelalte componente ale posturilor de lucru nu au o stabilitate intrinsecă, trebuie să se asigure stabilitatea lor prin mijloace de fixare corespunzătoare şi sigure, pentru a se evita orice deplasare intempestivă sau involuntară a ansamblului ori a părţilor acestor posturi de lucru.

Instalaţiile de distribuţie a energiei care se află pe şantier, în special cele care sunt supuse influenţelor externe, trebuie verificate periodic şi întreţinute corespunzător.

Toate schelele trebuie să fie concepute, construite si întreţinute astfel încât să se evite prăbuşirea sau deplasarea lor accidentală.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517