Image 1
Image 2

Ioan Ardelean, actor stabilit la New York, şi-a început cariera în Sătmar (VIDEO)

În seara recitalului
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
De la stânga la dreapta: Răzvan Dinu, manager de program ICR New York, Matei Varga, pianist, principesa Marina Sturdza, actorul Ioan Ardelean, Mircea Dorel-Suciu, director ICR New York
De la stânga la dreapta: Răzvan Dinu, manager de program ICR New York, Matei Varga, pianist, principesa Marina Sturdza, actorul Ioan Ardelean, Mircea Dorel-Suciu, director ICR New York

Am aflat cu bucurie, spre sfârşitul săptămânii trecute, că un fost actor al Teatrului de Nord va susţine un recital de poezie la Institutul Cultural Român din New York, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Ioan Ardelean a fost timp de şase ani membru al trupei române a teatrului sătmărean, iar de aproape 15 ani trăieşte şi lucrează în Statele Unite.

Recitalul a avut loc în seara de miercuri, 11 ianuarie 2017, iar Ioan Ardelean a împărţit scena cu pianistul Matei Varga. Programul recitalului său a cuprins versuri de Nichita Stănescu, Mihai Eminescu (desigur), Miron Radu Paraschivescu, George Topârceanu ş.a., dar şi un fragment din “Jurnalul” lui Mircea Cărtărescu, o carte care va sta la baza unui viitor spectacol la care Ioan lucrează în această perioadă.

Prezentăm un fragment din recital, înregistrat de Irina Maftei, una dintre spectatoare, căreia îi mulțumim pentru că ne-a permis să publicăm filmarea.

Şase ani la Teatrul de Nord

Ioan Ardelean, alintat “Puiu” de prieteni şi colegi, s-a născut în 1969 la Jibou. A urmat cursurile de actorie la Universitatea de Arte Târgu Mureş, clasa prof. univ. dr. Sorin Crişan, şi Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj, Facultatea de Teatru, clasa prof. univ. Marius Bodochi.

Un grup important din promoţia 1997 s-a îndreptat, după absolvire, spre Teatrul de Nord din Satu Mare. Au intrat atunci în trupa sătmăreană Pavel Bartoş, Monica Păscuţă, Olimpia Mălai, Sorin Oros, Ioana Bogăţan, Emanuel Petran. Dintre ei doar Sorin Oros mai activează la Satu Mare în zilele noastre.

Ioan Ardelean în anul 2000
Ioan Ardelean în anul 2000

Ioan Ardelean a debutat la Satu Mare la începutul stagiunii 1997-1998 într-un spectacol care a rămas în amintirea multor spectatori: “Petru sau petele din soare” de Vlad Zografi, în regia lui Cristian Ioan. Pentru prestaţia sa din această piesă tânărul absolvent a fost premiat la Festivalul Dramaturgiei Contemporane, care avea loc pe atunci la Braşov. A rămas unul din rolurile sale preferate din perioada sătmăreană, alături de cel din “Starea de asediu” de Albert Camus (regia Andrei Mihalache, producţie 2000) şi de monodrama “Telegrama” după textul lui Aldo Nicolaj, regizată de Ovidiu Caiţa, spectacol lansat în ianuarie 2003. Ioan Ardelean a reluat textul “Telegrama” jucându-l cu diverse ocazii în SUA.

Printre rolurile sale jucate pe scena sătmăreană mai amintim trei apariţii în comediile lui Caragiale – Tache Farfuridi în “O scrisoare pierdută”, regia Cristian Ioan; Catindatul în “D’ale carnavalului”, regia Radu Dinulescu; Nae Ipingescu în “O noapte furtunoasă”, regia Andrei Mihalache – şi rolul titular din “Carol” de Slawomir Mrozek, regia Carol Erdos.

Regretatul Ioan Gavrilaş scria despre Ioan Ardelean, după premiera cu “Telegrama”: “Cu obrajii traşi şi alcătuiţi nu numai din surâsuri, aplecat pe zile singure şi pierzându-se cu bucurie în desăvârşirea nos­talgică a Teatrului, Ioan Arde­lean îmi umple drumul, când îl întâlnesc, cu o lumină în care încolţesc pulberi roşiatice, de­sprinse din amurgul reflectoa­relor sub care a stat aseară. El este Actorul pus să sfarme ho­tare de farmec într-o poiană plină cu răsărituri. Ştie întot­deauna să sară gardul rampei; de aceea este întotdeauna să­rutat de pădurea de argint a aplauzelor.”­

Şocul întâlnirii cu America

În seara recitalului
În seara recitalului

În vara anului 2003 Ioan Ardelean a ieşit câştigător la Loteria Vizelor şi s-a hotărât să-şi încerce norocul în SUA, deşi nu cunoştea deloc limba engleză. Îşi aminteşte, amuzat, cum a buchisit o traducere a romanului “Crimă şi pedeapsă”, cu dicţionarul în braţe, ca să capete uzul noii limbi. A început de jos, a lucrat în construcţii, apoi în restaurante, şi încet-încet şi-a reconstruit cariera de actor, participând la mai multe cursuri şi ateliere de specialitate. Americanii, pragmatici cum îi ştim, nu sunt impresionaţi de fiţele de mari actori ale noilor veniţi, iar şcoala serioasă costă în State zeci de mii de dolari pe an. Totuşi, talentul şi puterea de a lupta pentru a se promova l-au adus pe Ioan Ardelean unde îi este locul: pe scenă şi, mai nou, pe ecran, cu apariţii de impact în filme, seriale TV produse de NBC sau HBO sau reclame cu largă expunere.

Din 2014 este profesor asociat la Universitatea din Târgu Mureş şi le spune mereu studenţilor să lupte pentru a se face cunoscuţi, cu orice mijloace, aplicând lecţia americană. Iar reîntâlnirea cu poezia i-a făcut mare plăcere, ca şi românilor din New York prezenţi în sala filialei ICR.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with