Image 1
Image 2

Ioan Coroian îşi gospodăreşte ca la carte o microfermă de 10 ari

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru o singură persoană, suprafaţa este îndeajuns pentru a-i ocupa tot timpul

În ideea de a oferi sugestii pentru iniţierea unei afaceri administrate de un pensionar (fost poliţist), pe măsura puterilor sale, am vizitat microferma la care lucrează col.(r) Ioan Coroian, în vecinătatea pădurii Noroieni.

Ferma este sectorizată pe categorii de culturi diverse: pomi mici, pomi mari, căpşuni, porumb dulce, zarzavaturi.

Culturile de pomi

Partea cea mai atent gospodărită a fermei sale – o adevărată bijuterie – este cultura de pomi superintensivi: un rând de peri, trei rânduri de meri şi un rând de pruni. Pomii sunt plantaţi din metru în metru pe 2 ari şi jumătate şi au ajuns deja în anul patru la o înălţime de circa 4 metri. Fructificarea a început încă din al doilea an de la plantare, numai că anul acesta recolta a fost în parte compromisă de un îngheţ care a avut loc în primăvară, tocmai când pomii erau în floare.
“Este o cultură foarte pretenţioasă, în sensul că necesită multe lucrări de întreţinere: afânarea terenului în jurul tulpinii, tăierile de amenajare a coroanei, mai multe stropiri pentru a preveni bolile, fertilizare cu îngrăşăminte naturale”, ne spune gospodarul. De asemenea, între rânduri, iarba este cosită săptămânal cu o motocositoare.
Dar şi mai importantă este irigarea suprafeţei de două ori pe săptămână cu circa 12-13 litri de apă de fiecare pom. Desigur, operaţia o face mecanizat. În acest scop, el a forat un puţ de apă, iar cu o pompă acţionată electric înmagazinează apa într-un bazin de o mie de litri la 5,5 m înălţime. De acolo, apa este distribuită în cădere liberă, prin conducte de polietilenă, perforate în dreptul fiecărui pom.
Alături, are încă o parcelă de veo 3 ari, cu pomi mai mari: meri, cireşi, vişini, pruni, plantaţi la intervale de câte 4 metri unul faţă de celălalt. Această suprafaţă necesită mult mai puţine lucrări de întreţinere.

Cultura de căpşuni

Alte două parcele ale grădinii sunt rezervate culturii de căpşuni. În acest scop, şi-a amenajat terenul sub formă de şiruri de movile, “biloane”, cum le spune gospodarul. Fiecare dintre cele două parcele este formată din câte şase şiruri de căpşuni, pe lungimi de 10 m. Biloanele sunt acoperite cu folie perforată (plantele fiind fixate în aceste perforaţii), iar sub folie este instalată o conductă de apă prevăzută cu orificii care asigură udarea prin picurare. Apa provine de la un alt puţ şi este alimentată tot cu o pompă electrică, iar udarea se face tot de două ori pe săptămână (în caz că nu plouă), în perioada de fructificare.
Cantitatea de căpşuni de aici o poate recolta şi valorifica singur, fără ajutoare. (Anul trecut a avut o suprafaţă dublă, dar volumul de muncă a fost prea mare pentru o persoană, aşa că şi-a reconsiderat cantitatea de efort.

Cultura de porumb dulce

În imediata vecinătate, Ioan Coroian şi-a amenajat o cultură de porumb dulce (“zaharat”, cum în place lui să spună). Şi porumbul este cultivat pe două parcele de câte 2,5 ari, în etape (la interval de circa o lună), pentru a avea continuitate în lucrări şi la vânzare (fie crud, fie fiert). La această cultură, irigarea se face cu aspersoare.

Alte experimente

Interlocutorul ne povesteşte că plănuise să crească iepuri de casă. Chiar construise în acest scop o cuşcă cu patru încăperi, proiectată ca la carte, pentru a face efort cât mai redus. Înfiinţase şi o cultură de lucernă în acest scop. Din păcate, i-a murit un iepure din cei doi cu care pornise la drum, aşa că s-a dat bătut (s-a lecuit, cum îi place lui să spună). Tot ce i-a mai rămas de făcut este să-şi valorifice frumuseţea de cuşcă, iar cu asta poate pune lacăt pe business.
Cum îi place însă să experimenteze, plănuieşte ca la primăvară să-şi cumpere 2-4 familii de albine şi, la venerabila vârstă de 75 de ani, să se califice în meseria de apicultor. Dacă încercarea îi va izbuti sau nu, vom trăi şi vom vedea la anul.
Până atunci, sfatul său pentru pensionarii care doresc să-şi ocupe timpul cu grădinăritul este să nu se întindă pe o suprafaţă mai mare de 10 ari. Este îndeajuns de mare pentru a o putea cultiva o singură persoană.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with