00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 01.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 02.25 Ne Cheamă Natura 03.25 Portret de artist 04.15 Concert Samus Quit Art - la Poesis 05.20 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Viorel Verzeş. Titlul emisiuni: Cât de sigur e sistemul de pensii de stat?(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Ziua pomiculturii sărbătorită la Săuca. 10.30 Religie cu Eva Laczko, invitaţi: Pallai Bela, Roman Janos. Titlul emisiunii: Retrospectiva vizitei papale. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni cu tânăra generaţie în scop ecologic. 14.10 Teleshopping 14.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 15.40 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 16.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 17.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Gheorghe Sabău. Titlul emisiunii: Box în weekend: Cupa Voinţa – memorial Timofie Pogăciaş şi Liviu Gheţe. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 25.06.2019

Iohannis, atac la PSD de Ziua Europei: Sunt voci în România care dau vina pe Europa şi Bruxelles pentru aproape orice

Scris de Stela Cădar, 09 mai 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la recepţia dedicată Zilei Europei, că în România sunt voci care dau vina pe Europa şi Bruxelles pentru aproape orice şi ignoră beneficiile apartenenţei la această structură. De la recepţia dedicată Zilei Europei a lipsit al doilea om în stat, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în schimb la eveniment au participat premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, miniştrii, foştii preşedinţi Emil Cosntantinescu şi Traian Băsescu.

Vă prezentăm în continuare textul discursului preşedintelui României, Klaus Iohannis: „Mă bucur să celebrăm împreună Ziua Europei, care, în acest an, are o însemnătate foarte mare pentru noi fiindcă celebrăm Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia. Marcăm, în această zi, şi 141 de ani de la proclamarea independenţei de stat a ţării noastre. Indiscutabil, România europeană de astăzi nu ar fi existat fără aspiraţiile şi sacrificiile generaţiilor anterioare.

De-a lungul timpului, 9 Mai a devenit o dată reper pentru Uniunea noastră şi un moment de necesară reflecţie asupra viziunii părinţilor fondatori, care au înţeles cât de important era să lase urmaşilor un spaţiu durabil de solidaritate, ferit de riscul repetării experienţelor devastatoare ale celor două războaie mondiale.

Proiectul european a schimbat fundamental continentul nostru. Este una dintre cele mai puternice idei politice articulate vreodată, care a transformat Europa într-o zonă de pace şi de prosperitate.

Milioane de oameni trăiesc de peste şase decenii o viaţă mai bună, în care drepturile şi libertăţile le sunt respectate, regiuni întregi au susţinerea financiară pentru a-şi depăşi dificultăţile şi a se dezvolta, generaţii de tineri pot studia în marile universităţi europene.

Pare greu de imaginat astăzi o Europă cu graniţe între statele sale, o Europă în interiorul căreia să fie dificil să călătoreşti, pare greu de imaginat o Europă fărâmiţată de neîncrederea între ţări.

Hrănindu-se într-un mod populist din seva euroscepticismului, unii politicieni pun sub semnul întrebării rolul şi relevanţa Uniunii Europene. Ei sunt cei care omit cu bună ştiinţă beneficiile uriaşe ale apartenenţei la acest proiect, sugerând că ne-ar fi, poate, mai bine în afara marii familii europene.

Auzim în ultima vreme în România voci care dau foarte uşor vina pe Europa şi pe Bruxelles pentru aproape orice. Este cel mai facil discurs din partea celor deranjaţi de standardele europene de democraţie autentică. Ceea ce nu spun însă aceşti politicieni este că fără democraţie, fără stat de drept, fără legi corecte nu există prosperitate şi bunăstare pentru majoritatea cetăţenilor. Ar exista doar privilegii pentru un grup restrâns aflat la putere.

Răspunsul nostru trebuie să fie hotărât şi să se bazeze pe avantajele incontestabile ale apartenenţei la Uniunea Europeană.

Unul dintre bunurile cele mai de preţ ale Europei este democraţia. Pluralismul politic, guvernarea corectă şi în beneficiul tuturor, egalitatea în faţa legii, asigurarea unei justiţii independente sunt valori care au stat la baza dezvoltării statelor europene. Apărarea lor, a acestor valori, a redevenit astăzi o prioritate.

Viitorul ţării noastre nu poate fi deturnat de la direcţia pe care s-a înscris. Europa este pentru România marea familie alături de care împărtăşeşte valori, aspiraţii şi un drum comun de dezvoltare.

Democraţia rezistă prin implicare civică activă şi permanentă, libertatea se păstrează având curajul de a lupta pentru valorile în care credem, dreptatea prevalează când vocile celor care denunţă minciuna şi incorectitudinea nu se lasă intimidate. Locul României este alături de ţările europene în care democraţia, libertatea şi dreptatea triumfă.

În primul semestrul al anului 2019, România va exercita Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, într-o perioadă de maximă importanţă pentru proiectul european.

Pe durata mandatului nostru, se vor desfăşura următoarele alegeri la nivel european.

Acestea vor constitui punctul de plecare al următorului ciclu instituţional european, şi aici mă refer la constituirea următorului Parlament European, precum şi, ulterior, a viitoarei Comisii Europene.

Este important ca rezultatul acestor alegeri să reprezinte un succes pentru spiritul pro-european şi să susţină o agendă ambiţioasă de consolidare a Europei.

Pe durata Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, România va acţiona de o manieră vizibilă, angajată şi constructivă în discuţiile pe tema viitorului Europei. Spun acest lucru pentru că, de astăzi într-un an, pe 9 mai 2019, România va găzdui la Sibiu Summitul European extraordinar, care va defini direcţiile de dezvoltare a proiectului european.

Este important ca viitoarea Agendă Strategică pe care o vom dezbate la Sibiu, ca rezultat al procesului de reflecţie privind viitorul Uniunii Europene, să aducă răspunsuri credibile pentru cetăţenii noştri.

Parcursul european care va fi decis se va reflecta şi în procesul de modernizare şi reformă a bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027.

Negocierile vor fi dificile, având în vedere numeroasele presiuni generate de retragerea din Uniune a unui contribuitor important – Marea Britanie, precum şi de noile provocări cu care se confruntă Uniunea – migraţie, securitate, apărare.

Chiar dacă ne aflăm în plin proces de definire a viitorului Uniunii, fundamentele pe care construcţia europeană s-a sprijinit trebuie menţinute şi consolidate.

O Europă întărită are nevoie, în continuare, de politici puternice, cum au fost şi trebuie să rămână cele de finanţare a infrastructurii, a formării profesionale, a incluziunii şi integrării sociale ori de dezvoltare a zonelor rurale şi de acordare de sprijin direct pentru fermieri.

De asemenea, Piaţa internă şi cele patru libertăţi fundamentale sunt şi trebuie să rămână componente esenţiale pentru a atinge bunăstarea şi creşterea economică la nivelul întregului spaţiu european.

Moneda unică rămâne una dintre cele mai tangibile dovezi ale integrării europene. România se angajează să adere la Zona Euro cât mai repede posibil, odată ce toate criteriile vor fi îndeplinite, cu scopul unui rezultat durabil atât în beneficiul cetăţenilor, cât şi al ansamblului economiei româneşti.

Un alt domeniu în care unitatea europeană este esenţială este cel al securităţii interne. În condiţiile în care România este deja un furnizor de securitate, la cele mai înalte standarde, pentru Uniunea Europeană, vom continua demersurile pentru integrarea noastră cu drepturi depline în Spaţiul Schengen, integrare care va contribui la consolidarea securităţii întregii Uniuni Europene.

Într-o perioadă complicată la nivel global, lumea are nevoie de o Europă unită şi consolidată mai mult decât oricând. De prea multe ori noi, europenii, uităm cât de puternici putem fi împreună.

Iată un motiv pentru care avem nevoie de Ziua Europei, să fim mândri de ceea ce am realizat până acum, dar, în acelaşi timp, să conştientizăm că pacea şi securitatea, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, pe care le luăm ca fiind de la sine înţelese, sunt garanţii câştigate cu greu şi care pot fi pierdute dacă nu le protejăm în continuare.

Cred cu tărie că destinul Uniunii Europene trebuie să fie configurat pe fundamentele politicilor sale de succes, pe obiectivul principal al consolidării spaţiului european al libertăţii, al prosperităţii, al securităţii şi al unităţii.

Sper că aşa va arăta viitorul, sper că vom rămâne cu toţii, împreună, angajaţi pe acest drum.

La mulţi ani, România! La mulţi ani, Europa!”

Abonează-te acum Online!
 1. ALEX al V-lea a spus: 13 mai 2018, ora 08:55

  De cand ambasadorii nu ne mai dascalesc fatis, incep si principalii nostri politicieni sa-si dea cu parerea. Un pas mic pentru Iohannis si unul urias pentru Romania.

 2. nicu a spus: 11 mai 2018, ora 10:16

  Ziua si minciuna atit din partea opozitiei ,si a presedintelui care tot cauta dreptate cu luminarea la

 3. nicu a spus: 11 mai 2018, ora 10:12

  Ziua si minciuna atit din partea opozitiei ,si a presedintelui care tot cauta dreptate cu or ce proiect la CCR/

 4. ALEX al V-lea a spus: 10 mai 2018, ora 19:14

  Discursul nu e rau, semn ca Iohannis cand nu se lupta cu pesedistii are alta alura. Fostul primar al Sibiului si actual Presedinte al Romaniei tinteste Europa, probabil viseaza in fiecare noapte cum ii cedeaza tara dupa tara si devine Liderul Europei. Europa cu el in frunte nu va mai avea handicap in fata Americii si a lui Trump, nici in fata Rusiei si a lui Putin, restul lumii oricum nu mai conteaza. Cred ca Angela Merkel abia asteapta sa i-o plateasca lui Trump pentru felul cum a fost primita, ultimul avand alte gusturi in ceea ce priveste femeile, asa ca visul Lui ar putea deveni curand o realitate.

 5. Babacu a spus: 10 mai 2018, ora 12:13

  Iohannis nu s-a referit la politicieni romani, mai @nicu, iar daca e vorba de minciuni cred ca „simpaticii” tai pesedisti il depasesc muuuult pe Iohannis!

 6. nicu a spus: 10 mai 2018, ora 09:00

  cea mai mare minciunadin partea lui IOHANNIS nimen dar nimeni din nici un partid na pomenit asa ceva ca vrea sa iesim denUE, dar asemenea iesir a lui IOHANIISeste la ordinea zilei cu mincin ordinare…..

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.