Image 1
Image 2

Iohannis, Dragnea și Grindeanu, la bilanțul MApN

Klaus Iohannis și Gabriel Leș
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Klaus Iohannis și Gabriel Leș
Klaus Iohannis și Gabriel Leș

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut marți, la Ministerul Apărării Naţionale, o alocuțiune în cadrul autoevaluării activităţii Ministerului Apărării Naţionale pentru anul 2016 în cadrul căreia nu a ezitat să trimită săgeți către actualul Guvern spunând că „bugetul apărării a reprezentat pentru mine, aşa cum bine ştiţi, o prioritate.

“La începutul acestui an însă, bugetul Apărării a fost subiect de controverse politice. Controversele au apărut după ce Ministerul de Finanţe a făcut publică prima variantă a bugetului de stat, în care Ministerul Apărării Naţionale nu primea cei 2% din PIB, deşi era obligaţie asumată de România faţă de aliaţii din NATO. (…)

Ne aflăm într-un context deosebit de dinamic al transformărilor mediului internațional, caracterizat de acutizarea fără precedent, după sfârșitul Războiului Rece, a provocărilor la adresa securității globale și regionale. (…) Într-un astfel de context, devine cu atât mai important pentru România să-şi dezvolte direcţiile pe care îşi fundamentează politica externă. În acest sens, pentru noi rămân prioritare consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii şi construirea unui profil mai puternic în NATO şi Uniunea Europeană, ca piloni strategici pentru garantarea securităţii ţării noastre”, a declarat Iohannis.

 

Dragnea: 2% din PIB reprezintă doar minimum ce trebuie alocat pentru Apărare

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat marți că 2% din PIB reprezintă minimum care trebuie alocat Ministerului Apărării în următorii zece ani.

El a spus că alocarea a 2% din PIB Apărării în anii următori va asigura condițiile pentru implementarea prevederilor ce se referă la transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei până în anul 2026.

“Trebuie avută în vedere stimularea industriei de apărare prin producția autohtonă în raport cu necesitățile și cerințele Armatei la standardele de calitate impuse, precum și creșterea gradului de încredere a populației în capacitatea proprie a țării noastre de a avea o reacție solidă în fața unor provocări ostile și complexe de tip hibrid sau pentru contracararea unor amenințări de tip asimetric. (…) 2% din PIB reprezintă doar minimum ce trebuie alocat pentru Apărare în următorii 10 ani”, a afirmat Dragnea, la bilanțul MApN pe anul trecut.

Potrivit acestuia, Armata reprezintă o instituție fundamentală a statului român, notează Agerpres. El a arătat că Armata este un exemplu de “fermitate, promptitudine și profesionalism”.

 

Grindeanu: Guvernul susține consolidarea capacității de apărare

 

Guvernul susține “cu seriozitate” obiectivele privind consolidarea capacității de apărare națională, a declarat marți premierul Sorin Grindeanu, el subliniind importanța îndreptării eforturilor MApN către promovarea intereselor strategice naționale la nivelul NATO și UE, dar și în direcția asigurării stabilității regionale.

El a precizat că mediul internațional de securitate este tensionat, cu “o combinație îngrijorătoare de riscuri și amenințări tot mai complexe”. Acesta s-a arătat încrezător că bugetul alocat Apărării va asigura un “teren solid” pentru o modernizare accelerată a Armatei.

Prim-ministrul a apreciat că Armata Română dă dovadă în mod constant de coerență și credibilitate, afirmând că România este un “aliat serios” în NATO.

 

Gabriel Leș: România e pregătită să facă față evoluțiilor din mediul de securitate

România este pregătită să facă față evoluțiilor complexe din mediul de securitate care se manifestă în regiune, fiind datoria ei să aibă un sistem militar eficace, adaptat la contextul regional, a declarat marți ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, la bilanțul MApN pe anul 2016.

El a precizat că bugetul instituției, de 2% din PIB, permite angajarea în direcția modernizării sistemului militar, notează Agerpres.

“Este datoria noastră să avem un sistem militar eficace și adaptat la contextul regional de securitate. Această nouă arhitectură a apărării implică o forță umană foarte bine pregătită, condiții corespunzătoare de muncă și o dotare modernă, care să permită armatei noastre să își îndeplinească misiunile la standardele așteptate de societate”, a punctat Leș.

Potrivit acestuia, în actualul context internațional, preocuparea principală a MApN a fost creșterea capacității operaționale a armatei, lucru care a depins în mare măsură de bugetul avut la dispoziție.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with