Image 1
Image 2

Iohannis și România înfricoșătoare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Văzând ce se întâmplă în aceste zile se poate înțelege de ce Vasile Blaga a acceptat să dispară numele partidului Democrat Liberal. A fost atacat violent și de simpatizanți și de adversari. Se aduceau argumente puternice pentru continuitate. PDL a dat un primar general, un prim ministru, un președinte al țării etc. Ceva nu se spunea și nu se știa. PDL păstra în cel mai mare secret că în interiorul său a permis existența celor mai puternice celule de tip mafiot. În spatele acestui partid s-au făcut afaceri de sute de milioane  de euro. Acel partid l-a dat pe Traian Băsescu, dar și pe Dorin Cocoș, soțul “celui mai bun produs al partidului”. Afacerile din dosarul retrocedărilor au ieșit la iveală după dispariția prin fuziunea cu PNL a partidului care a dominat scena politică o bună perioadă de timp în mandatul lui Traian Băsescu. Chiar și atunci când nu se afla la guvernare, beneficiind de protecția președintelui, oamenii din PDL își vedeau de afaceri. DNA nu s-a atins decât de unii dintre ei, intrați în disgrație sau nesemnificativi. SRI probabil avea informații despre ce învârtea Laura Bica, șefa DIICOT și fostă secretară de stat la Justiție. Cert este că abia acum se află despre tunurile de sute de milioane de euro date de oamenii din PDL.
Cum din partid nu a mai rămas decât imnul, asupra cui se va răsfrânge imaginea de partid corupt? Dacă se va dovedi că în afacerea retrocedărilor a fost implicată și Elena Udrea, este foarte posibil ca PMP să nu aibă o evoluție după cum și-a dorit Traian Băsescu. Cât din imaginea negativă va prelua noul PNL? O parte dintre cei implicați în afaceri oneroase au rămas alături de Vasile Blaga. “Greii” Ioan Oltean, Adriean Videanu, Radu Berceanu s-au confundat cu PDL. Lista poate continua. Ceea ce se reține este că și PDL a fost un partid la fel de corupt ca PSD-ul pe fruntea căruia Traian Băsescu a pus această etichetă din timpul guvernului Năstase. Democrat liberalii au câștigat multe bătălii politice fluturând steagul anticorupției.
Klaus Iohannis a preluat din mers steagul luptei împotriva corupției. Ieri a citit un mesaj încurajator pentru instituțiile abilitate să ancheteze actele de corupție. A definit termenul, ajungând la concluzia că în zece ani o națiune poate ajunge la performanțe inimaginabile. Discursul nu a fost strălucit, uzând de un limbaj comun, ca să nu spunem de o limbă de lemn, însă importantă este poziția președintelui ales. Cum va reuși să fie “un aliat” al celor care luptă împotriva corupției? Cât se poate de simplu: să nu se înconjoare de oameni puși pe căpătuială. Să nu urmeze exemplul lui Traian Băsescu și a lui Ion Iliescu. Cel mai important este să nu aibă un “partid de suflet” pe care să-l protejeze. Dar poate atinge PNL performanțele pe care și le propune fără ajutorul președintelui Iohannis? Ca și PSD, nici PNL nu este un partid reformat. În interviurile acordate unor ziare străine, Klaus Iohannis afirma că guvernul Ponta se va eroda și, prin urmare, va fi schimbat de un guvern PNL. Mai mult, are convingerea că în 2015 PNL va avea majoritate în parlament. Acest lucru înseamnă concentrarea puterii într-o singură mână. Dacă într-adevăr dorește să  aducă la putere cu orice preț partidul propriu, și Klaus Iohannis are toate șansele să pășească pe urmele celorlalți președinți. Eșuarea proiectului Iohannis ar fi o lovitură cruntă pentru toți cei ce și-au pus speranțele într-un “altfel de președinte”. Peste mai puțin de o lună va prelua mandatul și se va stabili la Cotroceni. Abia pe urmă vor vedea ce fel de președinte va fi. Deocamdată el vorbește despre “o Românie înfricoșătoare” din cauza corupției. Printre cei care au adus țara în situația de a-l speria pe Klaus Iohannis sunt foarte mulți politicieni  care l-au ajutat să ajungă președinte.

Un sondaj privit de jos în sus

Mi s-a întâmplat să văd ultimele rezultate ale unui sondaj de jos în sus. Mi-a scăpat prima parte, a premianților, pe care, în linii generale, îi știam.