Audienţe în direct, cu Ioan Anițaș, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune și necesitate (reluare)01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leș. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluția fiscală.(reluare) Iată omul cu Gabriel Ghișan,invitat: Călin Durla. 03.50 Mesager educaționa, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învățământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.45 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, invitat: Nicolae Popan. Titlul emisiunii: Carnea de struț. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Anițaș, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune și necesitate (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.40 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăți în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.15 La psiholog, Ioana Vladimirescu,invitat: Adriana Laszlo.Titlul emisiuni: Obiceiurile fericirii. 10.50 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruț. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălțarea la cer. 11.40 Teleshopping 12.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leș. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluția fiscală.(reluare) 13.00 Știri 13.30 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Viața la țară, cu Ioan Anițaș. Titlul emisiunii:Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit. 15.40 Iată omul cu Gabriel Ghișan,invitat: Călin Durla. 16.45 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.35 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Universal Band. 18.30 Audiențe în direct 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghișan,invitat- Sebi Borlaștean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Știri

Istoria moţiunilor de cenzură

Scris de Dumitru Păcuraru, 24 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

O moţiune de cenzură este cea mai importantă bătălie dintre putere şi opoziţie, dintre majoritatea şi minoritatea din parlament. Este echivalentul marilor bătălii în care o armată mai mică învinge o armată mai mare. Sau echivalentul unei bătălii în care o armată mai mare decimează o armată mai mică.

Istoria moţiunilor de cenzură din Parlamentul României cuprinde, cum este şi firesc, mai multe victorii ale majorităţii şi mai puţine ale minorităţii sau opoziţiei. Cea mai răsunătoare rămâne moţiunea de cenzură prin care PSD şi-a dat jos propriul guvern. Drept răzbunare pentru că premierul Sorin Grindeanu a refuzat să-şi dea demisia a fost numirea lui într-o funcţie de director plătită cu zece mii de euro pe lună. Despăgubiri de război.

Dacă ne uităm în urmă putem uşor observa că toate moţiunile de cenzură soldate cu căderea guvernului au fost iniţiate de PSD. Astfel a căzut guvernul Boc şi guvernul Ungureanu. Emil Boc a reuşit să-şi refacă majoritatea şi a rămas în continuare premier. Mihai Răzvan Ungureanu, susţinut de PDL, nu a reuşit să-şi refacă majoritatea şi la guvernare a intrat PSD.

În parlamentele în care există un echilibru între putere şi opoziţie moţiunile de cenzură sunt, totuşi, rare. Un prim ministru îşi dă demisia când nu-şi poate îndeplini programul de guvernare. La noi nu există demisie de onoare. Partidele se cramponează de putere cu o forţă demnă de cauze mai bune.

După alegerile din 2016 între putere şi opoziţie s-a creat o discrepanţă uriaşă. Scorul la care au câştigat PSD şi ALDE le-au permis celor două partide să formeze o majoritate zdrobitoare. În plus UDMR a semnat  cu cele două partide un protocol de colaborare parlamentară.

PNL cu un număr mic de parlamentari, în jur de 90,  a adunat semnături pentru introducerea unei moţiuni de cenzură. S-a raliat iniţiativei USR, apoi PMP, partidul lui Băsescu.  Tema moţiunii: revoluţia fiscală, gafele guvernării. Şansele de trecere: zero. Titlul: prost ales, o glumiţă pe seama unui joc de cuvinte şi a unui proverb popular „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”.

Impactul ar fi putut fi zdrobitor pentru PSD. Dar şi pentru PNL şi aliaţi. PSD se apără arătând că a vrut să majoreze salariile, să susţină firmele prin măsuri de relaxare fiscală, iar opoziţia se opune. PNL a acuzat PSD că aruncă ţara în haos, dar nu a reuşit să demonstreze fără putere de tagădă.

Moţiunile de cenzură oferă politicienilor şansa de a-şi demonstra măiestria oratorică. În astfel de ocazii se afirma Crin Antonescu, până acum recunoscut drept cel mai bun orator din parlamentul ultimilor ani. Ludovic Orban, din păcate, nu se ridică la nivelul lui. Traian Băsescu s-a făcut remarcat prin replicile scurte şi acide. La USR nu a apărut nici o figură carismatică, nici un mare vorbitor.

Întotdeauna discursul primului ministru, indiferent cine este el, este aşteptat să electrizeze sala. La fel ale liderilor partidelor, respectiv al celui din opoziţie şi al celui de la guvernare. Ce mari oratori avem acum? 

Sunt atâtea subiecte fulminante şi nu avem cine să le transpună în discursuri istorice. Vocile din ce în ce mai palide şi neconvingătoare ale politicienilor ne arată că, de fapt, nu avem mari politicieni. Avem mari dispute, în jurul cărora fiecare bâiguie câte ceva.

Abonează-te acum Online!