Image 1
Image 2

Intrarea UDMR la guvernare, nedecisă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    De la instalarea guvernului PSD-ALDE la începutul acestui an UDMR a intrat într-un con de umbră. A semnat un protocol de susținere parlamentară care trece aproape neobservat. PSD și ALDE au o majoritate confortabilă și până acum nu au avut nicio problemă la vot. Este adevărat că în cele patru-cinci luni nu au fost supuse la vot legi deosebite sau modificări semnificative de legislație.  

    De curând s-a pus problema intrării UDMR la guvernare.
        Deși nu este într-o poziție în care poate pune condiții, pentru că, așa cum spuneam, există o majoritate, UDMR pune totuși condiții. Din câte se știe până acum, condițiile nu sunt de ordin economic sau social. Kelemen Hunor este preocupat de obținerea unor noi drepturi care să asigure o continuitate și păstrare a culturii și tradițiilor populației maghiare. O atenție cu totul deosebită este acordată limbii maghiare. Pentru că limba este principalul instrument, principalul mijloc de menținere a culturii unui popor.

    Prin urmare, UDMR cere scăderea de la 20% la 10% a procentului necesar pentru ceea ce se numea în urmă cu ani de zile legea “plăcuțelor” în limba minorităților. A fost o adevărată luptă, partidele s-au opus, populația majoritară a fost refractară, însă cu timpul “plăcuțele” au devenit ceva foarte obișnuit. PSD nu are niciun motiv să se opună. Dacă doar aceasta este condiția, UDMR se poate considera ca parte a guvernului.

    Cu siguranță sunt și alte condiții. Orice partid mai mic are pretenții când intră la guvernare. Începe prin a cere funcții.  Ca să conteze trebuie să aibă cel puțin un minister și câteva funcții de secretari de stat. Cu cât coboară mai jos, cu atât cresc pretențiile la funcțiile de execuție. Funcțiile de prefecți, de subprefecți sunt completate de cele de directori de instituții, de directori de școli etc. Nu se mai poate vorbi despre un algoritm, dar nici nu se poate face abstracție de ponderea partidului respectiv în coaliția de guvernare.

    Intrarea UDMR la guvernare este o măsură de siguranță, de prevenție în cazul în care se rupe un grup de parlamentari din PSD sau ALDE. Liviu Dragnea admite că tot timpul se rup fâșii din PSD, însă acestea nu afectează în mod serios unitatea partidului. Plecarea lui Daniel Constantin din ALDE și intenția lui de a înființa un nou partid a tras un semnal de alarmă.

Ca întotdeauna, se găsesc nemulțumiți. Ar fi vorba chiar despre Victor Ponta. Plecarea fostului lider al PSD i-ar putea determina pe apropiații lui să-l urmeze. UDMR ar veni să acopere pierderile. Deci ar putea pune condiții, altele decât cele de la vedere, care țin de conservarea comunității maghiare prin lărgirea ariei de drepturi specifice minorităților.

     Eventuala intrare a UDMR la guvernare va afecta și colaborarea din teritoriu din consiliile locale și județene. După alegerile locale din iunie 2016 UDMR a preferat să semneze contracte de colaborare cu PNL. Pentru că era de neconceput ca în urma alegerilor parlamentare să nu se reușească formarea unei majorități în jurul PNL, evident cu ajutorul președintelui Klaus Iohannis. Calculele au fost date peste cap de rezultate.

PNL a înregistrat un eșec răsunător, iar PSD și ALDE au obținut o majoritate care le-a permis să formeze guvernul. Președintele Iohannis s-a văzut obligat să recunoască rezultatele și să accepte actualul guvern. Socotelile de la locale nu s-au întâlnit cu cele de la parlamentare.
    UDMR are de ales între a sta încă trei ani în opoziție sau a accepta beneficiile intrării la guvernare. PSD încă nu este presat de timp, iar UDMR încă nu pare foarte hotărât.

6 comentarii

  1. Care partid este atat de caine sa dea amenzi de parcare de ziua
    absolvirii elevilor de liceu cand nu poti arunca un ac in oras de multimea masinilor si oamenilor cu flori in mana care merg la cei dragi. sa i felicite????Cu ce sunt tinerii astia incurajati in viata????Mai ales ca de la orele 12 au inceput pregatirile de ziua orasului!¡
    In alte tari se acorda transport gratuit dar cum sa nu fie parcari gratuite . La mare banditism e supus omul platitor de impozit!

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Războiul sancţiunilor

Asculta acest articol O nouă sancţiune drastică împotriva lui Putin: embargoul asupra motorinei ruseşti, intrat în vigoare din 5 februarie.