Image 1
Image 2

Între tragedie și strategie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Nu se poate vorbi despre tragedia petrecută în aceste zile fără să trecem în revistă situația politică la zi. Fiecare partid își pune mintea la contribuție mai cu seamă în perioadele premergătoare campaniilor electorale. Trebuie să ne imaginăm o masă la care stau câteva persoane gânditoare. Adunate în jurul liderului, acestea își frământă mintea cum să facă și ce să facă pentru a câștiga mai multe voturi.

Ei pun la cale o strategie, indiferenți la ce se întâmplă în jurul lor, total indiferenți la raportul dintre promisiune și realizare.
Să nu ne închipuim că există vreun partid care pune în centrul atenției grija față de om, un partid care pune mai presus de interesele sale interesul general. Au dispărut demult în negura romantică a istoriei astfel de partide. În zilele noastre avem de-a face cu formațiuni politice pragmatice, controlate de un grup restrâns de persoane. Interesele personale și de grup primează, dar uneori se întâmplă ca lucrurile să meargă bine în restul societății. Cu alte cuvinte, politicienii fură, dar îi lasă și pe alții să trăiască. Ne-ar plăcea să credem că traversăm o astfel de perioadă.

În funcție de gradul de mulțumire generală, când au loc alegeri cetățenii se prezintă la urne. Dacă sunt destul de mulțumiți se duc la vot. Dacă nu le place în ce direcție merge țara îngroașă rândurile absenteiștilor.
Vorbind despre aceste lucruri trebuie să facem o mică trimitere spre alegerile trecute. La parlamentarele din 2012 s-au prezentat la urne 46,67% dintre cetățenii cu drept de vot. Așadar, USL a obținut 60% din voturi în condițiile în care mai puțin de jumătate dintre români au binevoit să voteze. Din acest procent o foarte bună parte au votat împotriva PDL și a lui Traian Băsescu. Bazinul electoral  al votului negativ a fost foarte mare după guvernarea deloc onorabilă a PDL.

Ne întrebăm, mai precis ar trebui să se întrebe strategii USL de ce la referendumul din mai se vor prezenta la vot peste 50% din alegători? Ce strategii vor adopta PSD și PNL pentru a atrage lumea la urne? Ne-am grăbit să spunem că acestea vor fi greșite judecând după stilul de guvernare. Dacă acest uriaș mecanism al statului nu a fost capabil să găsească epava unui avion prăbușit la limita județelor Alba, Cluj și Bihor și au lăsat să moară doi oameni, cum să crezi că va găsi drumul drept pe care trebuie să meargă România? Iar acest lucru, trebuie neapărat să precizăm, se întâmplă în preambulul unei campanii electorale. Putem afirma fără nicio umbră de îndoială că partidele adoptă strategii greșite pornind de la acest caz, al nepăsării față de o tragedie.

Ne putem imagina că undeva în munți stau ore în șir un grup de oameni răniți și guvernul nu mișcă un deget?  În căutarea epavei a plecat un singur elicopter. Atunci de ce mai cheltuim bani cu armata? SRI și DNA saltă oamenii depistându-i cu ajutorul telefoanelor mobile. Doctorii răniți au sunat ore în șir și instituțiile statului nu au fost în stare să-i localizeze. I-a găsit un pădurar.
Aceste partide care conduc țara, pornind de la această tragedie, vor mai avea obrazul să iasă în lume, să cheme oamenii la vot? Desigur. Fără nicio jenă, își vor urma pas cu pas strategiile. Și vor câștiga. Vor câștiga pentru că politica este singurul joc în care întotdeauna cineva câștigă. În politică nu se reportează câștigurile ca la loto. La alegerile din mai cu siguranță vor exista câștigători.

Cele două partide din USL sunt favorite. Din păcate, strategiile lor nu includ situații de genul celei petrecute în munți. De aceea oamenii mor cu zile, abandonați undeva într-un colțișor de țară. Pe marginea tragediei din munți cel puțin trei miniștri ar trebui să fie demiși, ministrul Sănătății, de Interne și ministrul Apărării. În rest, totul este strategie.

Politica, un șir de infracțiuni

Războaiele izbucnesc când, în politică, totul este greșit. Desigur, marile greșeli sunt făcute de cei care dețin cele mai înalte funcții.

Toate sondajele îngrozesc

Schimbarea opțiunilor alegătorilor de la o zi la alta denotă neîncrederea populației în partidele politice actuale.