Image 1
Image 2

Iohannis anunţă obligaţiile după 15 mai. Declaraţie la deplasarea între localităţi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că din 15 mai purtarea măştii de protecţie în spaţiile închise devine obligatorie, la fel şi păstrarea unei distanţe sociale,  dar şi igiena mâinilor. Pentru deplasarea între localităţi, românii vor avea nevoie de declaraţie. Vor fi deschise bisericile, dar doar pentru slujbe ţinute în aer liber.

Vă prezentăm declaraţia de presă:

Din păcate, epidemia COVID-19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de o mie de victime ale acestei epidemii. În continuare, avem în fiecare zi sute de cazuri noi.

Totuşi, se apropie data administrativă de 15 mai, când se termină starea de urgenţă şi vom intra într-o altă formă de organizare, tipică pentru situaţii de epidemii şi anume în starea de alertă. Foarte mulţi români se întreabă şi ne întreabă ce se schimbă după 15 mai, ce nu se schimbă, ce noutăţi avem pentru ei.

În primul rând, aş menţiona ce devine obligatoriu din 15 mai, sunt lucruri foarte simple, dar foarte, foarte importante. Primul lucru: din 15 mai devine obligatoriu portul măştii, o mască care acoperă gura şi nasul, atunci când ne găsim în spaţii interioare. De exemplu, când mergem la magazin sau când mergem să cumpărăm alimente sau în alte situaţii, de exemplu când mergem cu transportul public în comun, când intrăm în staţia de metrou, evident în metrou, deci în interior masca este obligatorie. Este obligatorie, atenţie, nu este o recomandare, este obligatorie păstrarea unei distanţe, distanţa obligatorie între persoane este de 1,5 metri, asta însemnând distanţa a două braţe; dacă amândoi întindem braţul, distanţa căutată este asta.

Igiena mâinilor devine obligatorie şi este extrem de importantă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât se poate de des şi întotdeauna când venim acasă de la magazin sau de la o activitate în afară.

Ce se redeschide? Se vorbeşte foarte mult despre aşa-numita relaxare. Am spus la început: nu este cazul să ne relaxăm, dar anumite activităţi trebuie reluate. În acest sens se redeschide parţial comerţul, se pot redeschide, din 15 mai, magazinele care au acces din exterior, care au acces direct din stradă, se redeschid saloanele de îngrijire personală, se redeschid muzeele.

O chestiune pe care nu putem să o dispunem, dar putem să o recomandăm: recomandăm autorităţilor locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile pentru accesul publicului.

La ce se renunţă? Ce înseamnă această relaxare pentru fiecare dintre noi? Se renunţă la obligaţia de a sta acasă şi se renunţă la obligaţia unei declaraţii atunci când ne deplasăm în interiorul localităţii. Deci, atenţie, putem să ne deplasăm în interiorul localităţii în care locuim fără să avem nevoie de declaraţie, fără să avem nevoie de acordul cuiva. Totuşi, în interesul nostru şi al celor pe care dorim să îi protejăm, nu trebuie să exagerăm, trebuie să renunţăm la deplasările la care se poate renunţa fără prea mari sacrificii. Ce rămâne, totuşi, obligatoriu este în continuare, în prima etapă, interzisă deplasarea în afara localităţii, sigur, cu excepţii. Aceste excepţii vor fi enumerate în decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, sunt excepţii naturale, de exemplu, cine merge la serviciu, merge; se poate merge în afara localităţii pentru muncile agricole; se poate ieşi din localitate pentru sporturi individuale, de exemplu mersul cu bicicleta. Totuşi, când ieşim din localitate este în continuare nevoie de o declaraţie, mai puţin în zonele metropolitane, unde, de exemplu, din comunele din jurul Bucureştiului foarte multă lume vine la serviciu în Bucureşti şi se întoarce. Pentru aceste deplasări, în interiorul zonei metropolitane, nu va nevoie de declaraţie. Dar dacă mergeţi, de exemplu, din Bucureşti într-un oraş din provincie, pentru a rezolva o problemă care se încadrează între excepţii, aveţi nevoie de o declaraţie scrisă.

O temă pe care eu personal o consider foarte importantă şi ştiu că sunt mulţi români care consideră această chestiune foarte importantă – bisericile. Serviciile religioase cu credincioşi vor fi reluate în condiţii speciale şi anume serviciile religioase cu credincioşi pot fi reluate în prima fază în curtea bisericii sau în faţa bisericii, deci în exterior. Credincioşii vor purta obligatoriu mască şi vor păstra obligatoriu distanţa de 1 metru şi jumătate. În a doua şi în a treia etapă, aceste condiţii vor fi, evident, rediscutate, dar noi considerăm că este important să facem un prim pas şi să facem iarăşi posibile serviciile religioase cu credincioşi, repet – în această primă etapă doar în aer liber.

Vreau acum să mulţumesc şi să apreciez munca celor din prima linie în lupta cu această epidemie – medicii, personalul medical, personalul care ajută în spitale şi în alte unităţi medicale. Astăzi, în mod special, felicitări asistenţilor medicali, fiindcă este ziua lor internaţională!

A rămas o categorie pe care aş menţiona-o şi anume sportivii. Pentru sportivi, avem două situaţii. Profesioniştii îşi pot relua cantonamentele în condiţii speciale de igienă, de verificări medicale, însă competiţiile sportive, în această primă etapă, nu vor începe. Deci, repet – sportivii profesionişti îşi pot relua cantonamentele în condiţii foarte clare descrise, dar competiţiile sportive nu vor reluate acum, în prima etapă. Pentru sportivii amatori este posibil să-şi reia activitatea doar acolo unde se face sport individual – sport individual, inclusiv dacă se foloseşte o bază sportivă, dar numai în aer liber. Deci, pentru amatori este posibil să îşi reia activitatea doar la sporturi individuale şi doar în aer liber. Iar dacă se foloseşte o bază sportivă, accesul în vestiar, deci acolo unde îşi schimbă echipamentul, nu este permis.

În final, mă adresez parlamentarilor, Parlamentului, care are în lucru o lege care reglementează activităţile, restricţiile şi felul în care se gestionează această stare de alertă. Este nevoie urgentă de această lege şi solicit Parlamentului, parlamentarilor, să decidă pe această lege cu maximă celeritate.

3 comentarii

  1. Eu nu inteleg(….) Daca mastile sunt obligatorii in spatiile inchise pt. a ne proteja conform spuselor lui Tatucu’ romanilor atunci de ce mai este nevoie sa pastram acea distanta sociala de 1,5 metri ?. Sau mastile nu ne protejeaza suficient ? , atunci de ce ne mai obliga ca sa le cumparam la preturi speculative ? . Inainte de pandemie aceste masti costau pe undeva in jurul a 50 bani. Diferenta pana la preturile actuale unde merg ?. De ce nu ne asigura masti la pretul de 50 bani ????. Este o escrocherie nationala !. Tatucu’ romanilor pe cine protejeaza,…, pe speculanti ? ….

  2. Ar fi masti si manusi in spitale ,daca s ar dal a personal macar o data pe zi o masca,dar toate sunt pentru controale.Daca esti prietena cu asistenta sefa primesti o masca daca nu medic fiind de o saptamana imi spal mastile .Ar trebui sa se faca tabel cu angajatii pe baza caruia fiecare pe semnatura sa primeasca cate o masca!

Lasă un răspuns

Connect with