Image 1
Image 2

Întregul împărțit la 41 plus București

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Bugetul  a trecut de parlament votat de majoritatea USL fără nici un fel de probleme.  În public, pesediștii nu ezită să spună că este un proiect de buget foarte bun. Se măresc salariile și pensiile, scade CAS-ul, se promite un fond special pentru drumuri. Problemele apar în momentul în care întregul se împarte la cele 41 de județe plus municipiul București. Degeaba-i frumos întregul, dacă partea este știrbită.

Așa cum se tot spune că există interese de grup, iată că pot exista și nemulțumiri de grup. Dacă unui județ ca Satu Mare proiectul de buget i-a tăiat toate investițiile pe care s-a bătut toba în campaniile electorale, nemulțumirea trebuie să fie generală. Au fost văduviți toți locuitorii, indiferent de naționalitate sau culoare politică. Faptul că s-ar putea să vină niște fonduri din rezerve, de la ministerul dezvoltării, de la mediu sau de altundeva, nu poate compensa frustrarea liderilor USL, dar și a populației în ultimă instanță.

Practic acest buget va aloca județului Satu Mare doar sumele pentru cheltuielile curente. Prin urmare, dacă dorește să se dezvolte, județul Satu Mare trebuie să caute alte surse. Îi stau la dispoziție fondurile europene, cu condiția să facă proiecte. Poate ușura calea unor investitori, acordându-le unele facilități. În sfârșit, se poate gospodări mai bine, aranjând, făcând ordine și curățenie, gestionându-și sărăcia cu mai multă grijă. Dar, strict prin prisma bugetului recent votat, Satu Mare se numără printre județele nedreptățite. Motivele nu le discutăm acum.

Prin urmare, că este sau nu contestat de Traian Băsescu, că va fi adoptat anul acesta sau undeva în primele luni ale anului 2014, nu ne privește în mod deosebit. Am devenit simpli spectatori. Fiecare cetățean are dreptul de a fie partea președintelui Băsescu sau a USL. Jocurile de putere, manevrele de culise, interesele din spatele fiecărui politician, ne privesc în măsura în care avem o opțiune politică dincolo de repartizările din bugetul de stat.

Dacă guvernul Ponta nu a repartizat bani pentru investițiile din zonă, nimic nu-i împiedică pe sătmăreni să fie de partea premierului în lupta sa cu Traian Băsescu. Dimpotrivă, cei care au credite în euro constatând că în urma declarațiilor președintelui leul s-a devalorizat au toată îndreptățirea să fie porniți  împotriva lui Traian Băsescu. Vinovățiile, precum bugetul, se împart.

Un pic de dreptate are președintele, un pic de dreptate are și premierul. Balanța, la prima vedere înclină înspre Victor Ponta. Cu toate că a nedreptățit județul Satu Mare, viziunea premierului pare mai realistă. De bine de rău, prin memorandumul cu FMI și organismele Comisiei Europene, prin acordurile semnate cu China, primul ministru a încropit un proiect de viitor. Din păcate, președintele nu are un asemenea proiect. Nu a propus decât eliminarea accizei pe combustibil. Este prea puțin. Nu este o alternativă de anvergura proiectului propus de Ponta. Din moment ce   propune eliminarea unei taxe are  o anumită încărcătură populistă. În mod normal ar trebui să aibă mai mulți susținători.

Ecoul în rândul opiniei publice a fost destul de  slăbuț. Nu se simte nici din partea PDL o susținere fără rezerve a punctului de vedere prezidențial. Alături de Traian Băsescu a rămas  doar o mână de oameni. Susținând eliminarea unei taxe va recâștiga simpatia unei părți a populației, cu precădere a oamenilor din zonele neglijate de guvern prin distribuirea inegală a bugetului. Din păcate pentru Satu Mare întregul împărțit în 42 de felii înseamnă aproape zero. Așa stând lucrurile, autorităților locale sătmărene  nu le rămâne decât să se căciuleze la câte un ministru să le repartizeze câte un bănuț.

Oare a vorbit serios Marcel Ciolacu?

Multă politică, puține programe. Multe promisiuni, puține reforme. Până anul viitor, spunea premierul vineri 15 decembrie, se vor restructura între șase și nouă ministere.