20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Istoria moţiunilor de cenzură

Scris de Dumitru Păcuraru, 24 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

O moţiune de cenzură este cea mai importantă bătălie dintre putere şi opoziţie, dintre majoritatea şi minoritatea din parlament. Este echivalentul marilor bătălii în care o armată mai mică învinge o armată mai mare. Sau echivalentul unei bătălii în care o armată mai mare decimează o armată mai mică.

Istoria moţiunilor de cenzură din Parlamentul României cuprinde, cum este şi firesc, mai multe victorii ale majorităţii şi mai puţine ale minorităţii sau opoziţiei. Cea mai răsunătoare rămâne moţiunea de cenzură prin care PSD şi-a dat jos propriul guvern. Drept răzbunare pentru că premierul Sorin Grindeanu a refuzat să-şi dea demisia a fost numirea lui într-o funcţie de director plătită cu zece mii de euro pe lună. Despăgubiri de război.

Dacă ne uităm în urmă putem uşor observa că toate moţiunile de cenzură soldate cu căderea guvernului au fost iniţiate de PSD. Astfel a căzut guvernul Boc şi guvernul Ungureanu. Emil Boc a reuşit să-şi refacă majoritatea şi a rămas în continuare premier. Mihai Răzvan Ungureanu, susţinut de PDL, nu a reuşit să-şi refacă majoritatea şi la guvernare a intrat PSD.

În parlamentele în care există un echilibru între putere şi opoziţie moţiunile de cenzură sunt, totuşi, rare. Un prim ministru îşi dă demisia când nu-şi poate îndeplini programul de guvernare. La noi nu există demisie de onoare. Partidele se cramponează de putere cu o forţă demnă de cauze mai bune.

După alegerile din 2016 între putere şi opoziţie s-a creat o discrepanţă uriaşă. Scorul la care au câştigat PSD şi ALDE le-au permis celor două partide să formeze o majoritate zdrobitoare. În plus UDMR a semnat  cu cele două partide un protocol de colaborare parlamentară.

PNL cu un număr mic de parlamentari, în jur de 90,  a adunat semnături pentru introducerea unei moţiuni de cenzură. S-a raliat iniţiativei USR, apoi PMP, partidul lui Băsescu.  Tema moţiunii: revoluţia fiscală, gafele guvernării. Şansele de trecere: zero. Titlul: prost ales, o glumiţă pe seama unui joc de cuvinte şi a unui proverb popular „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”.

Impactul ar fi putut fi zdrobitor pentru PSD. Dar şi pentru PNL şi aliaţi. PSD se apără arătând că a vrut să majoreze salariile, să susţină firmele prin măsuri de relaxare fiscală, iar opoziţia se opune. PNL a acuzat PSD că aruncă ţara în haos, dar nu a reuşit să demonstreze fără putere de tagădă.

Moţiunile de cenzură oferă politicienilor şansa de a-şi demonstra măiestria oratorică. În astfel de ocazii se afirma Crin Antonescu, până acum recunoscut drept cel mai bun orator din parlamentul ultimilor ani. Ludovic Orban, din păcate, nu se ridică la nivelul lui. Traian Băsescu s-a făcut remarcat prin replicile scurte şi acide. La USR nu a apărut nici o figură carismatică, nici un mare vorbitor.

Întotdeauna discursul primului ministru, indiferent cine este el, este aşteptat să electrizeze sala. La fel ale liderilor partidelor, respectiv al celui din opoziţie şi al celui de la guvernare. Ce mari oratori avem acum? 

Sunt atâtea subiecte fulminante şi nu avem cine să le transpună în discursuri istorice. Vocile din ce în ce mai palide şi neconvingătoare ale politicienilor ne arată că, de fapt, nu avem mari politicieni. Avem mari dispute, în jurul cărora fiecare bâiguie câte ceva.

Abonează-te acum Online!