Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ciprian Costea, Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Mediul de afaceri se luptă cu lipsa de predictibilitate (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viorica Dăncilă premier (reluare) 02.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Schimbări preconizate la plata contribuţiei la sănătate 03.05 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Maria Zamfirache 04.03 Documentar, Vasile Lucaciu 04.50 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strămb. Titlul emisiunii: Cauze energetice ale bolilor 05.43 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Marius Horşia. Titlul emisiunii: Migraţia popoarelor din zilele noastre 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Ramona Farkaş. Titlul emisiunii: Uitaţi de majorarea salariilor, angajaţii de la mediu protestează (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.26 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cum înţelegem plânsul? 10.08 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Mia Chereji, Liliana Mărcuş. Titlul emisiunii: Micii ecologişti de la şcoala Ion Creangă 10.43 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Drepturile asiguraţilor pe timpul spitalizării 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viroica Dăncilă premier (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Rodica Maxi. Titlul emisiunii: Cânepa românească nu este drog 14.25 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoară raport la 7.670 de zile 15.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.48 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 17.45 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime între cunoscuţi 18.35 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ildiko Tivadar, Mihaela Mulg. Titlul emisiunii: Cum se poate obţine alocaţia pentru copil într-un alt stat membru UE? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Şansele învăţământului de la sate 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invtat Lia Marinela Avram 23.30 Ştiri

Întrebările continuă

Scris de Dumitru Păcuraru, 03 noiembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Opinia publică s-a mobilizat aşa cum nu a făcut-o de foarte multă vreme. Dacă, Doamne fereşte, ar fi avut loc o catastrofă într-o mină lucrurile ar fi stat altfel. De ce? Pentru că oamenii nu sunt egali nici în moarte. 30 de morţi tineri nu sunt identici cu 30 de eventuali mineri morţi. Tragedia este cu atât mai mare cu cât este vorba despre o generaţie care pare să nu-şi mai găsească locul în societate. Clasa politică nu are soluţii pentru generaţia care vine din urmă. Aşa cum nu a avut soluţii nici pentru generaţia care a făcut revoluţia.

Ar fi o tragedie şi mai mare dacă ecoul tragediei de la Bucureşti, extins mult peste graniţele ţării, ar rămâne fără consecinţe. Pedepsirea vinovaţilor nu rezolvă problemele majore, de sistem. Pe de o parte, birocraţia este atât de stufoasă încât proprietarii de cluburi, şi în general toţi cei care prestează servicii către populaţie, sunt depăşiţi de hârţogăria necesară. Pe de altă parte, corupţia deschide calea unor persoane dubioase spre afacerile la limita legalităţii.

Dezbaterea publică va continua atâta vreme cât oamenii vor ieşi în stradă, vor protesta prin diverse mijloace. Nimeni şi nimic nu garantează că pe viitor lucrurile nu vor fi la fel. În fond, este vorba despre România lucrului prost făcut. A trecut un an de când s-a lansat sloganul României lucrului bine făcut şi încă nu s-au făcut paşi suficienţi în această direcţie. Dar preşedintele are prerogative reduse, chiar simbolice în foarte multe domenii care privesc viaţa directă.

Premierul Victor Ponta a anunţat că se vor face controale în toate cluburile. Pe moment se vor rezolva anumite aspecte. Nu însă pe termen lung. Deşi comparaţia pare la prima vedere deplasată, un eveniment asemănător a avut loc în perioada comunistă cu cenaclul Flacăra. În urma unui incident pe un stadion au fost interzise spectacolele lui Adrian Păunescu. Atunci era relativ uşor.

Acum situaţiile sunt mai complexe şi mult mai complicate. Există, totuşi, legi care conferă anumite drepturi ale firmelor care prestează astfel de activităţi. În comunism în momentul când o bară de la poartă a căzut peste  un portar au fost desfiinţate porţile. Dar handbalul nu a dispărut. Nici de data aceasta nu se vor desfiinţa cluburile. Mai degrabă se vor găsi vinovaţi sus de tot.

Evenimente de genul acesta pot duce la proteste greu de prevăzut. Nemulţumirile pot fi canalizate spre guvern. Poate se vor găsi partide care vor profita de ocazie. Ca şi cum ar fi prevăzut astfel de posibilităţi, guvernul a acţionat cu promptitudine. Premierul Ponta s-a întors de urgenţă din Mexic, miniştrii s-au mobilizat. Cu toate acestea, furia populară poate izbucni în orice moment. Încă lumea trăieşte sub imperiul emoţiei. Numărul morţilor creşte. Spitalele deocamdată fac faţă, dar oricând poate surveni o disfuncţionalitate.

Până la clarificarea situaţiei vor ieşi la iveală alte şi alte neajunsuri. De exemplu acum s-a aflat că nu există un registru al donatorilor de sânge. S-a văzut că nu sunt suficiente cadre medicale. Nu s-a permis intervenţia ambulanţelor private, deşi cele de stat nu erau suficiente. Deficienţele se adună una câte una. Dacă sistemul medical din Capitală a făcut faţă cu greu la 200 de răniţi ce s-ar întâmpla în caz de cutremur? Şirul întrebărilor continuă. Cine şi când va da răspunsurile pe care le aşteaptă toată lumea?

Abonează-te acum Online!