Image 1
Image 2

IT-iștii vor primi ajutor de la stat ca să-și acopere costurile în urma transferului contribuțiilor

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Autorităţile lucrează la o ordonanţă de urgenţă privind un ajutor de stat care să acopere costurile angajaţilor din IT ce vor reieşi în urma transferului contribuţiilor de la angajator la angajat, aceasta urmând a fi discutată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, susţine ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa.

“Se lucrează la ordonanţa de urgenţă, astfel încât să se dea o schemă de ajutor de stat care să acopere integral costurile angajatorilor care funcţionează în domeniul IT. Aceasta se va adresa companiilor care au angajaţi IT-işti şi care ar trebui să plătească nişte costuri suplimentare de 8,5%. Am luat noi o marjă ca să fim siguri că acoperim integral toate costurile companiilor, ca să nu fie niciun cost suplimentar datorită transferului contribuţiilor. O să explicăm şi mecanismul, astfel încât fiecare dintre angajatori să facă solicitarea şi să primească diferenţa de bani pe care altfel ar fi trebuit să o suporte din bugetul propriu. Nu cred că vom reuşi să intrăm cu ea în şedinţa de Guvern de mâine, dar în următoarea, cu certitudine”, a declarat Mişa, la Palatul Parlamentului.

În ceea ce priveşte încasările la bugetul statului, el a precizat că acestea au depăşit veniturile prognozate în Legea bugetului, notează Agerpres.

 

Potrivit unor modificări ale Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale trec de la angajator la angajat, iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%.

Nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă, din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.

Angajaţii firmelor din IT beneficiau de scutiri de la plata impozitului pe veniturile salariale.

3 comentarii

  1. Poate unul fraier sau de pregatire indoielnica este cel care accepta un salar mai mic 3000 lei sau poate un biet operator calculator necajit care nu este IT-st cu facultate. In strainatate IT -i castiga peste 2000 Euro ( peste 8000 lei)!.

  2. Adica, primesc Pomana !!!……Astia nu platesc impozite si contributii la bugetul statului dupa veniturile lor deoarece au scutire in schimb beneficiaza de pomana pe care-i primesc din banii contribuabililor !. Bateti-va in piept cu o caramida cu demnitatea voastra si stati cu mana intinsa dupa pomana !!!. Salariul unui IT-ist este peste 3000 lei si nu este impozabil !. Si tot nu le ajunge…….Nerusinatilor !!!.

Lasă un răspuns

Connect with