Între poveştile de pre-campanie electorală şi măsurile concrete | Informaţia Zilei

Între poveştile de pre-campanie electorală şi măsurile concrete

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 mai 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Periculosul coronavirus SARS-COV-2 nu a reuşit să aducă la aceeaşi masă factorii decidenţi dintr-o Românie aflată în căutarea unor măsuri care să salveze şi vieţile oamenilor şi economia.

Răbufnirile personale de antipatie, diferenţele de opţiuni politice, până la urmă ţinând de viziunea despre cum trebuie să fie România, s-au reaprins cu aceeaşi tărie ca în vremurile normale.

Nu greşim foarte mult dacă afirmăm că tonul l-a dat chiar preşedintele. Profitând de neatenţia conducerii Camerei Deputaţilor care a uitat într-un sertar un proiect de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc înaintat de câţiva parlamentari maghiari, preşedintele Klaus Iohannis a ridicat incidentul la rangul de conspiraţie PSD-UDMR la adresa integrităţii României.

Un neamţ anti-maghiar? Sau doar un început de strategie electorală care pregăteşte terenul pentru alegerile viitoare?

Scandalul a prins consistenţă după intervenţia premierului Viktor Orban. Tabloul nu era complet fără intervenţia celuilalt Orban, tot premier, dar Ludovic.

Ce poate fi mai savuros într-un conflict diplomatic la nivel de şefi de guverne pe seama modificării graniţelor decât o replică de genul „Pasărea mălai visează”? Aparţine premierului Ludovic Orban şi îi este adresată premierului Viktor Orban după ce acesta şi-a postat pe pagina de Facebook un glob pământesc cu harta Ungariei Mari. În mod normal Ludovic trebuia să posteze pe acelaşi glob pământesc harta României Mari.

Adevărul este că ambele ţări au fost odată mari. Nu mai este nici una, nici alta, cu specificaţia că România are o populaţie dublă faţă de Ungaria. În sfârşit, poveşti de pre-campanie electorală. Au şi ele farmecul şi nocivitatea lor.
Că nu este vorba decât despre un joc politic se va vedea la toamnă când preşedintele Iohannis şi PNL vor invita UDMR să intre în guvernul rezultat după alegerile parlamentare.

Mai păguboase sunt însă neînţelegerile interne.

Decizia CCR privind neconstituţionalitatea amenzilor date în timpul stării de urgenţă pune guvernul într-o mare încurcătură.

Diferenţa dintre proiectul de lege adoptat în mod tacit de Camera Deputaţilor şi decizia CCR este una fundamentală: proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc a trecut din neatenţie, în vreme ce decizia CCR este intenţionată.

Guvernul a găsit o metodă să-i ţină pe români în case. Fără amenzi românii nu s-ar fi conformat. Amenzile au condus la numărul relativ scăzut de infectaţi şi, implicit, de morţi.

După trecerea pandemiei cu siguranţă guvernul ar fi dat o ordonanţă prin care anula toate amenzile. Foarte probabil aşa se va şi întâmpla. De ce Curtea Constituţională trebuia să tulbure situaţia socială şi aşa destul de tulbure? Pentru că se consideră un jucător politic.

Ceea ce şi este. La urma urmei judecătorii Curţii au devenit cenzorii unor decizii politice. În acest ultim caz au dat de lucru avocaţilor. Cei amendaţi sunt deja invitaţi de casele de avocaţi să se înscrie pe liste pentru a contesta amenzile.

În paranteză fie spus, aceiaşi judecători au decis că pensiile speciale sunt contituţionale, ei înşişi fiind fericiţii posesori ai unor pensii speciale.

Dar să trecem la chestiuni mai serioase. Care sunt acestea? Ele pot, şi trebuie, să fie reduse la două: intesificarea măsurilor anti-coronavirus, deci protecţia medicală a cetăţenilor, şi repornirea economiei.

Spre deosebire de jocurile politice, sterile, măsurile luate de guvern sunt măsurabile.

Cetăţenii sunt puşi să aleagă între poveştile de pre-campanie elctorală şi măsurile concrete luate de guvern. Ce vor alege, ce le vor determina voturile?

Evident, măsurile luate de guvernul condamnat să guverneze ţara în aceste condiţii cu totul ieşite din comun.
Ele vor da măsura capacităţii de guvernare a PNL, nu elucubraţiile despre autonomia unei bucăţi de pământ din sudul Transilvaniei, aflată parcă la capătul pământului.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345