Image 1
Image 2

Iohannis și Tudose cer implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populaţiei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, luni, Guvernului să implementeze ”de urgenţă” un sistem de avertizare rapidă a populaţiei în situaţii de criză, să explice dacă procedurile au fost respectate şi cine este vinovat de ”neglijenţă şi incompetenţă”.

”Furtunile care au lovit cu o violenţă extremă România, în cursul zilei de duminică, arată vulnerabilităţile şi ineficienţa sistemului de prevenire a populaţiei şi reducere a riscului de producere a dezastrelor. Fenomenele meteo foarte grave au provocat numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi au lăsat în urmă zeci de răniţi. Gândurile mele de compasiune se îndreaptă către familiile îndoliate, cărora le transmit sincere condoleanţe. Totodată, le doresc însănătoşire grabnică celor răniţi şi le mulţumesc salvatorilor”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a afirmat că protejarea vieţii cetăţenilor şi prevenirea în cazuri extreme sunt ”obiective prioritare” ale Guvernului, iar în procesul de comunicare internă a instituţiilor statului ”nu pot fi tolerate niciun fel de disfuncţionalităţi”.

”În consecinţă, solicit Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate în astfel de cazuri şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă. Trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util şi în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale. De asemenea, solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populaţiei, dar şi pentru perfecţionarea procedurilor de management integrat al situaţiilor de criză. Absenţa unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranţei naţionale”, mai precizează Iohannis.

Şeful statului este de părere că existenţa unui astfel de sistem ar fi putut duce la evitarea unei tragedii precum cea de duminică şi că ”pasarea responsabilităţii” între structurile statului nu salvează vieţi şi nu ajută la diminuarea pagubelor materiale.

”Dacă există autorităţi ale statului şi persoane în funcţii publice care nu au acţionat conform atribuţiilor, acestea sunt obligate să răspundă în faţa legii. Totodată, pe lângă perfecţionarea sistemelor şi procedurilor, pregătirea cetăţenilor pentru situaţii de urgenţă, în care şcoala să aibă un rol important, este absolut necesară. Numai printr-o campanie continuă de educare şi conştientizare a populaţiei putem dezvolta capacitatea de anticipare şi reacţie a oamenilor atunci când se confruntă cu asemenea fenomene meteo periculoase sau cu alte situaţii de criză”, a conchis Iohannis, citat de Mediafax.

 

Sistem de alertă prin reţelele de telefonie mobilă

 

Premierul Mihai Tudose a anunţat că, săptămâna viitoare, va începe implementarea unui sistem de alertă prin reţelele de telefonie mobilă pentru ca cetăţenii să poată primi informaţii prin sms atunci când există un pericol în zona în care se află.

 

“Sunt toate autorităţile în alertă. Săptămâna viitoare este obligatorie implementarea unui sistem de alertă prin reţelele de telefonie mobilă pe fiecare zonă. Cine e în zona de acoperire pe zona în pericol, să primească automat această alertă pe telefonul mobil. Dacă am văzut în filme, poate fi şi implementat”, a declarat premierul Mihai Tudose la Antena 3, citat de Mediafax.

Premierul a precizat că a solicitat ajutorul armatei pentru a elibera drumurile.

“Este o tragedie. Se face tot ceea ce e omeneşte posibil de autorităţile statului pentru a restaura liniştea şi ordinea în ţara. Doamna ministrul Carmen Dan coordonează centrul de criză de la Bucureşti, toate autorităţile sunt în alertă. Sunt opt decese. Armata a reacţionat rapid la solicitarea de ajutor, participă la misiuni de dejagare a drumurilor, a căilor ferate. Tot ce înseamă forţele ISU, Jandarmerie şi Armată participă la înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice. S-au luat măsuri, se înlocuiesc locomotivele electrice cu cele disel, partea electrică e la pământ. La Bistriţa-Năsăud, spitalul judeţean merge pe generator”, mai spus Tudose.

Premierul a precizat că la unităţile medicale din toate zonele afectate medicii au venit la serviciu din proprie iniţiativă. “Au venit toţi singuri la serviciu pentru a salva vieţi”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with