Image 1
Image 2

Investitorii continuă să se retragă în masă din Ucraina

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Investitorii continuă să se retragă în masă din Ucraina, în contextul escaladării violenţelor dintre protestatari şi forţele de ordine loiale preşedintelui Viktor Ianukovici, cu scăderi puternice pentru grivnă şi costuri de finanţare aproape de maxime record.

Tranşa de 2 miliarde de dolari plătită marţi de Rusia guvernului ucrainean, parte a împrumutului de 15 miliarde de dolari convenit în decembrie, a avut efecte minime pe pieţele financiare, transmite Bloomberg.

Astfel, costurile de finanţare ale Ucrainei au scăzut uşor, timp de numai o oră, după încasarea tranşei de la Rusia. Obligaţiunile guvernamentale cu maturitatea în luna iunie a acestui an s-au apreciat cu 1,4% la începutul şedinţei de tranzacţionare de marţi, însă au pierdut întreg câştigul pe parcursul zilei şi au închis în scădere cu 0,2%, după ce autorităţile au lansat un ultimatum pentru protestatarii din Piaţa Independenţei din Kiev.

Forţele de ordine au luat cu asalt Piaţa Independenţei marţi seară, după lăsarea întunericului, bilanţul primei nopţi de ciocniri violente soldându-se cu cel puţin 21 de morţi şi sute de răniţi, potrivit presei internaţionale. Agenţia Reuters transmite, citând autorităţile şi reprezentanţii opoziţiei, că au avut loc cel puţin 14 decese în rândul protestatrilor şi 7 în rândul forţelor de ordine, iar sute de persoane au fost rănite.

Ministerul Sănătăţii de la Kiev a anunţat, potrivit Bloomberg, că până miercuri la ora 6:00 au fost înregistrate 25 de decese în rândul protestatarilor şi forţelor de ordine.

Protestele au început în urmă cu trei luni, după ce Ianukovici a decis să se retragă dintr-un acord de liber schimb cu UE, optând pentru apropierea de Rusia, care a oferit o linie de finanţare de 15 miliarde de dolari.

Mişcările de stradă nu sunt izolate în Kiev, înregistrându-se incidente în cel puţin alte trei oraşe importante din vestul ţării. Potrivit uatorităţilor, protestatarii au ocupat sediile administraţiei regionale din oraşele Ivano-Frankivsk şi Liov. Potrivit presei locale, principala secţie de poliţie din Ternopil a fost incendiată.

Potrivit AFP, protestatari au preluat controlul asupra unor depozite de arme dintr-o unitate militară din Liov, după ce au luat-o cu asalt în cursul nopţii de marţi spre miercuri.

Randamentul mediu al obligaţiunilor de stat ucrainene cu maturitatea în acest an a atins marţi 21,92%, cu 12 puncte procentuale mai mult faţă de titlurile cu scadenţa în 2023.

Randamentele de referinţă ale obligaţiunilor guvernului ucrainean sunt aproape de maxime record pe piaţa secundară, iar grivna s-a prăbuşit cu peste 7% de la începutul lui 2014, la minimul ultimilor cinci ani, în pofida finanţării primite de stat de la Rusia. Rezervele băncii centrale au atins cel mai redus nivel din ultimii opt ani, în urma eforturilor de a limita declinul monedei naţionale. Autorităţle au introdus recent restricţii asupra tranzacţiilor financiare cu valută, în încercarea de a frâna retragerile de capital.

“Banii din Rusia nu reprezintă o soluţie. Situaţia a scăpat de sub control. Mă tem că va fi mai multă vărsare de sânge”, comentează pentru Bloomberg Dmitri Barinov, manager la fondul Union Investment Privatfonds din Frankfurt, cu active de 2,5 miliarde de dolari.

Barinov a afirmat că s-a retras complet din Ucraina după ce agenţia Standard & Poor’s a retrogradat, pe 28 ianuarie, ratingul ţării la nivelul “CCC+”. Trei zile mai târziu, Moody’s a coborât ratingul Ucrainei la “Caa2”. În feburarie, şi agenţia Fitch a înrăutăţit calificativul atribuit Ucrainei la “CCC”.

Managerul Union Privatfonds anticipează că ratingurile de credit ale Ucrainei ar putea fi reduse în continuare , presiunile pe cursul valutar vor creşte, iar în curând “am putea asista la retrageri masive de depozite bancare”.

Contractele credit default swap (CDS) prin care investitorii asigură datoriile Ucrainei faţă de posibilitatea de neplată au ajuns marţi la 11,98 puncte procentuale, aproape de maximul record înregistrat în anul 2009, potrivit datelor CMA, citate de Bloomberg.

Grivna s-a depreciat cu 7,4% de la începutul acestui an, dolarul urcând pe piaţa ucraineană la maximul ultimilor cinci ani, potrivit CNBC. Tranzacţiile valutare cu maturitatea la trei luni cotează dolarul la 9,65 grivne, în scădere cu 8,2% de la începutul lui 2014, potrivit Bloomberg.

Moneda ucraineană a scăzut marţi cu 0,8%, declin ameliorat de decizia autorităţilor de a permite importatorilor să cumpere valută. Indicele UX al bursei de la Kiev s-a prăbuşit marţi cu 4,22%.

Violenţele din noaptea de marţi spre miercuri de la Kiev au estompat efectul uşor pozitiv al reluării acordului de finanţare cu Rusia, întrerupt la finele lunii ianuarie după demisia premierului Mikola Azarov, care asigură în prezent interimatul.

Bancherul Tim Ash, economist şef la Standard Bank în Londra, comentează, potrivit Bloomberg, că sprijinul financiar rusesc către guvernul ucrainean a fost reluat pentru a asigura numirea unui premier compatibil cu interesele Rusiei. Ianukovici va desemna în cursul acestei săptămâni un candidat pentru funcţia de premier.

Fondurile primite de la Rusia vor acoperi necesarul de finanţare în valută al Ucrainei şi vor ajuta guvernul să-şi acopere datoriile în monedă străină, consolidând puterea lui Ianukovici până la alegerile de anul viitor, potrivit unui raport semnat de analistul Vadim Khramov de la Bank of America.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with